Marketing-ul în asigurări

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2834
Mărime: 16.15KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Coman
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ion
UNIVERSITATEA “SPRU HARET” FACULTATEA DE MARKETING SI RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE MASTER “MARKETINGUL SI MANAGEMENTUL ACTIVITATILOR BANCARE”

Extras din referat

Trăim zi de zi, procurându-ne bunuri şi servicii sau suntem angrenati în cadrul societăţilor, a organizaţiilor care furnizează aceste lucruri.

Organizaţiile au un rol important în viata noastră zilnică şi reprezintă o parte din existenţa noastră cotidiană. Existenţa individuală şi socio-umană se grevează pe necesităţi şi trebuinţe, a căror satisfacere justifică şi orientează activitatea omului. Unele trebuinţe pot fi satisfăcute imediat sau într-un orizont de timp apropiat, altele sunt posibile într-o anumită eventualitate sub aspectul incertitudinii şi al nesiguranţei.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupaţi să prevină si să suporte în comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte nedorite. Omul a simţit nevoia de protecţie datorită numeroaselor pericole la care este expus. Aceste potenţiale pericole au apărut datorită dezvoltării tehnicii şi tehnologiei, stiinţei, activitiţii omului precum şi dezlănţuirii forţelor naturii. Printre factorii perturbatori si dezechilibranţi ai procesului reproducţiei sociale se numără calamităţile naturale, accidentele, precum şi anumite evenimente ce survin în viata omului.

Acestea sunt motivele pentru care au apărut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri în schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume îl pune pe asigurat la adăpost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de altă natura, îi poate salva firma de la probleme financiare.

Asigurările au apărut, deci, din nevoia omului de a se proteja pe sine, pe cei apropiaţi şi bunurile sale contra evenimentelor nefaste care le pot afecta. Asigurările sunt utilizate atunci când alte măsuri nu pot fi folosite din cauza mărimii riscului, din cauza situaţiei economice a persoanei sau din motive legate de eficienţa metodelor de combatere a evenimentelor.

Dacă până în 1970 se considera că asigurările sunt doar un produs secundar, o extindere a nevoilor de bază, astăzi, când riscurile şi eşecurile sunt puternic concentrate asigurările au atins un statut de nevoie primară. Asigurările răspund unor nevoi fundamentale ale omului: de protecţie, desiguranţă. Obiectivul marketingului este transformarea unei nevoi în dorinţa de cumpărare a produsului, iar catastrofele din ultimii ani au arătat că produsele de asigurare sunt extrem de necesare, dar că din păcate această nevoie nu este întotdeauna conştientizată. Ca atare, rolul marketingului este într-o primă etapă să informeze potenţialii asiguraţi despre existenţa asigurării şi despre beneficiile acesteia .

Asigurările constituie astăzi un sector extrem de important pentru economia mondială, sector în care îşi desfăşoară activitatea mari companii multinaţionale, sector caracterizat de o concurenţă acerbă.

În prezent, trei regiuni: America de Nord, Europa şi Asia generează fiecare aproximativ o treime din volumul primelor totale încasate pentru asigurări în întreaga lume. Consecinţa acestei stări de fapt este o tendinţă de globalizare a activităţii societăţilor de asigurare, deoarece limitarea activităţii la o singură regiune ar micşora semnificativ piaţa acestora.

Fenomenul de globalizare a pieţei asigurărilor este o certitudine, fiind determinat de o serie de factori precum: dezvoltarea comerţului mondial, intrarea pe pieţe externe a clienţilor organizaţionali ai societăţilor de asigurare, nevoia companiilor de a desfăşura o activitate mai eficientă, creşterea economică de pe pieţele emergente,creşterea nevoii de capital şi de knowhow pe aceste pieţe etc.

Creşterea cererii de asigurare pe pieţele emergente (din Asia, America Latină şi Europa Centrală şi de Est) a oferit noi oportunităţi marilor companii de asigurare şi reasigurare, multe dintre acestea adoptând o strategie de extindere a activităţii pe pieţele noi. Intrarea pe aceste pieţe a condus la o dezvoltare a sectorului asigurărilor. De exemplu, în România efectele au fost: diversificarea ofertei, creşterea calităţii produselor oferite de către societăţile de asigurare, creşterea nivelului profesional al personalului din sectorul asigurărilor, introducerea în practică a unor noi metode şi tehnici de marketing.

Deşi, globalizarea pieţelor a făcut ca gusturile şi preferinţele consumatorilor de diferite naţionalităţi să devină convergente, totuşi piaţa asigurărilor nu este prin natura ei o piaţă omogenă, fiind formată din consumatori care au particularităţi culturale şi economice specifice. Ca atare, în cazul produselor de asigurare nu ne putem aştepta nici la o cerere cu caracteristici similare şi nici la o ofertă standard din partea companiilor de asigurare. Activitatea de marketing trebuie să respecte trăsăturile specifice ale pieţei asigurărilor şi să asigure succesul pe piaţă al companiilor de asigurare prin intermediul unor politici de marketing adaptate la particularităţile individuale ale fiecărei pieţe .

Un alt fenomen important pe piaţa asigurărilor este tendinţa de consolidare. Achiziţiile, fuziunile, alianţele strategice sunt considerate de asigurători mijloace eficiente de extindere a cotei de piaţă, de mărire a capacităţii de asigurare, de obţinere a economiilor de scară. Fuziunile sunt o modalitate prin care asigurătorii urmăresc obţinerea unei cote de piaţă cât mai mare. Acestea sunt utilizate şi ca o modalitate de a intra şi în alte sectoare financiare.

Companiile care au resursele necesare pentru a face faţă singure condiţiilor din ce în ce mai dure ale economiei globale sunt din ce în ce mai puţin numeroase. Astfel, pentru a penetra pe pieţe noi, pentru a putea lansa mai uşor produse noi sau pentru aşi îmbunătăţi competenţele numeroase companii au ales să încheie alianţe strategice.

Tendinţa de convergenţă este rezultatul faptului că stricta delimitare dintre activităţile bancare, de asigurări şi de tranzacţionare a titlurilor de valoare mobiliară a fost ştearsă. Un fenomen care ia amploare în zilele noastre este cel al achiziţiilor pe pieţele financiare (există atât societăţi de asigurare care achiziţionează bănci, cât şi bănci care cumpără societăţi de asigurare) şi al fuziunilor dintre bănci şi societăţi de asigurare.

Un alt fenomen important pe piaţa mondială a asigurărilor este apariţia unor canale moderne de distribuţie. Unul din factorii care a dus la apariţia unor noi sisteme de distribuţie este costul ridicat al distribuţiei tradiţionale.

Multe din inovaţiile majore din industria asigurărilor au apărut în distribuţia produselor de asigurare. Sistemul bancassurance este una dintre cele mai importante inovaţii din domeniu. Acesta este un serviciu integrat de distribuţie a produselor de asigurare şi a celor bancare, care permite ca informaţiile despre clienţi şi contactele cu aceştia să poată fi folosite pentru a vinde noi poliţe de asigurări sau noi produse de investiţie fie între cele două ramuri, fie în afara acestora. Conform unor studii realizate de SCOR băncile sunt interesate de bancassurance mai ales pentru a-şi extinde câmpul de operare, în timp ce asigurătorii doresc să preia o parte din clienţii tradiţionali ai băncilor.

Preview document

Marketing-ul în asigurări - Pagina 1
Marketing-ul în asigurări - Pagina 2
Marketing-ul în asigurări - Pagina 3
Marketing-ul în asigurări - Pagina 4
Marketing-ul în asigurări - Pagina 5
Marketing-ul în asigurări - Pagina 6
Marketing-ul în asigurări - Pagina 7
Marketing-ul în asigurări - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Marketing-ul in Asigurari.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul factorilor care influențează comportamentul consumatorilor români de asigurări - cercetare calitativă

Proiectarea cercetarii A. Obiective 1) Perceptia consumatorilor in ceea ce priveste asigurarile 2) Obiceiuri de cumparare a asigurarilor 3)...

Plan de Marketing

Integrarea in strategia de afaceri Planul de marketing este parte integranta din strategia de afaceri a GIPO. Acesta va fi consistent cu strategia...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Plan de marketing internațional - Harley Davidson

1.Prezentare generala De ce este atât de deosebit un Harley-Davidson ? Există numeroase mituri despre această maşinărie puternică – mituri care...

Plan de Marketing pentru Iaurtul Danone

1. Prezentarea generala Scopul planului consta in pregatirea in vederea lansari unui nou produs Danon pe piata Oradiei si anume iaurtul cu prune...

Strategii și Politici de Marketing - Studiu de Caz SC Fares Trading SRL

I. Definirea conceptelor de strategie, politică şi tactică de marketing Strategia de marketing constituie linia generală, orientarea pentru...

Marketing

Introducere Racordarea economiei naţionale la cerinţele şi tendinţele economiei de piaţă, impune întreprinderilor din Republica Moldova o...

Te-ar putea interesa și

Strategii și Tehnici de Vânzare în Asigurări

ARGUMENT Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Strategii în marketingul internațional al asigurărilor - studiu de caz SC Allianz-Tiriac Asigurări SA

CAPITOLUL 1. MIXUL DE MARKETING IN ASIGURĂRI 1.1 CONŢINUTUL ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR DE ASIGURĂRI Asigurarea reprezintă un serviciu prin...

Plan marketing - Astra Asigurări

1.Scurta descriere a firmei care va face obiectul acestui plan de marketing. Istoria Astra Asigurari ASTRA Asigurari s-a desprins in anul 1991...

Analiza mediului de marketing a SC BCR Asigurari SA

CAPITOLUL I Prezentarea S.C. BCR ASIGURĂRI S.A. 1.1. Descrierea identităţii S.C. BCR ASIGURĂRI S.A. BCR ASIGURĂRI a fost înfiinţata în anul 2001...

Strategii asociate mixului de marketing pentru firme din domeniul asigurărilor

Introducere Viziunea de marketing presupune utilizarea unui instrumentar specific de marketing, adecvat pentru cercetarea pietei, pentru...

Piața Asigurărilor în România

Cap. 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE Asigurarea, ca formă de protecţie împotriva unui (unor) riscuri, este un serviciu care se vinde şi...

Analiza de marketing a firmei SC Omniasig Asigurari de Viata SA

Cap 1. descrierea activitatii :date de identificare,forma de organizare,organigrama,scurt istoric Omniasig Asigurari de viata este o societate de...

Marketingul Bancar

CAPITOLUL 1 Particularităţile marketingului bancar 1.1 Conceptul de marketing bancar. Definiţie şi rol Cu ocazia celei de-a cincea Întâlniri...

Ai nevoie de altceva?