Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2271
Mărime: 20.87KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Danilă
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice din Bucuresti Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica

Extras din referat

CONSIDERENTE GENERALE DESPRE

PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE

In cele ce urmeaza, voi analiza procesul decizional de cumparare a unui laptop.

La baza procesului decizional de cumparare stau stimulii si reactia fata de acesti stimuli. In acest caz, factorii influentatori au fost:

- de natura sociala: apartenenta la un anumit grup social. Odata cu admiterea la facultate si cu diversele proiecte pe care le-am avut de facut, am considerat necesar achizitionarea unui notebook.

- de natura tehnologica: aparitia unei game de modele noi si interesante cu o selectie cuprinzatoare de solutii wireless care includ Bluetooth, Wi-fi, banda larga mobila si o familie de antene incorporate in notebook.

Durata procesului decizional de cumparare, de la aparitia nevoii si pana la evaluarea post–cumparare, a fost de aproximativ un an jumatate cu mentiunea ca intr-o prima faza, aparitia nevoii nesatisfacute a fost ignorata timp de un an din diverse motive. Insa, gandindu-ma serios la momentele in care am avut nevoie de un calculator portabil mai ales in momentele cu proiecte multe si timp limitat si inevitabil apropierea licentei unde voi avea nevoie de multa mobilitate si unde nu as putea sa vin cu desktop-ul, am decis cumpararea efectiva a unui laptop.

O pondere importanta a avut-o si repartizarea si realizarea veniturilor deoarece produsul a fost achizitionat partial din economiile mele si cu ajutorul parintilor.

De asemenea, alegerea produsului a durat circa o luna deoarece exista o gama larga de produse, un spectru de culori vibrante si o selectie de finisaje si accente atragatoare.

ETAPA I

APARITIA UNEI NEVOI NESATISFACUTE

Identificarea nevoii reprezinta primul pas în procesul decizional de cumparare, în care eu, consumatorul percep diferenta dintre pozitia dorita si cea actuala. Aceasta perceptie este influentata de stimuli interni si stimuli externi.

Situatiile care au dus la aparitia nevoii de achizitionare a unui notebook au fost urmatoarele:

- cresterea nevoilor existente: pana in acel moment moment nu eram familiarizata cu termenul proiect si implicatiile acestuia. Apoi odata cu intrarea la facultate am observat ca tot ceea ce ma intereseaza este fiabilitatea, portabilitatea si autonomia, calitati ce nu imi sunt asigurate de propriul desktop.

- schimbarea statutului economic: odata cu angajarea mea pe un post part-time mi-am permis sa fac anumite economii si sa le folosesc intr-un mod cat mai eficient.

- aparitia unor tehnologii noi: aparitia notebook-urilor care permit acces de la un singur buton la filme, calendar, contacte si prezentari, fara a mai astepta pornirea sistemului de operare.

ETAPA II

CAUTAREA DE INFORMATII SI EVALUAREA ALTERNATIVELOR

Fiind un consumator cu o nevoie nesatisfacuta care a aparut ca raspuns la stimulii de mai sus, am inceput sa ma documentez si sa ma gandesc ce variante am. In general, procesul de cautare sau documentare este cu atat mai lung cu cat produsul in cauza este mai scump si are o frecventa de cumparare mai redusa.

Avand in vedere ca frecventa de cumparare a unui notebook am dorit sa fie relativ mica, cautarea informatiilor a avut un volum destul de mare. Documentarea a depins destul de mult de tipul produsului dar si de caracteristicile mele ca si consumator.

Gradul de fidelitate era inexistent deoarece nu am mai achizitionat pana acum nici un produs de tip notebook si am considerat ca dintre cele patru tipologii existente, in acest caz cea mai ilustrativa este inexistenta fidelitatii ABCDEF.

Deoarece sunt un consumator caruia i s-a declansat interesul am fost tentata sa caut informatii suplimentare. Efortul de documentare a depins de taria impulsului, de informatia initiala pe care o detineam despre laptop-uri, de gradul de accesibilitate a informatiei suplimentare precum si de satisfactia obtinuta in urma documentarii.

Cantitatea informatiilor referitoare la notebook-uri a fost vizibil reprezentativa deoarece nu am avut experienta in achizitionarea vreunui

notebook.

Deoarece costul erorii era moderat, am analizat cu atentie fiecare aspect al informatiilor obtinute, atat cantitativ cat si calitativ.

Informatiile cautate au vizat in principal:

- diversele alternative: am avut in vedere urmatoarele variante de notebook-uri:

- Notebook Dell Inspiron 1526 Athlon64 X2 TK-55

- Notebook Dell Inspiron 1525 Core2 Duo T7250

- Notebook Acer AS5520G-502G1Bi TL-60

- Notebook Toshiba Satellite A210-1AO AMD Turion64 X2

- Notebook Hp 6715s AMD Turion64 X2

- atributele produselor:

- tipul procesorului

- frecventa procesorului

- capacitate HDD(tip HDD)

- memorie standard RAM

- tastatura si touchpad-ul

- baterie(alimentator)

- comunicatii(retea, wireless, bluetooth, porturi)

- posibilitatile de obtinere: prima optiune de plata in ordinea preferintelor a fost plata in rate, insa datorita nivelului ridicat al dobanzii am optat pentru plata cash.

- avantajele/ dezavantajele:

- termenul de garantie (care se dorea a fi 3 ani);

- service-ul(dificultatea realizarii unui upgrade la laptop, costul ridicat al pieselor)

- temperatura scazuta si silentiozitate

Cautarea pe care am realizat-o a fost doar externa, cea interna nerealizandu-se datorita faptului ca nu am achizitionat pana atunci alt notebook.

- externa: cautarea externa a fost mai complexa si s-a intins pe o perioada mai lunga de timp.

Preview document

Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 1
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 2
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 3
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 4
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 5
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 6
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 7
Procesul decizional de cumpărare - achiziționarea unui notebook - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Cumparare - Achizitionarea unui Notebook.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Consumul efectiv de Coca-Cola pe segmente

In vederea procurarii unui produs pentru utilizare indelungata, care deasemenea are un pret nu tocmai accesibil, trebuie sa te gandesti si sa faci...

Procesul decizional de cumpărare a unui notebook HP

Capitolul 1: PREZENTAREA PRODUSULUI 1.Istoric HP HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, simplifică experienţa tehnologiei pentru...

Procesul decizional de cumpărare a unui notebook

Capitolul I Prezentarea produsului Compania Acer a fost fondata de catre Stan Shih, sotia sa Carolyn Yeh si inca 5 persoane in 1976 in orasul...

Comportamentul de Cumpărare al Consumatorului

INTRODUCERE Pentru producătorii din toată lumea este foarte importantă maximizarea profitului cu un minim de cheltuieli. De aceea, pentru...

Ai nevoie de altceva?