Psihologia socială și natura umană

Seminar
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 24276
Mărime: 86.45KB (arhivat)
Publicat de: Iulia A.
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

O femeie canadiană a născut doi băieți gemeni într-o dimineață de iarnă. Spitalul nu a avut suficient personal, la această naștere a asistat niște oameni foarte obosiți și multprea munciți. În timp ce doctorul făcea o circumcizie asupra unui dintre bebeluși, mâna ia alunecat și a ars o mare parte din penisul băiețelului. Tehnologia medicală nu a fost suficient de avansată astfel încât dauna să poată fi reparată. După niște discuții lungi și tulburătoare, familia și medicii au decis că cel mai bun lucru ar fi acela de a îndepărta ce a mai rămas din penis, iar băiețelul să fie crescut ca precum o fată.

Decizia nu a fost luată ușor. Familia sa consultat cu cei mai buni experți în materie de gen și de sexualitate. În trecut mulți psihologi credeau că bărbații și femeile sunt diferiți din naștere, dar mișcarea feministă a schimbat aceste convingeri ca fiinf mai mult raționalizări ale asupririi sexulale. Iar părerea celor mai mulți experți sa dovedit a fi aceia că băieții și fetele nu se nasc diferit, dar sunt făcuți diferiți de felul în care aceștia au fost crescuți.

Mulți părinți americani și canadieni se regândeau la felul în care o să îți crească copiii încât să desfacă constângerile stereotiputpurilor și poate să producă mai multă independență: fiice mai puternice și fii mai sensibili și păsători. Dacă personalitatea adulților depinde în mare parte de creștere, atunci nu ar trebui să conteze prea mult dacă un copil sa născut fată sau băiat. Atunci ar fi posibil să crești acest băiețel ca pe o fată fără consecințe neplăcute. Experți cred că acel copil ar trebui să facă injecții cu hormoni feminini în perioada pubertății.

Micuței Brenda (așa cum a fost numit copilul) nu i sa spus despre această operație de mântuială și nici despre schimbarea de sex. Copilul a crescut purtând părul lung și rochițe, jucandu-se cu alte fetițe, iar toată lumea știa că este fată. Experții au ținut legătura și au raportat către comunitatea științifică că experimentul merge. Brenda era o fetiță normală.

Totuși, raporturile nu erau tocmai adevărate. Părinții doreau să evite a experții să fie nemulțumiți și poate nu doreau să admită că a fost o greșeală să își ascundă sexul copilului. Dar fetița niciodată nu sa adaptat. Ea vroia să se joace jocuri dure la fel ca băieții. Era mai interesată de sport, mașini de curse și de jucării de luptă decât de păpuși, machiaj sau petreceri cu ceai. De multe ori rochițele ei erau murdare și dezordonate, iar părul ei era încâlcit spre deosebire de alte fete. Brenda nu știa ce era în neregulă, ea nu dorea să se jocea jocuri cu săruturi sau să danseze. Comportamentul ei rebel a crescut.

În sfârșit a venit și timpul injecților cu hormoni. Acum Brenda era la terapie. E sa răzvrătit și a refuzat în totalitate injecțile. Când părinții ei nu au mai rezistat i-au spus toată povestea despre cum sa născut băiat, în sfârșit a reușit să simtă că se înțelege. Imediat a încetat să mai fie fată. Și-a tăiat părul, și-a înlocuit rochițele cu haine de băieți și și-a luat un nume de băiat.

El a insistat să facă operații lungi și dureroase de înlăturare a sânilor și să își facă un penis din mușchii și pielea de pe picioare. Chiar dacă corpul lui, din punct de vedere biologic, nu putea să facă copiii, fosta Brenda chiar a reușit să devină tată prin căsătoria cu o femeie care avea deja copii. Dar fericirea sa dovedit a fi înșelătoare și la vărsta de 38 de ani el sa sinucis.

Mai târziu, rapoartele investigaților au dezvăluit și alte cazuri similare. De fiecare dată persoană născută băiat, crescut ca pe o fată, nu a juns să fie o femeie adultă tipică. Una dintre ele, de exemplu, a lucrat ca și mecanic auto, niciodată nu a purtat rochii și fuma.

Aceste povești sunt importante pentru că sugerează limitarea puterii de socializare. În anii 1970 și 1980 mulți psihologi au acceptat părereacă diferența dintre bărbați și femei era creată de grija părintească și de creștere. Aparent părinții și-au învățat băieții să fie agresivi, iar fetele să fie pasive și să se conformeze. Pentru un timp, începutul oveștii „Brenda” a fost scrisă în câteva manuale ca să evidențieze că rolul sexelor se datorează în întregime socializării, iar Brenda a fost descrisă ca fiind o fată normală și sănătoasă. Dar problemele care au apărut ulterior sugerează că diferențele dintre băieți și femei sunt parțial înnăscute („înnăscut” înseamnă ceva cu care te-ai născut, opusul a ceva ce ai învățat sau ai dobândit în timpul vieții). „Înnăscut” mai este înțeles ca ceva ce nu poate fi schimbat în totalitate sau ușor de schimbat. Sunt limite în ceea ce privește cât de mult putem să dobândit prin învățare, creștere sau alte aspecte ale socializării.

Niciuna dintre acestea nu are trebui să însemne că învățarea și cultura sunt irelevante. Băieții și fetele învață din cultura lor cum să se comporte și cum să se înțeleagă pe sine. Dar sunt limite în ceea ce privește puterea culturii. Aparent oamenii au predispoziția de a învăța unele lucruri mai ușor decât alții. Dacă identitatea de gen ear fi doar prin învățare atunci Brenda ar fi trebuit să fie o fetiță normală. Părinții, profesorii, psihologii și alții au lucrat împreună ca să o crească ca pe o fată, dar niciunul dintre colegii sau prietenii ei nu li sa spus că ea a fost cândva băiat. Câteodată părea că se acceptă pe sine ca femeie și se comporta ca atare. Totuși, experimentul a eșuat. Aparent, indiferent de ceea ce părinții sau profesorii spun există unele lucruri care sunt instictive și pe care nu le poți controla.

Psihologia socială țintește spre cum oamenii gândesc, simt și acționează. Explicațiile finale în ceea ce privește comportamentul constă în natură și cultură. Au fost multe dezbaterii lungi și amare despre care dintre acestea este mai importantă. Singurul răspuns corect este acela că ambele sunt foarte importante. În acest capitol vom lua în considerare influențele complementare dintre natură și cultură.

O abordare spre înțelegerea felului în care oamenii gândesc, simt și se acționează este ca să înțeleagă cum „psyche-ul” uman este făcut. („Psyche” este un termen larg pentru minte, emoții cuprinzătoare, dorințe, percepții și toate procesele psihologice). Imaginați-vă că cineva a crescut pe o insulă pustie și că nu a mai întâlnit altă ființă umană sau că a mai văzut obiecte făcute de om. Apoi într-o zi la mal este adusă o cutie și un desfăcător electic de conserve. Cum își poate da seama omul pentru ce este desfăcătorul de conseve? Crescând pe o insulă pustie, persoana, nu a văzut nici conserve, nici obiecte electrice. Această persoană ipotetică poată să o desprindă, să o analizeze și să observe părțile ei și care sunt unele dinte proprietățile ei, dar ar fi aproape imposibil ca pentru această persoană să o înțeleagă în întregime. Ca să o înțeleagi, trebuie să știi pentru ce a fost creată.

Înțelegerea psyche-ului uman este ceva asemănător. Vrem să știm și să explicăm cum funcționează. Ca să faci asta este foarte util să știi pentru ce psyche a fost creat în felul în care este. Dacă psyche a fost creat pentru a face ceva în mod deosebit atunci natura și cultura l-au creat pentru acest scop. În consecință, dacă putem să învățăm care este scopul atunci putem să înțelegem oamenii mult mai bine.

Preview document

Psihologia socială și natura umană - Pagina 1
Psihologia socială și natura umană - Pagina 2
Psihologia socială și natura umană - Pagina 3
Psihologia socială și natura umană - Pagina 4
Psihologia socială și natura umană - Pagina 5
Psihologia socială și natura umană - Pagina 6
Psihologia socială și natura umană - Pagina 7
Psihologia socială și natura umană - Pagina 8
Psihologia socială și natura umană - Pagina 9
Psihologia socială și natura umană - Pagina 10
Psihologia socială și natura umană - Pagina 11
Psihologia socială și natura umană - Pagina 12
Psihologia socială și natura umană - Pagina 13
Psihologia socială și natura umană - Pagina 14
Psihologia socială și natura umană - Pagina 15
Psihologia socială și natura umană - Pagina 16
Psihologia socială și natura umană - Pagina 17
Psihologia socială și natura umană - Pagina 18
Psihologia socială și natura umană - Pagina 19
Psihologia socială și natura umană - Pagina 20
Psihologia socială și natura umană - Pagina 21
Psihologia socială și natura umană - Pagina 22
Psihologia socială și natura umană - Pagina 23
Psihologia socială și natura umană - Pagina 24
Psihologia socială și natura umană - Pagina 25
Psihologia socială și natura umană - Pagina 26
Psihologia socială și natura umană - Pagina 27
Psihologia socială și natura umană - Pagina 28
Psihologia socială și natura umană - Pagina 29
Psihologia socială și natura umană - Pagina 30
Psihologia socială și natura umană - Pagina 31
Psihologia socială și natura umană - Pagina 32
Psihologia socială și natura umană - Pagina 33
Psihologia socială și natura umană - Pagina 34
Psihologia socială și natura umană - Pagina 35
Psihologia socială și natura umană - Pagina 36
Psihologia socială și natura umană - Pagina 37
Psihologia socială și natura umană - Pagina 38
Psihologia socială și natura umană - Pagina 39
Psihologia socială și natura umană - Pagina 40
Psihologia socială și natura umană - Pagina 41
Psihologia socială și natura umană - Pagina 42
Psihologia socială și natura umană - Pagina 43
Psihologia socială și natura umană - Pagina 44
Psihologia socială și natura umană - Pagina 45
Psihologia socială și natura umană - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Psihologia sociala si natura umana.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz Clinic

I.Istoricul cazului A.Date de identificare: Sonia are 17 ani, provine dintr-o familie dezorganizata, în prezent locuieste împreuna cu mama sa,...

Psihologie și Comunicare

În familie, în colectivitãţi, acasã singuri ori la negocieri oamenii transmit idei, gânduri, sentimente, îşi cunosc semenii şi îşi respectã...

Sindroame Autozomice

1.Sindromul Down este determinat de trisomia 21 (47, +21). A fost descris in 1866 de catre John Longdon Haydon Down. Este una din cele mai...

Consilierea Carierei - Modelul lui Egan

1) Abordarea problemei: Raluca este eleva in clasa a XII-a la Colegiul National “RADU NEGRU” din Fagaras, profilul Stiintele naturii . Este o...

Psihopatologie

Activitatea senzorial-perceptivă reflectă direct şi unitar dimensiunile şi însuşirile obiectelor din realitate (stimuli), oferind informaţii atât...

Situația de suferință

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea ca „stare de bine psihic, somatic si social a individului” si arata ca „detinerea celei mai...

Stresul Psihic

Din punct de vedere istorico-lingvistic, prima folosire scrisa a termenului englez „stress” apare în Oxford English Dictionary, în secolul al...

Chestionar de măsurare a comportamentului agresiv

Agresivitatea,tendinta de a ataca-luat intr-un sens restrans,acest termen se raporteaza la caracterul belicos al unei persoane.Intr-o acceptiune...

Te-ar putea interesa și

Eul și imaginea de sine - studiu aplicativ aprofundat

INTRODUCERE Omul trăieşte într-u mister şi relevare afirma filosoful român Lucian Blaga.Cu cât încercăm să descoperim lucruri inedite despre noi...

Managementul investiției în resurse umane la TopMarket

INTRODUCERE Investiţia şi dezvoltarea resurselor umane a devenit o prioritate pentru multe companii, mai ales în ţările în care s-a intensificat...

Dimensiuni socio-juridice ale violenței domestice

ARGUMENT Familia nu reprezintă doar un grup format din câţiva membri, de regulă soţ, soţie şi copii, ci mult mai mult de atât, înseamnă o relaţie...

Efectul Lucifer - cum cad îngerii din rai

1. Rolul obedienţei „Puterea corupe, puterea absolută corupe în mod absolut. Oamenii mari sunt aproape întotdeauna oameni răi.” (Lord Acton)...

Omul ca Obiect de Studiu al Filosofiei

INTRODUCERE Omul este cea mai mare dintre toate minunile. (Sofocle, Antigona) La început omul a început să-și pună întrebări asupra lui Dumnezeu,...

Publicitatea - consecință a implicării și aplicării elementelor psihologiei

Bill Brenbach (citat de Ogilvy) spunea, pe la jumatatea anilor ‘70: “Natura umana nu s-a schimbat de milioane de ani. Nu se va schimba nici in...

Creație și producție publicitară

I. CREATIVITATEA ÎN PUBLICITATE – CONCEPT, ABORDĂRI, TENDINŢE În domeniul creaţiei publicitare nu există teoria creativităţii, ci doar unele...

Marketing și creație publicitară

I. MARKETINGUL SI CREATIA PUBLICITARA Marketingul si publicitatea inseamna razboi. Creatia publicitara este o misiune de lupta, campania - o...

Ai nevoie de altceva?