Cuprins
- Generalități
- Clasificarea obiectivelor
- Tehnici și condiții de operaționalizare a obiectivelor
- Exerciții de operaționalizare a obiectivelor
- Concluzii
Extras din referat
Obiectivul educațional este ipostaza cea mai concretă a finalităților, desemnează tipul de schimbări pe care procesul de învățământ îl realizează și are în vedere achiziții concrete, detectabile, măsurabile și observabile în mod direct.
Obiectivele educaționale sunt enunțuri cu caracter finalist prin care se intenționează provocarea unei schimbări în personalitatea elevului, ca urmare a implicării sale în activitatea de predare şi învățare.
În general, operaționalizarea este înțeleasă ca activitatea de specificare / identificare a referințelor concrete sau practice ale unui concept/enunț general și abstract. Ea se referă atât la ansamblul operațiilor succesive de trecere de la abstract la concret, cât și la precizarea criteriilor prin care o acțiune sau un comportament devin operaționale/concrete.Din punct de vedere pedagogic obiectivele se exprimă sub forma performanţelor. Întrucât asemenea modificări performanţiale se manifestă diferit în cadrul fiecărei componente a personalităţii se ridică problema ordonării şi ierarhizării lor într-un sistem. Care sunt aceste categorii şi după ce criterii le delimităm, iată cele două întrebări pe care le implică operaţionalizarea. Având la îndemână asemenea criterii vom putea face o diferenţiere cât mai fină a obiectivelor urmărite pentru ca, în funcţie de aceasta, să declanşăm acţiunea educaţională, iar în final să evaluăm performanţele obţinute.
Nota definitorie a operaţionalizării constă în delimitarea cât mai clară a categoriilor de obiective pe baza unor criterii riguroase pentru a putea încadra şi evalua corect performanţele obţinute.
Conceptul de operaționalizare:
în domeniul ştiinţelor educaţiei, operaţionalizarea reprezintă activitatea de transpunere a scopurilor procesului de învăţământ în obiective specifice şi a acestora în obiective concrete, prin precizarea unor comportamente cognitive şi/sau psihomotorii observabile şi măsurabile (M. Ionescu);
presupune şi un aspect tehnic, şi anume enunţarea obiectivelor sub forma comportamentelor observabile, măsurabile, cu ajutorul verbelor de acţiune. Prin operaţionalizare se precizează ceea ce urmează să facă elevul, respectiv performanţa/competenţa pe care trebuie să o dovedească, adică de care să fie capabil la finele unei secvenţe de instruire;
includerea într-un proiect de activitate didactică a unor obiective operaţionale, impune cadrului didactic să gândească şi să proiecteze riguros situaţiile, condiţiile de exersare şi manifestare a comportamentelor prefigurate prin operaţionalizarea obiectivelor.
sunt centrate pe cel care învață
sunt centrate pe rezultat și nu pe proces
măsurarea achizițiilor este obiectivă (ce?, cât?, cum?)
descriu comportamente concrete (observabile) și nu vagi (presupuse)
Conținut arhivă zip
- Operationalizarea obiectivelor educationale.pptx