Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3128
Mărime: 26.42KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Nissan - O companie japoneză

Nissan este o companie japoneză producătoare de automobile, înfiinţată în 1993. Istoria Nissan incepe in 1911 cand masinile erau o noutate in Japonia si drumurile erau batute mai mult de picior de om si nu de roti de masina. In 1911 mai putin de 50 de masini au fost asamblate in Japonia. Inginerul Masajiro Hashimoto revine dintr-o calatorie de afaceri din Statele Unite, fascinat de drumurile si traficul mare de automobile. El pune bazele primei fabrici de automobile din Japonia, care defapt avea sa devina imperiul Nissan. Initial fabrica se numea Kwaishinsha Motor Car Co.

În anul 1999, companiile Nissan si Renault au format o alianţă, compania rezultată având numele de Nissan- Renault. Anterior acestei alianţe globale, Compania Nissan s-a confruntat cu diverse probleme financiare, dar s-a redresat rapid depăşindu-şi astfel propriile marje financiare. De aceea, alianţa a fost numită “Renaşterea Nissan” .

În prezent (iunie 2008) Renault deține 44,3% din Nissan, în timp ce Nissan are în cadrul Renault un pachet de acțiuni de 15%. Carlos Ghosn este CEO-ul ambelor companii.

Nissan a preluat simbolul national japonez al “soarelui care rasare” atat ca logo al companiei cat si pentru produsele acesteia, desi masinile anterioare fuseserǎ vândute sub numele “Datsun”, având ca logo litera “D” pe o varietate de fundaluri.

Simbolul cromat Nissan, care recent si-a marit dimensiunile asemenea altor marci rivale, este un cerc traversat de un dreptunghi lung pe care scrie NISSAN cu litere negre. Ingrijit insa nu remarcabil, seamana puţin cu mult-rivalizatul simbol londenez Underground.

Campania “Enjoy the Ride”

Compania Nissan a lansat in luna august a anului 1996 una dintre cele mai creative campanii de publicitate din acel an. Campania “Enjoy the ride” a fost concepută ca o campanie de identitate de brand, intenţia sa fiind sa reamintească consumatorilor actuali si celor potenţiali ca masinile Nissan sunt distractive de cumparat si condus. Delerii au dorit o campanie care sa “vanda acum”.

Nissan, deasemenea, a vrut sa convinga clientii ca feedback-ul lor si experienta de a cumpara o masina Nissan sunt foarte importante.

Campania a durat timp de 15 luni, iar spoturile au aparut pe diverse posturi TV , showuri sinducalizate si la evenimentele sportive televizate. Publicitatea outdoor s-a realizat in printuri, spoturile TV ruland in autobuze, panouri , banci si alte locuri.

Campania care s-a incheiat la sfarsitul anului 1997 s-a laudat cu numeroase spoturi TV in care erau prezentate diverse automobile Nissan si a inclus dezvelirea din 1998 al modelului clasic Nissan Altima.

Fiecare spot publicitar avea ca aparitie un personaj in varsta de origine japonez impreuna cu caine rasa Jack Russel terrier. Personajul era destinat sa simbolizeze patrimoniul Nissan, rolul fiind jucat de Yutaka Katayama.

Yutaka Katayama a fost presedintele companiei timp de zece ani, in perioada 1965 si 1975. Acesta era cunoscut ca Mr. K si a fost cel care a fondat filiala Nissan in S.U.A. in anul 1960 si pentru multi oameni el era considerat ca reprezentantul companiei cat si parintele Z-Car.

Citatul personal al acestui reprezentant Nissan a fost “Love people. Love cars. Love life” iar acest lucru a fost filozofia din spatele campaniei “Enjoy the Ride”.

Aceasta campanie fara precedent din istoria Nissan a fost realizata cu un efort financiar de 200 milioane de dolari. Acest buget a fost de 4 ori mai mare decat cel initial, Nissan fiind devansata la categoria cheltuielilor cu publicitate doar de General Motors, care a cheltuit in decurs de 5 ani sume de ordinul miliardelor pentru advertising. Marile bugete destinate advertisingului sunt des asociate cu alte companii care au probleme serioase.

Context Istoric

Din punct de vedere istoric, publicitatea de automobile din America anilor 90’ nu a fost una deloc inovatoare Cele mai multe reclame din acea vreme au prezentat masini pe un backgound pitoresc si un narator care descrie caracteristicile masinii.

Preview document

Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 1
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 2
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 3
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 4
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 5
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 6
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 7
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 8
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 9
Studiu de caz campania publicitară Nissan Enjoy the ride - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Campania Publicitara Nissan Enjoy the Ride.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?