Gradul de internaționalizare a companiei ENI

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1160
Mărime: 14.82KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Cîrstea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Ionel
Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Marketing

Cuprins

  1. Eni-Prezentare 3
  2. Gradul de internationalizare Eni 5
  3. Activitatea teritoriala 5
  4. Prezenta Eni in Romania 7
  5. Bibliografie 8

Extras din referat

I Eni

Prezentare

Eni activeaza in peste 77 de tari, prin intermediul a circa 78.400 angajati,Eni este o companie energetica integrata, care opereaza in domeniul petrolului si al gazelor naturale, al furnizarii de energie electrica, tehnologiei si serviciilor legate de lubrifianti si petrochimie; domenii in care eni demonstreaza un nivel de profesionalism si excelenta care ii confera o pozitie semnificativa de piata la nivel mondial.

Istoria de ENI incepe undeva in anii 1860. În 1926, AGIP (Azienda Generale Italiana Petroli) a fost înfiinţată. ENI (Ente Nazionale Idrocarburi) a fost înfiinţată la 10 februarie 1953. În anii 1990, dintr-o corporaţie publică ENI a fost transformata într-o societate pe actiuni. In anul 2003 a fuzionat cu AgipPetroli. Astăzi, ENI este o mare companie internationala.

La infiintarea sa in, numele Eni reprezenta acronimul pentru Ente Nazionale Idrocarburi (Agentia Nationala pentru Hidrocarburi). Odata cu privatizarea sa, care a avut loc in anul 1995, denumirea si-a pierdut continutul, dar compania a continuat sa foloseasca acest nume.

Compania are o cifra de afaceri de 117,235 milioane de dolari fiind situata pe locul 24 in topul Fortune al celor mai mari companii internationale in 2010.

Scurt istoric

Anii 1920-1930

Ia nastere Agip. Explorarea porneste in Italia şi sunt initiate asociaţiile străine (România, Albania, Irak).Explorarea va continua in interiorul Italiei si va fi creata reteaua de distributie Agip

Enrico Mattei este numit Administrator Special in vederea inchiderii Agip. După descoperirea resurselor de gaze Caviaga în Valea Po, procesul să lichideze Agip este oprit.

Anii 1950-1960

Scopul Eni devine cel de a furniza energie în Italia şi, prin urmare, să contribuie la dezvoltarea industrială a ţării.

Agip distruge monopolul marilor companii petroliere, prin introducerea unei noi formule contractuale cu ţările producătoare. Această formulă, care este aplicata pentru prima dată în Egipt şi Iran, permite autoritatii de stat locale să devina actionar in dezvoltarea profiturilor din petrol şi gaze.

Descoperirea primelor resurse de gaze europene offshore în Marea Adriatică lângă Ravenna. Descoperirea "El Borma" in Tunisia, unul dintre cele mai mari zacaminte Africa.

Anii 1970-1980

Eni identifică gazele naturale ca sursă de energie care poate face faţă crizei rezultate din primul embargo asupra petrolului.

Acordurile sunt semnate privind importul de gaz din Uniunea Sovietică şi Ţările de Jos. Agip foreaza la o adâncime record de 5.500 de metri in domeniul Malossa (lângă Milano), şi descoperă noi rezerve. Prima platformă controlata de la distanţă este instalata de către Agip în "Perla" pe coasta Siciliei.

SNAM inaugurează conducta Transmediteraneana, ce transporta gaze din domeniul Hassi-R-Mel în Algeria la Valea Po. Conducta de gaze lunga de aproximativ 2.500 de km porneste in deşertul algerian, traverseaza Tunisia, Canalul sicilian (la o adâncime de peste 650 de metri) şi continua prin Sicilia strabatand intreaga lungime a peninsulei italiene.

Un nou record în foraj în larg la mari-adâncimi de peste 800 de metri este stabilit odata cu descoperirea unor noi zacaminte în Canalul Otranto. Pe uscat, un nou record este realizat odata cu descoperirea rezervorului "Villafortuna" la o adâncime de 6.000 de metri, aproape de Novara, în nordul Italiei. Noul sistem de SWACS, folosind semnale acustice pentru a opera valve de productie subacvatice, este pus în funcţiune.

Anii 1990

Eni este transformata dintr-o societate publica intr-o societate pe actiuni. Activităţile internaţionale ale Agip se extind cu noi achizitii in Algeria, China, Angola, Egipt şi Marea Nordului.

Acorduri noi importante sunt semnate cu Kazahstan, Azerbaidjan Eni încorporează Agip, devenind astfel în mod direct un producător de petrol şi gaze Productia zilnica Eni gaze si petrol ajunge la 1 milion de barili de petrol.

Din 2000 pana in prezent

Eni aproba un proiect in colaborare cu societatea turcă Calik Enerji pentru construcţia unei conducte de petrol care leagă coasta turcă a Mării Negre, la Samsun cu centrul commercial Ceyhan de pe coasta mediteraneană

Eni si Gazprom lanseaza proiectul South Stream reprezentant un gazoduct care ar urma sa traverseze Marea Neagra, apoi Bulgaria, pentru a se bifurca spre Grecia si Italia in sud, respectiv Serbia in nord.

Preview document

Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 1
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 2
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 3
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 4
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 5
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 6
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 7
Gradul de internaționalizare a companiei ENI - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Gradul de Internationalizare a Companiei ENI.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?