Extras din referat
Gabriel C. are13 ani şi s-a mutat recent, cu mama şi cele două surori ale lui, în oraşul Galaţi. Părinţii au divorţat, tata rămânând în Constanţa (oraşul natal). De cele mai multe ori, după orele de şcoală, Gabriel ajunge să se bată cu ceilalţi colegi şi să fie trimis de multe ori la director pentru conduită necorespunzătoare. Are câţiva prieteni, dar aceştia nu au o influenţă favorabilă asupra lui deoarece sunt şi ei elevi cu probleme de comportament. Gabriel nu învaţă bine şi se întâmplă şi să adoarmă la şcoală sau chiar să lipsescă de la ore. Surorile lui învaţă bine la şcoală şi au un comportament ireproşabil.
Din anamneză şi din discuţiile cu colegii, diriginta şi mama, reiese că Gabriel prezintă aceste comportamente de când s-a mutat la Galaţi. Nu reuşeşte să interacţioneze cu colegii, iar de dirigintă nu ascultă. Are un comportament zgomotos, deranjant la ore şi nu se poate concentra când i se dă o sarcină. Temele sunt făcute de alcineva. Şi acasă are un comportament agresiv, certându-se cu surorile şi cu mama.
Gabriel crede că nu este valoros, are o imagine de sine negativă şi puţină încredere în propriile abilităţi. O învinovăţeşte pe mama că a trebuit să se mute de la Constanţa unde erau tata şi prietenii lui.
A fost propus următorul program terapeutic:
I. Terapie individuală:
În primul rând s-a stabilit o legătura bazată pe încredere cu copilul. Acesta să ştie că tot ceea ce se discută în cabinet va rămâne doar între cei prezenţi, adică el şi terapeut.
Terapia a început prin dezvoltarea stimei de sine, valorizarea copilului. Acest lucru realizându-se prin:
Descrierea de către elev a punctelor tari şi a punctelor slabe ale personalităţii sale prin conturarea propriei pălmi. La fiecare deget, copilul a notat punctele tari ale personalităţii sale, urmând apoi ca acesta să noteze în mijlocul palmei aspectele slabe ale personalităţii sale. Acest lucru a dus la acceptarea propriei persoane, copilul a înţeles că oamenii au atât defecte cât şi calităţi.
Identificarea ariilor în care este competent şi prin care poate să-şi exprime calităţile. În acest caz i s-a cerut copilului să întocmească o listă cu realizările din acea zi. La început se vorbeşte despre cele mai importante, apoi despre cele medii, la sfârşit despre cele mici. Copilul a fost ajutat să înţeleagă că fiecare realizare este de fapt un succes.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studiu de Caz - Consiliere Psihologica.doc