Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4910
Mărime: 40.61KB (arhivat)
Publicat de: Fiona Gabor
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1.Localizare geografica si succinta caracterizare economico - sociala a tarilor

Romania este situata in sud-estul Europei Centrale, in interiorul si exteriorul arcului muntilor Carpati, pe cursul inferior al Dunarii, cu iesire la Marea Neagra, la o distanta fata de extremitatile continentului, ce variaza intre 1050 km si 2800 km , avand ca vecini Ucraina (in nord-est), Republica Moldova (in est), Marea Neagra (in sud-est), Bulgaria (in sud), Serbia si Muntenegru (in sud-vest) si Ungaria (in nord-vest). Intinderea sa teritoriala acopera o suprafata de 238.391 km patrati.

Romania este impartita in 40 de judete, fiecare avand un oras resedinta de judet; municipiul Bucuresti, divizat in sase sectoare, are un statut independent.

Clima Romaniei este temperat-continentala, cu temperaturi medii cuprinse intre 22 si 24 de grade celsius in timpul verii. In timpul iernii temperatura medie scade pana la -3 grade celsius.

Populatia tarii este de 21 355 849 milioane de locuitori din care: romani - 89,5%, unguri - 6,6%, rromi - 2,5%, germani - 0,3%, rusi - 0,2%, serbi si slovaci - 0,1% fiecare. Alte minoritati etnice existente: bulgari, croati, greci, evrei, cehi, polonezi, italieni.

Moneda nationala este LEUL. Puncte de schimb valutar pot fi gasite in hoteluri, gari, aeroporturi, magazine mari si pe bulevardele principale ale tuturor oraselor.

Principalele porturi ale Romaniei sunt: la Marea Neagra (Constanta, Mangalia); la Dunare (Moldova Noua, Orsova, Drobeta Turnu-Severin, Calafat, Corabia, Turnu Magurele, Giurgiu, Oltenita, Cernavoda, Harsova, Macin, Braila, Galati, Tulcea, Sulina, Calarasi, Zimnicea).

Principalele aeroporturi ale Romaniei sunt: Bucuresti (Henri Coanda, Baneasa), Constanta (Mihail Kogalniceanu), Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Arad, Oradea, Baia Mare, Targu Mures, Suceava, Bacau, Deva, Sibiu, Craiova si Tulcea.

PIB-ul Romaniei este de 122,7 miliarde de euro, cu o populatie ocupata in numar de 9210 mii persoane, o rata a somajului de 7,7% si o rata a inflatiei de 5,8% (date din 2011).

Cipru, locul in care se spune ca s-a nascut zeita frumusetii, Afrodita, este o insula situata in estul Marii Mediterane. Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana, dupa Sicilia si Sardinia, avand o suprafata de 9.251 km patrati. De asemenea cea mai estica insula din Marea Mediterana, Cipru se afla la aproximativ 105 km vest de Siria, 75 km sud de Turcia si 380 km nord de Egipt. Cel mai apropiat punct grecesc este insula Rodos care se afla la 380 km spre vest.

In prezent, Cipru (cu exceptia Republicii Turce a Ciprului de Nord) este o republica independenta si suverana si cu un sistem prezidential de guvernamant. De la 1 mai 2004, Cipru a devenit oficial membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Cipru este impartit teritorial in 6 districte: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia si Paphos.

Insula Cipru are un climat bland, tipic mediteranean, cu soare pe toata perioada anului, chiar si in timpul iernii, si cu putine precipitatii. Temperaturile medii sunt cuprinse intre 25-30 de grade celsius.

Populatia insulei este de 862 011 de locuitori, din care: 79,1% greci ciprioti, 10,7% turci ciprioti si 10,2% rezidenti straini.

Populatia principalelor orase ale insulei: Lefkosia (Nicosia - capitala Ciprului) - 213.500 locuitori, Lemesos (Limassol) - 167.900 locuitori, Larnaca - 75.000, Paphos - 49.700 locuitori. Alte orase importante sunt: A?ia Napa, Protaras, Paralimni, A?ios Georgios, Geroskipou si altele.

Moneda oficiala in partea cipriota greaca este Lira Cipriota (CYP), iar in partea cipriota turca este Lira Turceasca (TRL).

Principalele porturi ale Ciprului sunt: Farmagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol si Vasilikos, iar numarul total de aeroporturi este de 17, dintre care cele mai importante sunt: Nicosia, Larnaca, Limassol, Paphos.

PIB-ul Ciprului este de doar 17,761.1 millioane euro, cu o populatie ocupata de 619736 persoane, o rata a somajului de 7,8 % si o rata a inflatiei de 3,5% (date din 2011).

Analizand date generale privind cele doua tari am ajuns la concluzia ca desi Ciprul este o tara mica, este o tara interesanta, cu o clima foarte placuta si o economie in usoara scadere datorata crizei economice, insa putem spune acelasi lucru si despre economia Romaniei care nu este in cea mai buna forma in prezent. Consider ca ambele tari au un potential turistic ce merita promovat, protejat si vizitat; chiar daca Cipru este o tara cu o suprafata mult mai mica decat cea a Romaniei, acest fapt nu o impiedica sa-si exploateze cu mare randament resursele.

2.Potentialul turistic

Cadrul natural de o mare diversitate, cu o structura variata si un grad de atractivitate ridicat raspunde unei game largi de cerinte, asigurand Romaniei numeroase posibilitati de afirmare in plan turistic. Dintre componentele acestuia, relieful - exprimat printr-o paleta generoasa de forme: munti, dealuri si podisuri, campii, chei si defilee, litoral, delta - ofera conditii pentru exploatare turistica si situeaza Romania intre cele mai apreciate destinatii europene.

Muntii Carpati acopera 35% din suprafata tarii, prin intindere, pozitie, structura, altitudine impunandu-se ca zona turistica importanta si componenta de baza a reliefului.

Zona dealurilor subcarpatice si podisurilor se impune atentiei in special prin bogatia si varietatea resurselor balneare.

Zona de campie se inscrie in circuitul turistic cu putine atractii naturale, reprezentate de vegetatie, fond cinegetic si piscicol, retea hidrografica si resurse balneare.

Litoralul Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km intre Chilia, in Delta Dunarii, si Vama Veche, la granita cu Bulgaria, oferind conditii pentru o gama larga de forme de turism: cura heliomarina, sporturi nautice, odihna si recreere, tratament balneo-medical, cercetare stiintifica.

Delta Dunarii reprezinta, prin suprafata (5800 km patrati impreuna cu sistemul lagunar Razim-Sinoe), alcatuire (o retea densa de canale, garle, balti si lacuri alternand cu uscatul - grindurile), varietate si originalitate peisagistica si faunistica, una dintre cele mai valoroase si complexe zone turistice din Romania. Pentru valoarea sa extraordinara, pentru originalitatea ecosistemelor si unicitatea elementelor biologice, Delta Dunarii are, in prezent, statutul de rezervatie a biosferei. Exista patru sub-diviziuni ale rezervatiei: delta fluviala, delta fluvial-maritima, campia Dunarii si grupul de lagune Razim-Sinoe. Delta Dunarii este un paradis pentru pasari, aproximativ 325 de specii de pasari traind aici permanent sau in anumite perioade ale anului.

Lacul Balea este situat la obarsia Curtisoarei, la altitudinea de 2034 m si are 360 m lungime si 11 m adancime. Este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri din Romania. In jurul lacului, 100 de hectare de teren au fost declarate rezervatie stiintifica cu numeroase plante ( floarea de colt, macul galben , etc. ) si animale ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte etc. ).

Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare. Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement extrem de diverse.

Preview document

Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 1
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 2
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 3
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 4
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 5
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 6
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 7
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 8
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 9
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 10
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 11
Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România și Grecia - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa a dezvoltarii turismului in Romania si Grecia.docx

Alții au mai descărcat și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Analiză Comparativă între Turismul Românesc de Litoral și Turismul Practicat pe Litoralul Grecesc

Introducere La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Studiu comparativ între economia României și Italiei

Introducere Economia este știința socială ce studiază producția și desfacerea, comerțul și consumul de bunuri și servicii. Economia este știința...

România - Integrarea în Europa

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să identifice principalele aspecte ale economiei românești în context european, să analizeze indicii...

Turismul Rural în România

Ca urmare a locului ocupat în economiile naţionale şi rolului îndeplinit în dezvoltarea acestora, turismul este considerat unul dintre cele mai...

Turismul Balnear - Covasna

Statiunea Covasna si imprejurimile sale reprezinta un produs turistic complex, competitiv pe piata turistica interna si externa. Statiune...

Analiza și Previziunea Evoluției Serviciilor de Turism

1.Analiza evoluției serviciilor de turism in România în perioada 2005-2008. a) Populația ocupată in serviciile de turism este reprezentată în...

Turismul Balnear

Introducere Turismul balnear se detaşează în cadrul celorlalte forme de turism datorită multiplelor beneficii sociale şi economice pe care le...

Utilizarea Internetului în Promovarea Agenției de Turism Alltur

După cel de-al doilea razboi mondial, problematicii petrecerii timpului liber i s-a acordat atenţie din ce în ce mai mare, lucru pentru care acest...

Statistică Aplicată în Managementul Turistic

CAPITOLUL 1. CADRUL MACROECONOMIC DE DEZVOLTATE A SERVICIILOR ÎN ROMÂNIA 1.1 Locul şi rolul serviciilor în economia modernă În economiile...

Ai nevoie de altceva?