Extras din curs
STRUCTURA ŞI CONŢINUTUL CURSULUI
Structura întregului curs MICROSOFT EXCEL cuprinde:
CURS 1:
- CAP. 1 - Elemente de bază despre foile de calcul
- CAP. 2 - Editarea foilor de calcul
- CAP. 3 - Aplicarea formatelor numerice şi de date calendaristice
CURS 2:
- CAP. 4 - Formatare şi tipărire
CURS 3:
- CAP. 5 - Utilizarea formulelor şi a funcţiilor
- CAP. 6 - Crearea şi modificarea diagramelor
- CAP. 7 - Utilizarea programului Excel cu alte aplicaţii Microsoft Office.
CURS 1
CAPITOLUL 1 - Elemente de bază despre foile de calcul
Excel este un program de calcul tabelar cu care se pot crea foi de calcul şi calcule numerice. Aceasta înseamnă că este proiectat să ajute la calculul formulelor şi analiza datelor numerice.
Un fişier este numit în Excel registru de calcul (figura 1.1). Fiecare registru de calcul constă din 3 foi de calcul tabelar. Fiecare foaie de calcul conţine celule în care se introduc date.
O celulă este locul în care se intersectează un rând şi o coloană. Fiecare celulă are o adresă care constă din litera de coloană şi numărul de rând (ex.: A1; B12; D24). Selectarea celulelor se face printr-un simplu clic de mouse pe celulă. Când o celulă este activă este încadrată într-un chenar gros negru. Pentru a selecta un domeniu de celule se execută clic şi se trage de cursor peste ele deplasându-l în direcţia dorită. Pentru a selecta un rând sau o coloană, cel mai simplu este ca utilizatorul să se poziţioneze pe numărul rândului respectiv pe litera coloanei şi astfel se va selecta tot rândul sau toată coloana.
Figura 1.1
Bara cu instrumente este o colecţie de butoane (pictograme) afişate într-o bară lungă mobilă. Pentru a utiliza un instrument de pe bară pur şi simplu executaţi clic pe el. Personalizarea barei cu instrumente se face de la meniul Tools_Customize_Commands.
Crearea unui nou registru se realizează din meniul File_New. După crearea acestuia se salvează cu comanda SaveAs în directorul ales cu numele dorit. După ce s-a salvat fişierul se poate închide de la meniul File_Close.
Există mai multe tipuri de date care se pot introduce în foaia de calcul tabelar (text, numere, date calendaristice, ore, formule şi funcţii). Introducerea textului în celulă se face cu aliniere la stânga în mod automat. Pentru a introduce text într-o celulă:
a) se selectează celula în care se doreşte a se introduce textul;
b) se tastează textul; pe măsură ce se tastează, textul apare în celulă şi în bara cu formule (figura 1.2);
c) se apasă tasta Enter.
Figura 1.2
Adăugarea comentariilor în celule permite asocierea la acestea a unor informaţii care nu vor fi tipărite. Celulele care conţin comentarii sunt marcate în colţul din dreapta sus cu un triunghi roşu. Vizualizarea comentariului se face prin poziţionarea cursorului pe acest triunghi. Pentru a introduce un comentariu într-o celulă:
- se execută clic pe celula unde se doreşte a se plasa comentariul;
- se selectează meniul Insert_Comment (figura 1.3); o casetă de comentariu va apărea lângă celulă;
- se introduc informaţiile în caseta de comentariu (figura 1.4);
- se execută clic oriunde în foaia de calcul pentru a închide caseta de comentariu.
Pentru a se elimina comentariile dintr-o celulă se selectează meniul Edit_Clear_Comments.
Numerele valabile pot include caracterele numerice 0-9 şi oricare din următoarele caractere speciale: + - / . , ( ) $ %. Pentru a introduce un număr:
- se selectează celula în care se doreşte a se introduce numărul;
- se tastează numărul;
- se apasă tasta Enter.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Curs1_Excel.doc
- Curs2_Excel.doc
- Curs3_ bis_Excel.doc
- Curs3_Excel.doc