Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 49254
Mărime: 625.55KB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Popovici
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. - CAPITOLUL 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND STUDIUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE pag 2
  2. - CAPITOLUL 2. MĂRFURI ELECTRICE pag 10
  3. - CAPITOLUL 3. MĂRFURI DIN LEMN pag 27
  4. - CAPITOLUL 5. MĂRFURI DIN PIELE ŞI ÎNLOCUITORI pag 47
  5. - CAPITOLUL 6.MĂRFURI TEXTILE pag 52
  6. - CAPITOLUL 7.MĂRFURI DIN STICLĂ pag 58
  7. - CAPITOLUL 8.MĂRFURI CERAMICE pag 65
  8. - CAPITOLUL 9.MĂRFURI CHIMICE DE UZ CASNIC pag 70
  9. - CAPITOLUL 10.MĂRFURI METALICE pag 76

Extras din curs

CAPITOLUL 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND STUDIUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE

1.1 Generalităţi privind mărfurile nealimentare

Comerţul cu mărfuri nealimentare reprezintă, ca structură şi varietate, cel mai important sector al comerţului cu amănuntul. Oferta de mărfuri nealimentare este practic nelimitată, pe piaţă fiind întâlnite produse provenite de la un număr extrem de mare de producători şi distribuitori, unii de tradiţie dar şi o serie de firme necunoscute, interne sau externe, europene sau din cele mai îndepărtate zone ale lumii.

Produsele ce fac obiectul comerţului cu mărfuri nealimentare satisfac o gamă foarte diversificată de cerinţe ale consumului populaţiei, incluzând elemente ce ţin de consumul intermediar sau al stocurilor de investiţii. Din această perspectivă, comerţul cu bunuri nealimentare presupune sisteme diversificate de aprovizionare, de formare a sortimentelor, utilizarea unor tehnologii comerciale, personal cu pregătire complexă, reţele vaste şi neomogene de desfacere cu amănuntul. Un aspect specific pieţei produselor nealimentare este acela că unităţile de desfacere cu amănuntul vin în contact cu segmente de populaţie având o cerere caracterizată printr-o mare mobilitate, produsele comercializate fiind, în cea mai mare parte fungibile, cumpărătorii având astfel posibilitatea unor substituiri frecvente a acestora în procesul de consum.

Diversitatea produselor nealimentare a condus la structurarea comerţului cu aceste produse pe diferite ramuri şi subramuri, cum ar fi domeniile textilelor şi al încălţămintei, produselor metalo-chimice, articolelor electronice şi electrocasnice, mobilierului, materialelor de construcţii şi de amenajări interioare, produselor ceramice şi din sticlă, produselor de sport – turism şi divertisment, etc. (Patriche şi colab, 1999).

În economia României tranzacţiile cu bunuri nealimentare destinate populaţiei reprezintă circa 45-50 % din totalul desfacerilor de bunuri de consum, acoperind peste 35 % din reţeaua de comerţ cu amănuntul (Anuarul Statistic al României, 2007). Comercializarea mărfurilor nealimentare pe piaţa românească este realizată după respectarea anumitor proceduri, mai ales în cazul unor produse cu posibil impact negativ asupra sănătăţii şi siguranţei utilizatorului, fiind făcută numai după înregistrarea legală şi notificarea produselor de către autorităţile competente în domeniu, pe baza unui dosar ce cuprinde documentaţia referitoare la produs, respectiv la producător sau distribuitor (Răducanu, 2002).

Din punct de vedere al utilităţii consumatorului, bunurile nealimentare sunt folosite pentru acoperirea altor nevoi umane decât cele specifice metabolismului uman. Astfel, mărfurile industriale sunt destinate: protecţiei biologice (mărfurile tip îmbrăcăminte, încălţăminte, locuinţă), igienei şi sănătăţii personale (săpunuri, detergenţi, medicamente), confortului ambiental sau facilitării muncii în gospodărie, satisfacerii unor nevoi sociale, culturale, sportive sau de divertisment.

Mărfurile nealimentare/industriale provin, în marea majoritate, din domeniul anorganic, fiind fabricate din materii prime de tipul mineralelor, rocilor, metalelor şi semimetalelelor, argilelor şi nisipurilor, etc. Produsele din lemn, carburanţii, unele produse textile, produsele din piele şi blănuri au origine organică. În etapa contemporană, cerinţele consumatorilor şi diversificarea continuă a sortimentelor comercializate a condus la apariţia unor produse mixte, în care sunt utilizate componente de origine anorganică alături de cele de natură organică.

În majoritatea cazurilor produsele industriale au un grad avansat de prelucrare tehnologică, aplicând în practică cele mai noi descoperiri în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Ciclul de viaţă specific majorităţii produselor de acest tip este din ce în ce mai mic, constatându-se creşterea frecvenţei de apariţie pe piaţă a unor produse noi, ce depăşesc tehnic produsele anterioare.

Mărfurile industriale vor fi concepute astfel încât pe durata existenţei să fie compatibile cu mediul ambiant şi cu persoanele ce le utilizează, să nu afecteze securitatea, sănătatea sau chiar viaţa consumatorului. Acest lucru presupune tehnologii moderne din care să rezulte ecoproduse neagresive faţă de om şi de mediu, precum şi posibilitatea de reciclare încât după terminarea consumului să nu apară probleme de poluare a mediului (Redeş şi colaboratorii, 1999).

Reglementările actuale în domeniul protecţiei consumatorilor tratează şi problematica siguranţei produselor. Asfel, Legea 245/2004, corelată cu Directiva nr. 2001/95/CE prevede şi defineşte produsele sigure în consum ca fiind orice produse care, în condiţii normale sau rezonabil previzibile de utilizare, inclusiv de durată şi, după caz, de punere în funcţiune, de instalare şi de necesităţi de intreţinere, nu prezintă niciun risc sau numai riscuri minime compatibile cu utilizarea produsului şi considerate ca acceptabile şi corespunzatoare unui nivel ridicat de protectie a sănătaţii şi securităţii consumatorilor. Sunt evidenţiate astfel în special următoarele aspecte:

- caracteristicile produsului (compozitia, ambalarea, conditiile de asamblare si, după caz, de montaj şi de intreţinere);

- efectul asupra altor produse, în cazul în care utilizarea lui împreună cu alte produse poate fi in mod rezonabil previzibilă;

- prezentarea şi etichetarea produsului;

- orice avertizări şi instrucţiuni pentru utilizarea şi distrugerea lui, precum si orice alta indicaţie sau informaţie referitoare la produs;

- categoriile de consumatori expuse riscului in cazul utilizarii produsului, in particular copiii si persoanele in varsta. Posibilitatea obtinerii unor niveluri superioare de securitate sau de disponibilitate a altor produse prezentand un grad de risc mai scazut nu trebuie sa constituie un motiv suficient pentru considerarea unui produs ca fiind periculos (produs periculos - orice produs care nu indeplineste prevederile de la definitia "produsului sigur").

Producătorii/comercianţii sunt obligaţi să pună pe piaţă doar produsele sigure. Conform legii, responsabili pentru siguranţa produsului sunt producătorul/fabricantul produsului (în cazul în care este stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene şi orice altă persoană care se prezintă ca producător prin aplicarea pe produs a numelui său, a mărcii sale sau a unui alt semn distinctiv ori persoană care recondiţioneaza produsul), reprezentantul producătorului (în cazul în care producătorul nu este stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, sau, în absenţa unui reprezentant stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene, importatorul produsului), alţi operatori economici din lanţul de comercializare, în măsura în care activităţile lor pot aduce atingere caracteristicilor de securitate ale unui produs.

Preview document

Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 1
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 2
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 3
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 4
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 5
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 6
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 7
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 8
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 9
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 10
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 11
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 12
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 13
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 14
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 15
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 16
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 17
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 18
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 19
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 20
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 21
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 22
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 23
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 24
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 25
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 26
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 27
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 28
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 29
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 30
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 31
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 32
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 33
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 34
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 35
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 36
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 37
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 38
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 39
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 40
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 41
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 42
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 43
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 44
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 45
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 46
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 47
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 48
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 49
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 50
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 51
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 52
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 53
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 54
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 55
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 56
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 57
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 58
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 59
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 60
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 61
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 62
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 63
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 64
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 65
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 66
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 67
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 68
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 69
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 70
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 71
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 72
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 73
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 74
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 75
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 76
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 77
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 78
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 79
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 80
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 81
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 82
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 83
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 84
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 85
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 86
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 87
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 88
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 89
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 90
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 91
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 92
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 93
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 94
Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare - Pagina 95

Conținut arhivă zip

  • Studiul Marfurilor - Marfuri Nealimentare.doc

Alții au mai descărcat și

Merceologia mărfurilor social - culturale

I. Mărfuri electrocasnice Mărfurile electrocasnice sînt destinate să realizeze o serie întreagă de operațiuni menite să ridice gradul de confort...

Epistemologie

CURSUL 1INTRODUCERE ÎN EPISTEMOLOGIE ECONOMICĂ Cuvinte-cheie: epistemologie, ştiinţă, cunoaştere Ce sunt economiştii şi ce fac ei? „Economiştii...

Proiectarea Sistemelor Tehnico-Economice

Foaia de usã este constituitã dintr-o ramã din cherestea de rãsinoase cu adaosuri de întãrire la balamale si la locasul de broascã, placatã pe...

Economia Serviciilor

1.1. Generalităţi despre servicii Economia serviciilor este o disciplină economică ce are ca obiect de studiu procesele şi fenomenele specifice...

Sisteme Informatice de Marketing

Introducere Sistemele informatice de marketing reprezinta instrumente manageriale utilizate pentru obtinerea informatiei de marketing, absolut...

Bazele Merceologiei II

Capitolul 1. CODIFICAREA MĂRFURILOR 1.1 Evoluţia conceptului de sistematică a mărfurilor 1.2 Sisteme de codificare utilizate în practica...

Economia Serviciilor

MODULUL 1. CONŢINUTUL, CARACTERISTICILE ŞI TIPOLOGIA SERVICIILOR Timp alocat studiului: 6 h Fundamente teoretice - Conceptele de serviciu şi...

Etica în afaceri - Suport curs

MODULUL I NOŢIUNI GENERALE DE ETICĂ Capitolul 1 Etimologie, definiţii, concepte “Ce este binele?”, aceasta este întrebarea care a provocat...

Te-ar putea interesa și

Garantarea calității prin metode moderne - marcarea și etichetarea

Argument Realitatea economică şi socială impune, ca o condiţie esenţială a oricărei activităţi eficiente, cooperarea agenţilor economici pe baza...

Analiza comparativă între calitatea laptopurilor Apple și cea a laptopurilor care folosesc sistemul de operare Windows

INTRODUCERE Din dorința de-a prezenta într-o formă cât mai elocventă și veridică un produs absolut nelipsit din locuința oricărui individ pornește...

Analiza comparativă a calității televizoarelor HD LED smart fata de televizoarele HD LED conventionale

INTRODUCERE Din dorința de-a prezenta într-o formă cât mai elocventă și veridică un produs absolut nelipsit din locuința oricărui individ pornește...

Relația dintre raporul calitate preț și volumul vanzărilor vopselelor lavabile de interior pe piața din România

INTRODUCERE Din dorința de-a prezenta într-o formă cât mai elocventă și veridică un produs destul de cunoscut, in locuința oricărui individ...

Caracteristicile merceologice ale mărfurilor electice pentru prepararea bucatelor

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa temei cercetate. Creşterea tot mai accentuată a diversităţii şi complexităţii mărfurilor a condus la...

Studiul Merceologic al Spumei de Păr

Introducere Mărfurile alimentare au o importanţă deosebită pentru că stau la baza vieţii şi sănătăţii consumatorului, deci satisfac o parte din...

Particularități ale Pieței Mărfurilor Nealimentare

1.1 Particularitati privind studiul marfurilor nealimentare pe piata româneasca Cunoasterea marfii de catre specialistii din comert are ca scop...

Tehnologii Comerciale

Delimitarea domeniului tehnologiei comerciale reprezintă un demers ştiinţific care constă în clarificarea tuturor aspectelor de ordin teoretic şi...

Ai nevoie de altceva?