Parlamentul European

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 14564
Mărime: 63.53KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Misu Aurora

Extras din referat

INTRODUCERE

Prezenta lucrare tratează tema intitulată Parlamentul European-Constituire, Organizare, Funcționare. Am ales să dezbat acest subiect deoarece consider că este o temă de actualitate ce a captat încet, încet atenția tuturor segmetelor de populație. Este și normal să se întâmple așa deoarece dacă până la data de 1 ianuarie 2007 așteptam să aderăm la Uniunea Europeană, începând cu această dată suntem cetățeni europeni. Iar în calitate de cetățeni europeni nu mai putem privi lucrurile ce au loc în interiorul Uniunii ca simpli spectatori ci trebuie să ne implicăm activ, dar să deținem totodată informațiile necesare referitoare la tot ceea ce insemnă și reprezintă Uniunea Europeană.

Această lucrare este structurată pe trei capitole, capitole ce au la rândul lor subcapitole. Primul capitol intitulat Uniunea Europenă dezbate așa cum reiese și din titlu modalitatea în care a luat ființă Uniunea Europeană, mai precis un scurt istoric a creării aesteia.

Am ales să încep în acest mod lucrarea ,deoarece am considerat că este important de menționat cum și mai ales când a avut loc înființarea Uniunii Europene, pentru ca mai apoi să trec la dezbaterea în amănunțit a uneia dintre cele mai importante instituții ale sale și anume Parlamentul European, cel care constituie subiectul prezentei lucrări.

Astfel că primul capitol începe cu prezentarea înființării primei organizații comunitare pe teritoriul Europei după cel de-al doila război mondial, pentru a asigura reconstrucția economică a continentului dar și o pace durabilă a acestuia. În acest sens a luat ființă Comunitatea Europeană a Cărbunelui și a Oțelului cu ajutorul căreia se dorea plasarea producției franco-germane de cărbune și oțel sub o autoritate comună, în cadrul unei organizații deschise participării și altor state, lucru ce a fost menționat în declarația lui Robert Schuman din 9 Mai 1950.

Primele țări care au aderat la această orgnizație au fost: Franța , Germania, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda.Odată înființată această organizație a atras după sine înființarea unei alte organizații care să se ocupe de economia celor șase state și anume Comunitatea Economică Europeană . Aceste Comunități au fost notificate în Tratate. Toate aceste Tratate care au contribuit mai târziu la constituirea Uniunii Europene dar și cele care au fost considerate ca fiind de o importanță majoră, datorită schimbărilor ce au intervenit de-a lungul istoriei Uniunii, le-am menționat în acest prim capitol al lucrării.

Sunt considerate ca fiind Tratate constitutive, Tratatele CECO , CEE dar și Tratatul de la Roma semnat la data de 25 Martie 1957. Un alt Tratat ce a reprezentat un nou pas în direcția integrării europene a fost Tratatul de instituire a Uniunii Europene.

În continuarea capitolului am trecut la prezentarea generală a Parlamentului European și a organizării acestuia. Parlamentul a fost înființat în 1952,iar primele alegeri libere au avut loc în Iunie 1979.În prezent aceste alegeri au loc o dată la 5 ani.Parlamentul European este singura instituție comunitară care se întâlnește și își ține dezbaterile în public.

În partea a doua a acestei lucrări am prezentat modalitatea de organizare a Parlamentului Uniunii Europene, dar și funcționarea acestuia.

În capitolul al treilea intitulat Atribuțiile Parlamentului European am enumerat pe rand toate atribuțiile Parlamentului și anume: atribuțiile legislative, controlul politic și nu în ultimul rand puterea bugetară.

Iar cel de-al patrulea capitol intitulat Alegerile Europarlamentare în România trece în revistă modalitatea în care a avut loc aceste alegeri. Deasemenea importanța acestora , efectul pe care l-au avut asupra oamenilor,dar și felul în care aceștia au privit și s-au implicat . Pentru a evidenția mai bine părerea oamenilor referitor la aceste alegeri am atașat prezentei lucrări un studiu de caz. Prin realizarea acestui studiu de caz am vrut să scot în evidență lipsa de informare a cetățenilor cu privire la aceste alegeri și implicit felul în care mass-media a ajutat sau nu să ajungă informațiile la cetățeni.

În urma realizării acestui studio de caz am putut trage câteva concluzii și anume:majoritatea subiecților intervievați nu dețin suficiente informații cu privire la activitatea Parlamentului European, deasemenea aceștia nu știau pre bine ceea ce urmează să voteze deoarece nu îi cunoșteau pe candidații la posturile de europarlamentari. Astfel că dezinteresul demonstrat de mass-media și partidele politice în privința informări cetățenilor au avut drept rezultat neajumgerea informației la cetățeanul de rand al României.

În încheierea acestei scurte introducerii a lucrării mele de licentză, doresc să îi aduc mulțumiri domnului profesor îndrumător Lect. Univ. Drd. Mihai Gheorghe, fără de al cărui sprijin nu aș fi putut duce la bun sfârșit realizarea acestei lucrări.

CAPITOLUL I

CONSTITUIREA UNIUNII EUROPENE

Prima organizație comunitară s-a născut după cel de-al doilea război mondial, într-o perioadă în care era necesară reconstrucția economică a continentului European si asigurarea unei păci durabile. În acest context, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a propus prin declarația din 9 Mai 1950 plasarea producției franco-germane de cărbune și oțel sub o autoritate comună, în cadrul unei organizații deschise participării și altor state europene. Franța, Germania, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda au acceptat si au început negocierea tratatului care se va semna la Paris in 1951. Acest demers avea o logică economică ( cele doua materii prime erau la baza industriei si a forței economice a Franței si Germaniei ) dar și una politică (solidaritatea franco – germană, îndepărtarea spectrului războiului si deschiderea căii spre integrarea europeană).

Fiind ăncheiat pe o perioadă de cincizeci de ani la data de 23 Iulie 2002, tratatul a expirat și Comunitatea Europeană a Cărbunelui si Oțelului și-a încetat existența.

Odată înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui si Oțelului a derivat din aceasta o nouă comunitate care prevedea poziția economică a celor 6 state membre. Astfel, a luat ființă Comunitatea Economică Europeană CEE notificată la rândul său printr-un tratat. Astfel că prin crearea Comunității, statele membre au trebuit să renunțe, la o parte din suveranitatea lor în favoarea Comunității .

Preview document

Parlamentul European - Pagina 1
Parlamentul European - Pagina 2
Parlamentul European - Pagina 3
Parlamentul European - Pagina 4
Parlamentul European - Pagina 5
Parlamentul European - Pagina 6
Parlamentul European - Pagina 7
Parlamentul European - Pagina 8
Parlamentul European - Pagina 9
Parlamentul European - Pagina 10
Parlamentul European - Pagina 11
Parlamentul European - Pagina 12
Parlamentul European - Pagina 13
Parlamentul European - Pagina 14
Parlamentul European - Pagina 15
Parlamentul European - Pagina 16
Parlamentul European - Pagina 17
Parlamentul European - Pagina 18
Parlamentul European - Pagina 19
Parlamentul European - Pagina 20
Parlamentul European - Pagina 21
Parlamentul European - Pagina 22
Parlamentul European - Pagina 23
Parlamentul European - Pagina 24
Parlamentul European - Pagina 25
Parlamentul European - Pagina 26
Parlamentul European - Pagina 27
Parlamentul European - Pagina 28
Parlamentul European - Pagina 29
Parlamentul European - Pagina 30
Parlamentul European - Pagina 31
Parlamentul European - Pagina 32
Parlamentul European - Pagina 33
Parlamentul European - Pagina 34
Parlamentul European - Pagina 35
Parlamentul European - Pagina 36
Parlamentul European - Pagina 37
Parlamentul European - Pagina 38
Parlamentul European - Pagina 39
Parlamentul European - Pagina 40
Parlamentul European - Pagina 41
Parlamentul European - Pagina 42
Parlamentul European - Pagina 43
Parlamentul European - Pagina 44
Parlamentul European - Pagina 45
Parlamentul European - Pagina 46
Parlamentul European - Pagina 47
Parlamentul European - Pagina 48
Parlamentul European - Pagina 49
Parlamentul European - Pagina 50
Parlamentul European - Pagina 51
Parlamentul European - Pagina 52
Parlamentul European - Pagina 53
Parlamentul European - Pagina 54
Parlamentul European - Pagina 55
Parlamentul European - Pagina 56
Parlamentul European - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Parlamentul European.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Cursuri MIA 1-9

Curs 1 Când avem de-a face cu afacerile internaționale? - cumpărăm un produs realizat de către o companie din străinătate, importat pe piața...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Te-ar putea interesa și

Drept Comunitar European

CAPITOLUL I CONSIDERATII INTRODUCTIVE Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care si-a tinut prima sa sesiune la 10 august 1949, poate fi...

Organizarea și Funcționarea Parlamentului European Dimensiunea Istorică a Acestuia

INTRODUCERE Principalul scop al Europei este de a admite în enorma interdependenţă ce leagă statele europene aşa numita „ guvernare colectivă”1....

Parlamentul Uniunii Europene

Baza normativa a activităţii Parlamentului European Capitolul 1 Istoricul Parlamentului European 1.1.Apariţia Parlamentului European În opinia...

Organizarea și Funcționarea Parlamentului European

ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN În organizarea si functionarea sa, Parlamentul European se conduce dupa modelul parlamentelor...

Parlamentul European

CAP 1. SCURT ISTORIC AL PARLAMENTULUI EUROPEAN Parlamentul European este singura institutie supranationala ai carei membri sunt alesi in mod...

Parlamentul European

I. Introducere. Uniunea Europeana – noul cadru al politicii europene In literatura de specialitate precum si in mass-media se opereaza in mod...

Parlamentul European

CAPITOLUL I CONTEXTUL ISTORIC AL APARIŢIEI UNIUNII EUROPENE 1.Ideea unităţii europene Construcţia europeană la care asistăm, privită în...

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care şi-a ţinut prima sa sesiune la 10 august 1949, poate fi considerată cea mai veche adunare...

Ai nevoie de altceva?