Extras din seminar
Numerarul este reprezentat de lichidități la care întreprinderea are acces imediat: - fondurile disponibile în casă
- depozitele la vedere (disponibilul în cont platibil la cerere).
Numerarul în lei și în devize din casieria organizației este reprezentat de banii lichizi de care dispune unitatea la momentul dat și prin intermediul cărora se fac operațiuni de plăți cu persoanele fizice și juridice sau la care se adaugă lichidități ca urmare a incasărilor efectuate. Ansamblul operațiunilor cu numerar, efectuate pe bază de documente justificative, se trece zilnic în registrul de casă care oferă imaginea tuturor incasărilor, plăților și a soldului de casă la sfarșitul zilei. Realizarea decontărilor are loc între persoane juridice prin intermediul numerarului și prezintă avantajele rapidității și siguranței în efectuarea operațiunilor (pentru furnizori), dar și dezavantajele utilizării unui volum mare de lichidități și nesiguranței transferului fizic, la care se adugă aspectele privind indisciplinele financiare în operatiunile de incasări și plăți.
Operațiile de incasări și plăți în numerar se realizează direct prin mișcarea sumelor de bani.
Documentele de incasări și plăți în numerar, care sunt folosite pentru înregistrarea operațiunilor de casă sunt:
a) Chitanța - servește ca document justificativ pentru incasarea cu sume în numerar în casieria unității și la efectuarea înregistrărilor în registrul de casă al contabilității.
b) Dispozitia de plata - incasare către casierie - servește ca document justificativ de înregistrare în registrul de casă și în contabilitate a operațiunilor privind achitarea avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare și a diferenței de plăți catre titularul de avans, ca justificare a unor sume mai mari decât avansul primit, precum și a incasărilor în numerar a diferențelor rămase neachitate din avansurile de deplasare aprobate și a altor sume, potrivit dispozițiilor legale.
c) Procesul - verbal de plăți se utilizează pentru consemnarea sumelor de catre casierul unității către mandatarii (casierii plătitori), în vederea efectuării plăților (exemplu: cazul achitării salariilor lucrătorilor);
d) Registrul de casa, este un document de evidență operativă și servește ca document centralizator de înregistrare a incasărilor și plaților în numerar, efectuate de către casieria unității pe baza actelor justificative. Pe baza lui se stabilește soldul de casă la finele fiecarei zile.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Numerar.doc