Proces decizional de cumpărare - aparat de fotografiat compact

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1168
Mărime: 23.23KB (arhivat)
Publicat de: Petria Neagu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Apariţia nevoii nesatisfăcute

În urmă cu două luni am hotărât că este timpul să achiziţionez un aparat de fotografiat compact pe care să îl pot lua cu mine în excursii şi la diferite evenimente. Până la acel moment obişnuiam să-l împrumut pe al surorii sau pe al prietenei mele. Ulterior însă a apărut nevoia de a avea propriul meu aparat foto pe care să îl pot lua cu mine oriunde, oricând, fără a mai avea grija lucrului împrumutat. În plus, un aparat foto îmi este foarte util şi la realizarea proiectelor de marketing, acolo unde trebuie să ataşez fotografii cu produsele, magazinele, activităţile analizate. Am considerat astfel că este necesar să îmi cumpăr acest produs şi am început să caut informaţii despre acesta.

2. Căutarea de informaţii şi identificarea alternativelor

- Căutare internă

- pe cale pasivă

Prima marcă ce îmi vine în minte atunci când mă gandesc la aparate foto este Canon, deoarece sora mea are un astfel de aparat. Fără să intenţionez am ajuns să cunosc destule detalii atât tehnice, cât şi de preţ despre produsele Canon prin intermediul surorii mele care, atunci când era cazul, îmi mai povestea de câte o opţiune sau o funcţie a aparatului său.

- pe cale activă

Obişnuiesc, atunci când mă duc în hipermarketuri-uri, să mă uit la raioanele de produse electronice şi electrocasnice. Chiar dacă nu intenţionez să cumpăr produse din aceaste categorii, vizitez secţiunea de electronice şi electrocasnice a magazinului, deoarece îmi place ideea de a fi la curent cu produsele şi preţurile de pe anumite pieţe. Astfel, am ajuns să cunosc care sunt cele mai importante mărci de aparate de fotografiat compacte şi care sunt, în medie, preţurile.

De asemena, obişnuiesc să răsfoiesc paginile cataloagelor pe care le primesc în cutia poştală de la diferite magazine găsind acolo informaţii despre cel puţin un aparat de fotografiat.

- Căutare externă

a) experienţa personală

Cele mai recente experienţe personale au fost atunci când am împrumutat aparatul foto prima dată de la sora mea (aparat Canon), apoi de la prietena mea (aparat Fujifilm).

După utilizarea celor două aparate mi-am făcut o părere referitoare la atribuţiile cele mai importante pe care un astfel de produs ar trebui să le posede. Dintre cele două, o impresie mai bună mi-a lăsat-o aparatul Canon deoarece pozele au fost de o claritate superioară, iar bateriile au rezistat mult mai mult.

b) sursele personale

În căutarea celui mai bun produs am apelat şi la ajutorul unui prieten care, nu numai că deţine un aparat de fotografiat performant, dar este şi la curent cu ultimele noutăţi din acest domeniu. În plus, am vrut să cunosc şi părerea unui băiat, deoarece, în general, băieţii se preocupă în primul rând de detaliile tehnice, lucru la care eu personal nu mă pricep îndeajuns.

c) sursele de marketing

Am început să caut informaţii în mediul online, pe site-urile magazinelor E-MAG, CEL, Altex, Flanco, unde am găsit toate specificaţiile tehnice necesare, preţuri, promoţii.

De asemenea, am vizitat magazinele mai sus menţionate unde personalul specializat mi-a explicat principalele caracteristici ale produselor vizate. În plus, am vizitat şi hipermarketurile Carrefour şi Cora, unde am gasit numeroase promoţii.

În urma informaţiilor pe care le-am adunat din sursele mai sus menţionate a rezultat următorul set de alternative:

1. Canon

2. Olympus

3. Nikon

4. Sony

5. Samsung

3. Evaluarea mentală a alternativelor de cumpărare

a) Identificarea atributeleor folosite în evaluarea alternativelor considerate

Rezoluţie senzor - aceasta denotă numărul de pixeli din care este formată o imagine; rezoluţia fiecărui aparat este măsurată în pixeli (puncte) şi este rezultatul produsului între lungime şi lăţime.

Zoom optic – se realizează cu ajutorul lentilelor şi reprezintă o modificare a distenţei focale în urma căreia imaginea îşi păstrează mărimea, însă unghiul de acoperire diferă. Aparatele de fotografiat compacte au un zoom limitat intre 3x si 6x din cauza dimensiunilor reduse.

Dimensiune ecran (display) – ajută la previzualizarea pozei şi la navigarea cu usurinţă prin meniul aparatului. Display-ul se măsoară în inch, cele mai multe aparate foto compacte având nivelul de 3 inch.

Formatul video – opţiunea de filmare a aparatelor foto permite realizarea unor clipuri scurte. Formatul VGA (640 x 480) este acum comun pe aparatele de fotografiat compacte, în timp ce formatul HD (1280x720) devine din ce în ce mai frecvent.

Alimentarea – se face prin acumulatori. Aceştia sunt de două tipuri: standard (de tip AA) sau dedicat (diverse forme si alte specificatii, care variaza de la producator la producator). Tipul acumulatorilor este important pentru a determina autonomia aparatului (durata de viaţă).

Preţul – în cazul aparatelor de fotografiat compacte este foarte avantajos.

b) Structura de convingeri şi valori asociate consumatorului

Pentru evaluarea alternativelor am ţinut cont de performanţele intrinseci ale aparatelor de fotografiat deoarece intenţia mea este de a achiziţiona un produs util, de care să mă pot folosi atunci când am nevoie.

Preview document

Proces decizional de cumpărare - aparat de fotografiat compact - Pagina 1
Proces decizional de cumpărare - aparat de fotografiat compact - Pagina 2
Proces decizional de cumpărare - aparat de fotografiat compact - Pagina 3
Proces decizional de cumpărare - aparat de fotografiat compact - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Proces Decizional de Cumparare - Aparat de Fotografiat Compact.docx

Ai nevoie de altceva?