Extras din referat
Introducere Femeia a trecut prin multe probleme, obstacole și bariere pentru a deveni membru important în societate. În trecut, femeia nu avea niciun fel de drepturi, ea a fost izolată, neglijată și maltratată de om. Prin venirea feminismului, profilul și imaginea femeii s-au schimbat complet și de la a fi o marioneta în mâinile omului devine președinte, artist și profesor ...
Mișcarea feministă a fost mult timp ignorată de sociologia mișcărilor sociale. Ea nu a fost considerat ca atare în același mod cu mișcarea muncitorilor sau noile mișcări sociale. Cu toate acestea, mișcarea feministă a mobilizat un număr mare de femei pe o perioadă foarte lungă. A transformat în mod semnificativ sistemul de genuri provocând constant ordinea socială. Studiile asupra istoriei mișcării feministe au arătat cât de diversă și mereu tensionată între curente și între organizații era, ceea ce împinge tot mai mulți cercetători să folosească pluralul pentru a vorbi de „feminisme”. Prin urmare, în complexitatea și antagonismele sale, înțelegem mișcarea feministă contemporană, evidențierea si diversitatea modurilor de organizare, a cerințelor și a definițiilor foarte importante ale feminismului. Din anii ’70, mișcarea feministă s-a schimbat profund. Celebra mișcare de eliberare a femeilor de la începutul anilor 1980 a creat o rețea complexă de asociații și grupuri. Acești ani, care au fost dificili pentru toate mișcările militante, reprezintă pentru feminism o perioadă de instituționalizare și specializare. Grupurile din cadrul MLF au fost transformate în asociații care ar putea fi subvenționate de stat. Prin urmare, activiștii sunt grupați în jurul unor teme și acțiuni specifice, în special în ajutorarea femeilor victime ale violenței. Dar, pentru aceste asociații, devine dificil să se mobilizeze în jurul problemelor feministe și să recruteze noi activiști. Paradoxal, în timp ce ideile feministe se răspândesc în societate, neîncrederea față de activiști crește.
FEMINISMUL ARTICOL DE ISTRATE LAURENTIU
Reacția femeilor tinere la feminism în anii '70 a fost, prin urmare, ambiguă. Acestea resping modelul gospodinei, pretind independența economică și egalitatea în toate domeniile, dar resping un feminism înfricoșător, asociat cu ideea de atotputernicie a femeilor și inversarea relației de dominare (barbat-femeie). Deși sunt limitate în număr, programele feministe au jucat, de asemenea, un rol important în transmiterea istoriei mișcării feministe și în sensibilizarea inegalității. Multe feministe din anii ’70 erau studente sau deja universitare. Au legat rapid activismul și cercetarea lor. Tipuri de feminism Feminismul este atât un angajament intelectual, cât și o mișcare politică care caută dreptatea pentru femei și sfârșitul sexismului sub toate formele. Există multe tipuri de feminism, fiecare dintre ele oferind principii și condiții pentru, femei si drepturile lor. Feminismul liberal Feminismul liberal este o abordare particulară pentru atingerea egalității între bărbați iar femeile. Se subliniază puterea unei persoane individuale de a modifica discriminarea practici împotriva femeilor. Este considerat cel mai important tip de feminism, care funcționează în structura societății pentru a integra femeile în ea. Rădăcinile sale provin o data cu infaptuirea revolutiei Americane. Principala forță a feminismului liberal este aceea că o femeie ar trebui să fie capabilă să-și determine rolul social cu o libertate la fel de mare ca și omul. Prin urmare, feminismul a solicitat înlăturarea structurii istorice a legii patriarhale care a negat femeilor drepturile civile. Accentul major este faptul că egalitatea femeilor trebuie conferita intr-o serie de actiuni precum: în fața legii, în oportunități educaționale și profesionale, modificări în legile căsătoriei, drepturi de proprietate, divorț inechitabil, salariu egal pentru muncă egală, protecție împotriva violului,violenta domestica, s.a.m.d. Pe scurt, își propune să aducă egalitatea între femei și bărbați în cadrul sistemelor sociale existente.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Feminismul.pdf