Previziuni Economice

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3422
Mărime: 18.42KB (arhivat)
Publicat de: Lili Trifan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Ion

Extras din curs

Cercetarea stiintifica a viitorului a devenit o teorie si o practica curenta. Scopul cercetarii este anticiparea fenomenelor si proceselor si a momentului probabil de manifestare a acestora.

Cercetarea viitorului este definit prin mai multi termini sau concepte. Termenii cu cea mai larga circulatie sunt:prognoza si previziunea pentru ca defineste cel mai corect circularea economica a viitorului ca stiinta autonoma.

Prognoza din punct de vedere etimologic inseamna a se manifesta , de a avea loc efectiv un fenomen, un process sau eveniment. Provine de la cuvantul de origine greaca prognostiken care inseamna:

pro=inainte

gnasiken=cunoastere

Previziunea este un termen echivalent cu prognoza avand acelasi sens si aceeasi semnificatie. Prognoza este insa o activitate a omului respectiv a omului specialist. Acest atribut ii ofera omului capacitatea de a evalua manifestarea fenomenelor si proceselor si de a anticipa aparitia fenomenelor si proceselor noi si a timpului probabil de manifestare a acestuia . In sens filozofic previziunea este o activitate rationala a omului specialist.

In acceptiunea de cea mai larga circulatie prognoza sau previziunea reprezinta o evaluare probabila elaborate in mod stiintific privind evolutia cantitativa si calitativa a fenomenului cercetat. In literatura de specialitate cei doi termini mai sunt definiti si ca o afirmatie probabilistica asupra viitorului cu un grad de probabilitate ridicat. In teoria economica definirea celor doi termini ca fiind o evaluare isi gaseste cea mai larga circulatie.Prin definitie evaluare inseamna demers si determinare cantitativa.

Evaluarea este un studiu respectiv un calcul al influientei factorilor si conditiilor, un calcul in care se folosesc informatii pertinente. Posibilitatile de evolutie se grupeaza in jurul unui ax care descrie o tendinta. Tendinta nu reflecta o certitudine ci ea reda o evolutie a fenomenului cercetat, evolutie determinate de influentele factorilor esentiali.Cum actiunea acestor factori este adesea contradictorie iar intensitatea influientei poate fi diferita. In timp nici evolutia tendentiala nu este certa, univoca ci una probabilistica .Caracterul probabilistic al previziunilor nu exclude caracterul lor stiintific .Prin definitie prognozele sunt evaluari probabilistice deoarece in cele mai multe cazuri ele se prezinta sub forma unui evantai de posibilitati si nu sub forma univoca.

Probabilitatea sporeste pe masura ce este posibila eliminarea aleatorului din variantele de prognoza

Macroeconomia –obiectul de studio al prognozei sau previziuni

Economia exprima activitatea umana prin care se desfasoara productia de bunuri si service ,schimbul ,repartitia si consumul acestora in societate. Pe masura dezvoltarii societati economia a devenit o stiinta . Obiectul acesteia il constituie ansamblul de resurse ce sunt alocate in productia de bunuri si servici si gestionarea corespunzatoare a acestor resurse. Economia are doua componente interdependente respectiv: macroeconomia si microeconomia.

Etimologic macroeconomia provine de la cuvantul de origine greaca Makros care inseamna ceva de dimensiuni mari (o mare economie) spre deosebire de microeconomie care este o economie de dimensiuni mici.

Stiinta macroeconomica studiaza totalitatea fenomenelor si proceselor privind productia, repartitia schimbul si consumul exprimate prin marimi si variabile agregate.Marimile si variabilele macroeconomiei sunt numite aggregate economice.

Agregatul economic este o expresie numerica rezultata in urma unui process de insumare, de adaugire,de agregare. Macroeconomia se identifica cueconomia nationala, ea definind totalul activitatilor economice delimitate pe teritoriul national. Asadar spatiul macroeconomic il reprezinta natiunea.

Continutul analitic al prognozei macroeconomice

Continutul analitic al prognozei poate fi caracterizat printr-un model economico matematic agregat. Modelul este format dintr-o functie obiectiv si dintr-un sistem amplu de ecuatii de egalitati si inegalitati de forma:

Aj= coeficienti de comparabilitate ai bunurilor siservicilor finale.

Pj= reprezinta valoarea de intrebuintare finale ale bunurilor si servicilor.

Aij= reprezinta consumul total din resursa intreprinderi pentru obtinerea unei unitati de bunuri si service juridice.

Ri= volumul total alresursei i.

Analiza continutului acestui model evidentiaza esenta prognozei macroeconomice si anume ca obiectivul fundamental al prognozei macroeconomice este maximizarea productiei de bunuri si servicii.

Echilibrul si nonechilibrul in provizionarea si orientarea economiei

Echilibrul este starea normala a activitatii economice in care partile aflate in competitie respective cererea si oferta , necesitatile si resursele, veniturile si cheltuielile, activul si pasivul actioneaza cu ponderi egale.

Starea de echilibru exprima esenta raporturilor cantitative ale proceselor cu actiune contrarie care intervin in economie conditionand anularea presiunilor dintre partile aflate in competitie.Cu cat aceste parti se indeparteaza de punctual de echilibru cu atat apar cu ponderi crescande elemente de tensiune respectiv: somaj, inflatie, indatorare externa, lipsa de marfuri sau stocuri nevandabile, etc.

Echilibrul economic este o stare momentala intrucat factori aflati in competitie sunt supusi in permanenta la unele influente perturbatoare interioare sau exterioare sistemului economic.

Neechilibrul din economie nu este neaparat o stare de lucruri negative generatoare de pierderi ci poate ilustra momente de transformare calitative de multe ori benefice pe termen lung. Este obligatoriu insa ca nonechilibrul sa nu fie numai o stare observata ci una studiata temeinic si pe cat posibil orientate benefic. Acest lucru se face cu scopul de a se elimina prin masuri anti risc sursele generatoare de pierderi mai ales in perspective strategica.

Cateva exemple de nonechilibre din care unele benefice:

-Excedentul bugetar reprezinta situatia cand veniturile depasesc cheltuielile, este o stare de nonechilibru.

-Deficitul bugetar reprezinta o situatie inverse cand cheltuielile sunt > decat veniturile, situatie negative.

-Soldul activ al balantei comerciale externe reprezinta situatii cand valoarea exporturilor depaseste valoarea inporturilor, este o stare de nonechilibru cu efecte benefice.

-Soldul pasiv al balantei externe cand valoarea importurilor depaseste valoarea exporturilor .

-Un accident natural pasiv –descoperirea unor noi rezerve geologice si care produce un revidiment in economie creeand un dezechilibru dar cu efecte benefice.

-Un accident natural negativ (inundatii, cutremur, seceta) si alte fenomene care produc paguba economiei nationale si o stare de nonechilibru cu efect negativ.

Orice activitate previzionara privind economia se bazeaza pe intelegerea mecanismelor de formare si miscare a proceselor economice in conformitate cu legitati obiective si cu interferente de ordin subiectiv.

Anticiparea - cunoasterea din timp a acestor componente obiective precum si a interferentelor de ordin subiectiv necesita o analiza calificata. In acest context se inscrie descifrarea atat a evolutilor tendentiale cat si a fluctuatilor ce se manifesta in raport cu aceste tendinte intr-o perioada de timp.

Aceasta pentru motivul ca economia de piata se caracterizeaza printr-o dinamica de tip oscilant cu caracter ciclic cuprinzand evolutii descendente si ascendente chiar daca linia generala de evolutie este una crescatoare respectiv de progres.

Preview document

Previziuni Economice - Pagina 1
Previziuni Economice - Pagina 2
Previziuni Economice - Pagina 3
Previziuni Economice - Pagina 4
Previziuni Economice - Pagina 5
Previziuni Economice - Pagina 6
Previziuni Economice - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Previziuni Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Econometrie și previziune economică

Lectia 1. ECONOMETRIA – RAMURA A ECONOMIEI Obiectivele lectiei - Insusirea caracteristicilor specifice econometriei - Intelegerea modelului...

Economia Uniunii Europene

Stadiile integrarii: 1. Zona de liber schimb - pp. eliminarea completa a barierelor tarifare si netarifare din calea comertului 2. Uniunea vamala...

Istoria și Politicile Uniunii Europene

T E M A III UNIUNEA EUROPEANĂ – ACTOR SAU SPECTATOR ÎN PROCESUL DE GLOBALIZARE ? 1. Ce este globalizarea ? 2. Principalele caracteristici ale...

Negocierea Internațională

Contractul este finalizarea normală a contactului stabilit cu partenerul potenţial şi a negocierilor purtate cu acesta. Totodată, el reprezintă...

Riscurile în afacerile internaționale

1 Riscul în afacerile internaţionale 1.1 Definiţia riscului În termeni generali, riscul exprimă ”posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a...

Operațiuni de Plăți în Tranzacțiile Internaționale

1. Mijloace şi instrumente de plată În timpul negocierii contractelor comerciale, aspectele financiare ale acestora au o importanţă primordială....

Economie politică

1. Introducere La începutul noului mileniu, omenirea încearca sa proiecteze o anume imagine a viitorului sau. Aceste eforturi pornesc de la...

Previziune Macroeconomică

1.1 Economia naţională ca sistem Multitudinea definiţiilor date conceptului de sistem poate fi generalizată astfel: fie P o proprietate oarecare,...

Te-ar putea interesa și

Argumentarea Economică a Planurilor de Afaceri în Unitățile Agricole

Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate Abordarea problematicii privind argumentarea economică a planurilor de afaceri în sectorul...

Analiza și previziunea vânzărilor la SC Vrancart SA

Capitolul I: CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND PREVIZIUNILE ECONOMICE. 1.1. Stiinta previziunii economice Un atribut al managementului economic în...

Sistemul indicatorilor specifici economiei performanțe

INTRODUCERE Sistemul de indicatori constituie partea principală a sistemului informa¬ţio¬nal al analizei macroeconomice; cu ajutorul acestora, pe...

Utilizarea Resurselor de Muncă în România Prin prisma Modelelor Econometrice

INTRODUCERE Studierea mecanismelor şi a politicilor de reglare a cererii şi ofertei de forţa de muncă în perioada de tranziţie la economia de...

Previziuni Economice

Pentru realizarea acestui proiect s-a utilizat o baza de date având ca variabila de studiu rata de crestere a PIB – ului Greciei exprimat în...

Previziunea economică la SC Wintec SRL Pitești

1.Previziunea economică Previziunea = constă în ansamblul proceselor de muncă prin intermediul cărora se determină principalele obiective ale...

Previziunea economică

Aşa cum menţionează John Naisbitt, “omul supravieţuieşte numai prin capacitatea sa de a acţiona în prezent, pe baza experienţei trecute, cu...

Econometrie și previziune economică

Lectia 1. ECONOMETRIA – RAMURA A ECONOMIEI Obiectivele lectiei - Insusirea caracteristicilor specifice econometriei - Intelegerea modelului...

Ai nevoie de altceva?