Extras din curs
1. A B C - UL A F A C E R I L - R
1.1. Particularitati ale afacerilor
Definirea afacerii
- Afacerea , in trecut, avea un inteles limitat, negativ, fiind asimilata unei speculatii “tranzactie financiara , comerciala sau industriala bazata de obicei pe specula sau pe speculatii”, in dauna avultului obstesc sau cel privat.
- Afacerile sunt create de intreprizatorii promotori ai unei anumite oportunitati si care utilizeaza un capital de risc cu scopul obtinerii de profit (“intreprindere cu rezultat favorabil”).
- Afacerile in tarile cu economie de piata sunt definite ca activitati desfasurate in diferite forme de organizare juridica care initiaza, promoveaza si dezvolta pe risc propriu activitati aducatoare de castig, (“indeletnicire, ocupatie”).
- Afacerea este intermedierea unui schimb de bunuri si servicii intre detinatorul sau proprietarul acestora si consumatorul intermediar sau final al bunurilor ori serviciilor respective, cu scopul obtinerii unui castig.
1.2.Forme de organizare a afacerilor
Afacerea proprietate individuala:
- aceasta apartine unei singure persoane fizice care detine autorizare in acest sens.
- poate fi organizata cu usurinta , fara cheltuieli prea mari, iar sistemul de evidenta si impozitare sunt mai simple.
- are si neajunsuri: raspundere juridical nelimitata privind riscurile si datoriile, dificultati in obtinerea de capital, in transferul de capital, limitarea in timp a duratei acestui tip de afaceri.
Afacerea in parteneriat:
- in varianta simpla, intelegere verbala sau in varianta parteneriat intre doua sau trei persoane, au la baza acorduri scrise.
- se pot forma cu usurinta, cu costuri reduse .
- are si dezavantaje: raspunderea limitata a afacerii si dificultati in obtinerea capitalului.
Corporatia:
- este persoana juridica distincta fata de proprietari si manageri, poate incheia contracte si a detine bunuri in proprietate.
- are durata existentiala nelimitata , iar proprietatea este divizata in parti din capitalul social , numite actiuni, iar raspunderea detinatorilor de actiuni este limitata.
- valoarea afacerii de acest tip este cea mai mare pe urmatoarele considerente: capacitate mare de a atrage capital si deci de crestere a afacerii, valoarea unui activ depinde de capacitatea acestuia de a fi transformat in bani, in unele tari exista facilitati fiscale pentru acest tip de organizare a afacerilor.
Interesul pentru afaceri este reprezentat de :
- actionari;
- manageri, conducatori, directori;
- partenerii de afaceri;
- investitorii;
- creditorii;
- salariatii;
- statul;
- organizatii neguvernamentale etc.
1.3.Obiectivul oricarei afaceri
Teoria economica neoclasica precizeaza ca obiectiv major al afacerilor maximizarea valorii afacerii, adica maximizarea averii proprietarilor. Fenomenul presupune obtinerea profiturilor maxime , ca sursa principala de crestere a valorii afacerii si deci a averii proprietarilor. In cazul afacerilor cotate la bursa , obiectivul este maximizarea capitalizarii bursiere , adica cresterea actiunii valorilor cotate.
Maximizarea valorii afacerii se poate realiza prin:
Abordare patrimoniala – activul net este averea proprietarilor
Activul net= Activul total – Obligatii ( valoarea elementelor patrimoniale din bilant)
Abordarea financiara :
- presupune sperantele de castig ce le va aduce afacerea prin prisma activelor ce le detine ;
- anticipeaza valoarea afacerii prin :
- profiturile viitoare previzioante intr-un orizont de timp finit sau infinit,
- profituri actualizate sau capitalizate, pe baza unei rate de actualizare.
Teoria multicriteriala face referire la optimizarea relatiilor intre participantii la activitatea afacerii, respectiv intre publicul afacerii. Sunt urmarite cateva dintre obiectivele stabilite de conducerea afacerii , astfel:
- teoria manageriala;
- teoria comportamentala;
- teoria semnalului;
- teoria de mandat;
Teoria manageriala: cauta - maxima definire a utilitatii afacerii, prin actiuni manageriale:
optimizarea numarului de salariati, cresterea remuneratiei acestora, reducerea costurilor, maximizarea profitului, cresterea investitiilor etc.
Teoria manageriala , in acest context inseamna cresterea economica a afacerii, realizata sau posibil de realizat prin valoarea cifrei de afaceri sau prin marimea patrimoniului afacerii.
Teoria comportamentala: presupune indeplinirea rezultatului negocierilor purtate intre participantii la viata afacerii, fiecare dintre acestia avand propriile obiective si scopuri, cum ar fi: productia, stocurile, vanzarile, noi piete, salariul, profitul etc.
Teoria comportamentala urmareste motivul care ii determina pe participantii la afacere sa ramana in afacere, astfel in cazul angajatilor, nivelul salariului si a altor avantaje sau bonusuri oferite, ii determina sa ramana fideli afacerii. Actionarii, datorita dividendelor primite isi mentin investitiile in afacere.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Afacerilor.doc