Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6929
Mărime: 92.84KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Manea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Oprescu, Papuc Mihai
Universitatea Romano-Americana. Facultatea de Economia Turismului Intern si International

Extras din referat

- ISTORIA COCA – COLA DE LA 1886 PÂNĂ ÎN PREZENT

Coca-Cola este băutura răcoritoare care este savurată de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiară a sticlei de Coca-Cola şi sigla, care sunt mărci înregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume.

"Istoria Coca-Cola" este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comerţului şi a oamenilor cărora li se datorează atracţia sa unică. Următoarele pagini prezintă numai câteva exemple dintre milioanele de reclame şi obiecte, care au făcut din Coca-Cola un simbol fără vârstă al băuturilor răcoritoare de calitate.

Naşterea unei idei răcoritoare

Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a născut în Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886.

Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola într-un vas de aramă pe un trepied, în curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia Jacob’s de pe aceeaşi stradă, unde a fost testat, declarat excelent şi pus în vânzare cu cinci cenţi paharul.

În mod intenţionat (sau în mod accidental, nu se cunoaşte exact), noului sirop i-a fost adăugată apă carbonatată pentru a produce o băutură care a devenit dintr-o data delicioasa şi răcoritoare, o temă ce continuă să se audă astăzi oriunde se savurează Coca-Cola.

Considerând că "cei doi C vor arăta bine în reclame" Frank Robinson, partenerul şi contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele şi a scris cu acest scris unic marcă înregistrată "Coca-Cola", care este acum renumita.

Primul anunţ publicitar pentru "Coca-Cola" a apărut curând în „The Atlanta Journal”. Acesta invita cetăţenii însetaţi să încerce noua şi populara băutură carbonatată.

Pe copertinele magazinelor au apărut bannere pictate de mână cu sugestia „Consumaţi”, ce era adăugată pentru a informa trecătorii că noua băutură era răcoritoare. În timpul primului an vânzările au atins, în medie, cifra modestă de nouă porţii pe zi.

Dr. Pemberton nu şi-a dat niciodată seama de potenţialul băuturii pe care o crease. Treptat, a vândut părţi ale afacerii sale diferiţilor parteneri şi chiar înainte de moartea sa, în 1888, şi-a vândut acţiunile rămase lui Asa G. Candler. Domnul Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuiţie în materie de afaceri, a continuat să cumpere drepturi suplimentare şi a obţinut controlul în totalitate al afacerii.

La data de 1 mai 1889, Asa Candler a publicat o reclamă de o pagină în „The Atlanta Journal” şi şi-a declarat firma sa (firmă de vânzări en-gros şi en-detail) ca "singura proprietară a Coca-Cola - Delicios. Racoritor. Antrenant. Tonic". Titlul exclusiv de proprietate, pe care domnul Candler l-a obţinut în 1891, a costat în total 2.300$.

Pana în anul 1892, flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vânzarea de sirop Coca-Cola, făcând-o să sporească de aproape zece ori. Curând, acesta şi-a lichidat farmacia "Jacobs". Şi-a îndreptat întreaga atenţie spre băuturi răcoritoare. Împreună cu fratele său John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, şi cu alţi doi asociaţi, domnul Candler a format în Georgia o corporaţie cu numele de The Coca-Cola Company. Capitalul iniţial a fost de 100.000$.

Marca înregistrată "Coca-Cola", folosită pe piaţa din anul 1886, a fost înregistrată la Biroul de Invenţii al Statelor Unite la data de 31 ianuarie 1893 (înregistrarea a fost reînoită periodic).

Crezând cu fermitate în publicitate, domnul Candler a dezvoltat eforturile depuse de doctorul Pemberton în domeniul marketing-ului, distribuind mii de cupoane pentru o sticlă de Coca-Cola gratuită. A promovat continuu produsul, distribuind suveniruri, calendare, evantaie, ceasuri, urne şi multe altele, toate cu marca inregistrată Coca-Cola.

Afacerea a continuat să se dezvolte şi în anul 1894 s-a deschis în Dallas (Texas), prima fabrică de producere a siropului din afara oraşului Atlanta. Altele s-au deschis la Chicago (Illinois) şi la Los Angeles (California), în anul următor.

În anul 1895, la trei ani după înfiinţarea Companiei Coca-Cola, domnul Candler a anunţat în raportul său anual către acţionari: "Coca-Cola se bea acum în fiecare stat şi teritoriu din Statele Unite".

Pe măsură ce a crescut cererea de Coca-Cola, The Coca-Cola Company, şi-a dezvoltat rapid capacitatea de producţie. O clădire nouă, ridicată în 1898 pe Edgewood Avenue la College Street (care mai târziu a devenit Coca-Cola Place), a fost primul sediu dedicat exclusiv producţiei de sirop şi conducerii afacerii. Domnul Candler a salutat noua structură cu trei etaje şi a declarat-o suficientă pentru toate necesităţile noastre de acum încolo. Ea a devenit însă neîncăpătoare după numai un deceniu.

INCEPE ÎMBUTELIEREA

În timp ce eforturile domnului Candler se îndreptau spre impulsionarea vânzărilor la pahar, se dezvolta un nou concept care urma să răspândească savurarea băuturii Coca-Cola în întreaga lume.

În 1894,în Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn a fost atât de impresionat de cererea crescândă pentru Coca-Cola pe care o vindea la pahar, încât a instalat o maşinărie de îmbuteliat în spatele magazinului său şi a început să vândă navete de Coca-Cola plantaţiilor şi fabricilor de cherestea de-a lungul râului Mississippi. El a fost primul îmbuteliator de Coca-Cola.

Preview document

Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 1
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 2
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 3
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 4
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 5
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 6
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 7
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 8
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 9
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 10
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 11
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 12
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 13
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 14
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 15
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 16
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 17
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 18
Analiza de mediu a societății comerciale Coca-Cola - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza de Mediu a Societatii Comerciale Coca-Cola.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de dezvoltare - Maramureș

Introducere Turismul,mai mult decât orice domeniu de activitate,este dependent de mediul înconjurător, acesta reprezentând “materia sa prima”,...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza situației financiar-patrimoniale la SC Pantip SRL

CAPITOLUL I S.C. PANTIPS.R.L. -Prezentare generala- PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE 1.1 Scurt istoric Societatea S.C. PANTIPS.R.L. a fost...

Analiza profitabilității și rentabilității firmei Coca Cola Timiș

CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1. Definire şi delimitări ale noţiunii În literatura de specialitate profitul, în sens...

Diagnosticul întreprinderii

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE Vel Pitar 1.1 Scurt istoric 1999 - 2000 Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited,...

Analiza și evaluarea operațiunilor logistice ale SC Quadrant Amroq Beverages SRL - Pepsico

Cap. 1. PREZENTAREA FIRMEI SC QUADRANT AMDROQ BEVERAGES SRL - PEPSICO 1.1. Date de identificare Quadrant Amroq Beverages are sediul in Bucuresti,...

Marketing

Intensificarea concurentei, diversificarea si cresterea exigentelor consumatorilor, modificarea gusturilor si preferintelor acestora, rapiditatea...

Ai nevoie de altceva?