Extras din referat
Cuvinte cheie: familie, boala, copil, protectie
Abstract:
The family reprezents an opened sistem, to some fast and major changes. The family’s purpose is asuring the needs of it’s members. The parents have different roles inside the family; they have equal rights with the ones of their children’s.
1. Notiuni introductive.
Familia – a fost definita de Claude Levi-Strauss ca un grup, având la baza casatoria, alcatuita din sot, sotie si copii nascuti în acest cadru pe care îi unesc drepturi si obligatii morale, juridice, economice si sociale.
Familia asigura necesitatile fizice, emotionale si spirituale ale membrilor sai, are responsabilitatea îngrijirii copiilor, favorizeaza comunicarea între membrii sai, dar totodata trebuie sa fie capabila sa asigure si relatii sociale în afara familiei, relatii responsabile cu comunitatea.
Calitatea vietii de familie – este influentata de o serie de factori, dintre acestia amintim doar câtiva:
- situatia economica – influenteaza în mare masura viata de familie, desi s-a spus ca mai important decât venitul propriu-zis pare a fi modul în care sunt cheltuite resursele;
- locul de munca al parintilor – familia si nevoile ei este în discordanta, deoarece parintii trebuie sa faca fata sarcinii la locul de munca;
- mass-media (televizorul) – televizorul a devenit de nelocuit în majoritatea familiilor moderne, dar trebuie observat ca pe lânga numeroasele avantaje, urmarirea îndelungata a emisiunilor preferate a înlocuit interactiunile familiale;
- cultura familiei – mediul în care traieste si se dezvolta copilul, nivelul de educatie al parintilor, valorile morale care sunt transmise noilor generatii îsi pun amprenta asupra realitatii vietii de familie.
- Rolul mamei este prestat la parametrii superiori daca aceasta combina în atitudinea sa fata de copil ceea ce a învatat si observat din interactiunea ei cu propria mama si achizitia unor cunostinte stiintifice despre dezvoltarea copilului si modul cum acesta trebuie stimulata.
- Rolul tatalui în familie nu tine de masculinitatea lui sau de modul isteric în care este capabil sa traverseze starile emotionale, ci de faptul cum conduce si gestioneaza viata familiei si capacitatea lui de luare a deciziilor si consecintele acestor decizii.
Într-o familie în care domneste o atmosfera de stima reciproca, care stabilitate, iar membrii ei se declara satisfacuti de rezultatele interactiunilor, copilul ocupa un loc central. Aparitia copilului si mai ales a primului copil este privita invariabil ca un eveniment cu semnificatie pozitiva si brusc relatia directionala dintre soti se amplifica, devenind tridirectionala.
2. Interactiunile din cadrul familiei.
Familia este un sistem complex , cu atât mai complex cu cât este alcatuit din mai multi membrii. În acest cadru, studierea relatiilor dintre doua persoane, chiar daca acestea sunt mama si copilul, nu reflecta complexitatea interactiunilor membrilor ei. Interactiunea dintre parinti – fizica sau verbala – este notificata cantitativ si calitativ în prezenta copilului. Într-o familie echilibrata, eficienta comunicarii dintre membrii sai nu sufera însa grave perturbari. Insuficienta comunicarii devine sesizabila în cazul existentei unui bolnav psihic în familie sau daca exista conflicte în mesajele de comunicare verbale si vizuale. Familiile dezorganizate au în mod caracteristic afectat tiparul de comunicare, iar echilibrul familiei este sever tulburat de existenta conflictelor.
Pentru o buna armonizare a relatiilor intrafamiliale se vor avea în vedere prevenirea diferentelor ce stau permanent între parinti si copii. Copilul necesita dragoste, disciplina si obtinerea treptata a unui grad de independenta. Copilul are dreptul la interactiuni care sa-i asigure siguranta si dezvoltarea fizica, comunicarea, educarea trasaturilor pozitive, întelegere si toleranta. Parintii au drepturi cel putin egale cu ale copilului în cadrul familiei, nevoia de respect si autoritate familiala si personala.
Relatia parinti-copii în cadrul familiei ar trebui fie un exercitiu de perfectiune, exista însa si slabiciuni si lipsa de armonie initiata de ambele parti.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Copilul si Familia.doc