Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2116
Mărime: 13.28KB (arhivat)
Publicat de: Elena Bota
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nedelea Alexandru
Universitatea Stefan cel Mare Suceava

Extras din referat

Compania Coca-Cola este liderul mondial in producerea, promovarea si vanzarea butturilor nonalcoolice, a concentratelor si siropurilor,avand caracterul general in Antlanta – Georgia.

Produsul de baza al acestei companii il constituie coca cola,dar compania mai produce in plus alte 230 de marci de bauturi racoritoare. Aceste bauturi racoritoare sunt produse si comercializate de catre “ The Coca – Cola Company” prin filialele sale care sunt localizate inproximativ in 200 de tari din intreaga lume. Compania si filialele sale au un numar de peste 30.000 de angajati in ingreaga lume. Valoarea de capital a marcii Coca – Cola este estimata la peste 70 de miliarde de dolari.

Coca – Cola a fost creata in Antlanta, statul Georgia, de farmacistul John S. Pemberton. Pentru ca ii place sa se joace cu formule medicinale, intr-o seara,cautnad un leac rapid pentru o durere de cap, a amestecat un lichid de culoarea caramelului intr-un vas. Cand a terminat, l-a dus la o farmacie locala Jcob`s Pharmacy. Aici amestecul a fost combinat cu sifon si probat de clienti care au recunoscut cu totii: aceasta noua bautura era speciala.

Creatorul bauturii a considerat-o”delicioasa si invioratore”, initial, coca-cola fiind considerata un medicament din Frunze de coca, un fel de versiune fara alcool a vinurilor foarte la moda in anii 1890.

In primul an de existenta, coca-cola a fost o povara financiara pe umerii creatorului sau, asta pentru ca veniturile obtinute din vanzarea bauturii au fost doar de 50 de dolari in primul an, fiind mult mai mici decat cheltuielile de 70 de dolari.

In primul deceniu de existenta , coca-col nu se vindea decat l doztor. De exemplu, in 1886, anul aparitiei pe piata, vanzarile erau de circa 6 pahare pe zi l pretul de 6 centi pe pahar.

De altfel, primii zece ani de existenta au reprezentat o perioada tulbure pentru Coca-Cola. Compani si-a schimbt proprietarii in diferite randuri, insa, pana in 1899, niciunul din acesti nu acordat prea mult timp si nici bni dezvoltarii marcii. O tentative timida a avut loc in 1893, cand au aparut primele reclame Coca-Cola, pictate pe peretii blocurilor din orasele americane. Insa vanzarile n-au crescut pe masura asteptarilor.

Numele de “Coca-Cola” si grafica deosebita a acestuia au fost propuse de contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, vanzator de carti, care si-a dat seama ca cei doi C vor da bine pe panourile publicitare. Pana in ziua de azi, Coca-Cola se scrie l fel. A fost inregistrata ca marca de comert in 1887; in 1895, bautura se gasea peste tot in SUA, iar in 1899 a fost creat sistemul de imbuteliere pe baza de franciza.

Coca-cola a inceput s fie vandut la sticle abi in 1899. A fost nevoie de initiative patronului unui magazin de dulciuri pentru ca proprietarul de la acea vreme al Coca-Cola,Asa Candler, sa accepte ideea unei distributii”revolutionare” pentru acele vremuri.

Rezultatele au depasit asteptarile. Chiar daca pretul unei sticle de coca-cola era de un dolar, fata de cei 5 centi cat costa un pahar, americanii erau atat de incantati ca pot consuma coca-cola oriunde,incat dupa un an de zile,Asa Candler a ajuns cel mai bogat om din Antlanta.

Candler a devenit primul presedinte al firmei si primul care a adus viziune de afaceri companiei. Asa Candler, un vanzator innascut, a transformat Coca Cola dintr-o investitie intr-o afacere. Stia ca exista oameni insetati si Candler a gasit cai innovative de a le prezenta acest nou produs. A distribuit cupoane pentru a incerca gratis noua bautura racoritoare si i-a imbracat pe farmacisti in haine imprimate cu Coca-Cola. Stilul agresiv de promovare a functionat.

Dupa 10 ani de la incheierea primului accord cu o firma de imbuteliere, numarul intreprinzatorilor care “ambalau” coca-cola ajunsese la peste 400, numai pe teritoriul Statelor Unite. Pana in 1940,firma er deja prezentata in 44 de tari. Managementul Coca-Cola a reusit sa transforme al doile razboi mondial intr-o oportunitate pentru compania. Contractul de provizionare a trupelor americane a permis gigantului americn s finanteze deschiderea a 64 de puncte de imbuteliere in diferite colturi ale lumii. Dupa terminarea razboiului, acestea au fost folosite in scopuri comercile.

Povestea companiei Coca-Cola seamana cu o istorie a marketingului, incepand cu primele musamale cu logoul alb-rosu atarnate in afara farmaciei, ajungand apoi la crearea imaginii moderne a lui Mos Craciun imbracat in rosu si alb terminand cu fimoasa reclama avand titlul “As vrea sa cumpar lumii o Coca-Cola”, cantata in varful unui deal din Itlia de catre tinerii din diverse parti ale lumii.

The Coca-Cola Companya inceput sa-si dezvolte reteaua globala in anii`20 fiind acum prezenta in peste 200 de tari si producand sute de milioane de portii pe zi. Compania si reteaua ei de imbuteliatori cuprind unul dintre cele mai sofisticate si extinse sisteme de productie si distributie, din lume.

Mai mult decat orice, acest system inseamna oameni devotati, care lucreaza din greu pentru a vinde Coca-Cola, Coca-Cola Light, Sprite, Fanta, si alte produse ale companiei.

Coca Cola este numele si marca comerciala(trademark) a celei mai mari companii producatoare de bauturi racoritoare din lume,insa Coca-Col este si brandul principalului produs al companiei, care este un brand diferit de Diet Coke, Cherry Coke, Sprite sau Fruitopia.

Compania ofera acum peste 400 de bauturi diferite, acest fapt punandu-i mari probleme in privinta concentrrii propriilor eforturi. Ce piete sunt cele mai interesante in present si in viitor- In ce produse ar trebui sa se investeasca cel mai mult?

Coca-Cola rezolva aceste probleme in doua etape: mai intai, studiaza piat mondiala a bauturilor sub aspectul cresterii si al rentabilitatii. Acest studiu indica faptul ca partea cea mai mare a profiturilor pe care le obtine in present industria respectiva provine de la bauturile carbogazoase, dr cresterea inregistrata de piata este redusa. Bauturile destinate sportivilor cunosc insa o crestere foarte mare, reprezentand o oczie extreme de profitabila. Si apa cunoaste o crestere insemnata a vanzarilor, profiturile fiind insa mult mai mici.

A doua etapa consta in corelarea acestor ocazii cu propria afacere, cu capacitatile si portofoliul de produse, cu politica de marca si strategia Coca-Cola. Compania poate apoi sa stabileasca prioritate obiectivelor strategice in functie de masura in care aceste se potrivesc cu pietele cele mi attractive. Aceasta concentrare pe anumite piete influenteaza apoi strategia afacerii, care, in cazul ei, include necesitatea rearii unor capacitate noi si accelerarea patrunderii pe pietele bauturilor pe bza de fructe, bauturilor pentru sportive si ceaiurilor gata preparate.

Compania aplica o strategie de afaceri ghidata pe sase motouri de baza:

1. “Cererea consumatorilor dicteaza tot ceea ce faceam”

2. “Marca Coca-Cola este inima afacerii noastre”

3. “Noi vom servi consumatorilor o larga gama de bauturi nonalcoolice pentru consumul lor pe tot parcurlul zilei”

4. “Noi vom fi cei mai buni comercianti din lume”

5. “Vom gandi si action ape plan local”

6. “Vom fi considerati o companie model”

Unul din atuurile cele mai importante ale companiei Coca-Cola consta in abilitatea de a realize afaceri la scara mondiala, mentinand, in acelasi timp, o abordare locala.

Prezentarea de baza este simpla, solida si valabila oricand : ”Compania Coca-Cola exista spre folosul si improspatarea tuturor celor cu care e intra in contact. Cand le oferim beneficiarilor nostril improspatare, valoare, placere si distractie, atunci ne promovam si ne protejam cu succesc marcile, mai ales Coca-Cola. Acesta este secretul indeplinirii obligatiei noastre supreme de a asigura cu consecventa castiguri atragatoare afacerii noastre.”

Preview document

Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 1
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 2
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 3
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 4
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 5
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 6
Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Publicității Asupra Copiilor

INTRODUCERE Copilul contemporan nu-şi poate imagina casa lipsită de televizor, calculator, telefon, primind încă de mic puternica influenţă mass...

Marketingul pe Internet - E-Branding

Odata cu cresterea exponentiala a popularitatii Webului – instrumentul primordial de utilizare a Internetului – o activitate din ce în ce mai...

Publicitate comercială pentru băuturile nealcoolice Pepsi-Cola

Introducere: In primul capitol este vorba despre aspectele teoretice ale publicitatii comerciale, unde am prezentat o scurta istorie publicitatii,...

Istoria unei mărci - Pepsi

De la „Brad’s Drink” la Pepsi-Cola Un secol de istorie al unuia dintre brandurile care definesc societatea americana: sperante, caderi...

Compania Coca Cola

COMPANIA COCA COLA Prezentarea firmei Compania Coca Cola este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, cel mai mare...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Politica promoțională a firmei Coca Cola

INTRODUCERE Această lucrare a fost realizată cu scopul de a analiza componenţa promoțională a mixului de marketing din cadrul companiei Coca-Cola....

Reclamă vs publicitate

INTRODUCERE Publicitatea nu poate fi redusă la o teorie sau la un singur model: de fapt creaţia publicitară bazată pe explozii continue de sens,...

Publicitatea în Cadrul Companiei Dacia

INTRODUCERE Unde ar fi lumea fără publicitate- Nu ar mai exista companii gigant cu cifre de afaceri astronomice , cu o răspăndire globală ci doar...

Politică de produs

1. Parte teoretica 1.1. Politica de produs – definitie: Politica de produs reprezinta conduita pe care o adopta întreprinderea referitor la...

Management internațional

1. Managementul global – noţiune prin care se întelege, de regulă, managementul societăţilor multinaţionale. 2. Managementul comparat – studiază...

Conceptul de marketing

Obiectivele lucrării: - Definirea marketingului şi prezentarea etapelor evoluţiei sale; - Cunoaşterea conceptelor fundamentale ale marketingului;...

Promovarea Produselor

“Cea mai buna publicitate o fac clientii multumiti” Philip Kotler Elaborarea si gestionarea unui program de publicitate Publicitatea comerciala...

Relația marketing-logistică

1.1 Prezentarea logisticii si a functiunii de marketing In mod traditional, numerosi practicieni au considerat logistica drept o sursa de costuri....

Ai nevoie de altceva?