Extras din curs
Constă în fuzionarea (contopirea) a doi sau mai mulţi protoplaşti şi refacerea unei noi celule care conţine material genetic (nuclee, cromozomi, organite citoplasmatice) provenit din celule care aparţin aceleiaşi specii sau la specii diferite (fără a recurge la hibridarea sexuată).
Cu alte cuvinte, hibridarea somatică prin fuziunea protoplaştilor este o metodă de obţinere a hibrizilor între plante aparţinând aceleiaşi specii sau unor specii diferite, imposibil de realizat prin metode clasice.
S-a constatat că protoplaştii izolaţi enzimatic sunt capabili să fuzioneze spontan, dar cu o frecvenţă relativ mică (8% la Datura innoxia şi 11 % la Lilium longiflorum), deoarece sunt încărcaţi cu sarcină electrică negativă.
Keller şi Melchers (1973) au elaborat prima metodă eficientă de inducere a fuzionării protoplaştilor prin neutralizarea sarcinilor electrice, folosind ioni de Ca++ şi K+ cu sarcină electrică pozitivă (CaCl2, KH2PO4), la temperatura de 37 0C şi pH alcalin (9,5-10,5).
Ulterior, s-a elaborat metoda de fuzionare prin tatament cu polietilenglicol (care este indicatorul cel mai eficient), aplicat în concentraţie de 25-40 %. Totuşi, acesta prezintă o oarecare toxicitate care poate atinge 50% din protoplaşti, ducând în unele cazuri la formarea de celule multinucleate, prin fuziuni ale mai multor protoplaşti.
Zimmermann (1981) a elaborat o metodă modernă în care fuziunea protoplaştilor este indusă într-un câmp electric alternativ discontinuu, aceasta realizându-se într-un procent de 80 -100%, cu o eficienţă mult mai mare decât prin tratamentul cu polietilenglicon, deoarece nu afectează viabilitatea protoplaştilor.
Prin fuzionarea protoplaştilor de la diferite specii este posibilă manipularea informaţiei genetice şi hibridarea celulară interspecifică, cu rol deosebit în lucrările de ameliorare, oferind numeroase posibilităţi de combinări genomice pentru a crea forme cu totul noi.
Se obţin celule hibride, interspecifice sau intergenerice, cu o nouă zestre ereditară şi cu caracteristici noi.
În urma fuzionării protoplştilor se formează produşi de fuziune homocariotici (în cadrul celulelor ce aparţin aceleiaşi specii) şi heterocariotici (în cazul fuzionării celulelor ce aparţin la două specii diferite).
Conținut arhivă zip
- Hibridarea Somatica.ppt