Extras din curs
Umanitatea a fost dintotdeauna o societate bazată pe cunoaştere şi a evoluat ca atare. Această caracteristică este extrem de evidentă în perioada contemporană şi este recunoscută în mod explicit.
Se alocă fonduri uriaşe pentru educaţie şi cercetare, pentru descoperire şi inovare-inventare, pentru punerea în aplicare şi pentru exploatarea noilor cunoştinţe şi a noilor realizări.
Protejarea noilor descoperiri este necesară şi este elaborat un cadru legal adecvat. Acesta acordă recunoaşterea corespunzătoare persoanelor şi companiilor creatoare de nou şi de progres şi le protejează interesele, inclusiv în vederea recuperării investiţiilor efectuate, motivându-le să continue şi să dezvolte cercetările şi să-şi promoveze adecvat descoperirile.
Proprietatea intelectuală în afaceri industriale are ca elemente:
- invenţii,
- modele de utilitate,
- mărci,
- desene şi modele (industriale),
- topografii de produse semiconductoare,
- soiuri de plante şi rase de animale.
În România toate formele de proprietate intelectuală sunt recunoscute, protejate prin legi specifice şi este susţinută promovarea lor.
Este elaborată şi merită a fi consultată o Strategie naţională în domeniul proprietăţii intelectuale.
Invenţia
Invenţia este elementul de proprietate intelectuală cel mai important, cel mai cunoscut şi cu cea mai largă recunoaştere.
Prin invenţie se înţelege o soluţie tehnică sau un grup de soluţii tehnice care sunt protejabile prin brevet sau prin înregistrare ca model de utilitate.
Brevetele de invenţii protejează aspectele tehnice şi funcţionale ale produselor şi proceselor.
În România brevetele de invenţie se acordă de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Durata de valabilitate a unui brevet de invenţie este de 20 ani, cu condiţia plăţii taxelor legale de menţinere în vigoare a brevetului de invenţie respectiv. La cerere, protecţia asupra brevetului de invenţie se poate prelungi cu maximum 5 ani.
În România cadrul legal referitor la brevetele de invenţie este format din legislaţia naţională în domeniu şi din ansamblul de acorduri şi tratate multilaterale specifice la care România este parte.
Conținut arhivă zip
- Inovatie si Inventie in Inginerie
- III-C1.ppt
- III-C2.ppt
- III-C3.ppt
- III-C4.ppt
- III-C5.ppt