Extras din curs
Ca produse secundare de bază de la vinificaţie se consideră următoarele:
— tescovina, care rezultă de la presarea strugurilor în cazul preparării vinurilor albe şi roze şi a produselor fără alcool şi de la presarea boştinei fermentate, în cazul preparării vinurilor roşii;
— ciorchinii, care obişnuit se separă înainte de presare. Separaţi cu ocazia desciorchinării strugurilor, ei sunt de obicei umectaţi de must şi conţin cantităţi mici de zaharuri (1 – 1,5%). Acidul tartric se găseşte în celulele ciorchinelui în cantităţi neînsemnate (cca 0,1%). În ciorchinii proaspeţi şi lemnificaţi se găseşte enotanin între 1,27 – 3,17% şi în cei în stare erbacee până la 5%; substanţe tanante până la 6%.
— drojdiile, care se depun pe fundul vaselor şi rezervoarelor după fermentarea vinului;
— depunerile de la cleirea vinurilor, care se formează cu ocazia limpezirii vinurilor prin cleire;
— depunerile care se formează după alcoolizarea mustului şi a vinului;
— tirighia (piatra de vin) care se depune pe pereţii şi fundul vaselor în timpul fermentării mustului şi păstrării vinurilor, în cantităţi cuprinse între 5 – 20 kg la fiecare 100 decalitri de vin. La 100 kg tirighie revin: 45 – 80 kg tartrat acid de K şi 2 – 5 kg tartrat de Ca.
— depunerile de la prepararea mustului, care se formează cu ocazia limpezirii şi păstrării lui, a pasteurizării şi tratării cu frig;
— depunerile care se formează cu ocazia concentrării mustului în aparate cu vid şi a bekmes-ului (must concentrat);
— borhotul, care rezultă de la distilarea vinului pentru coniac.
— acidul tartric şi tartraţii cu o largă întrebuinţare în numeroase ramuri industriale: chimică, radiotehnică, farmaceutică, textilă, alimentară, poligrafică şi altele.
Conținut arhivă zip
- Subproduse Vegetale.ppt