Drept Financiar

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7866
Mărime: 37.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Concepţii conturate în literatura de specialitate privind finanţele publice

Sub aspect istorie, noţiunea de finanţe publice a evoluat suportând, de-a lungul timpului, schimbări profunde şi multiple.

În cercetarea ştiinţifică juridică a noţiunii de finanţe publice s-au conturat două concepţii: noţiunea clasică şi noţiunea modernă de finanţe publice.

1.1. Noţiunea clasică de finanţe publice

Această concepţie este legată de liberalismul politic, fiind specifică perioadei de dezvoltare economico- socială de la sf. secolului al XIX lea şi începutul secolului XX.

Conform acestei concepţii, statul liberal era preocupat mai puţin de activităţile private, limitându-şi intervenţia la funcţiile sale tradiţionale şi anume: apărare naţională, diplomaţie, ordine publică şi justiţie. Activitatea economică este considerată a fi apanajul întreprinderilor private, orice participare a statului la activitatea economică fiind contraindicată.

Veniturile, constând din impozite, taxe şi alte modalităţi de procurare a resurselor financiare ale statului, trebuiau limitate la necesarul asigurării funcţionării instituţiilor publice.

Ca atare, în concepţia clasică se considera că statul are un rol neintervenţionist.

1.2. Finanţele publice moderne

În perioada de după primul război mondial, locul statului neintervenţionist a fost luat de statul intervenţionist. Se remarcă rolul activ al statului în influenţarea proceselor economice. Astfel, finanţele publice devin un mijloc de intervenţie în activitatea social-economică, de exercitare a unei influenţe pozitive pentru organizarea întregii activităţi.

El intervine în viaţa socială pentru a stimula producţia în perioada de criză, pentru a împiedica creşterea preţurilor şi a menţine puterea de cumpărare a monedei, în perioada inflaţiei pentru a asigura, în tot timpul, o cât mai bună utilizare a bogăţiilor ţării şi repartizarea venitului naţional.

2. Funcţiile finanţelor publice

Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societăţii este necesară constituirea unor importante fonduri băneşti la dispoziţia autorităţilor publice. Aceste fonduri se formează pe seama unei părţi din produsul intern brut şi sunt utilizate pentru finanţarea nevoilor sociale atât de interes naţional, cât şi local.

Mijloacele prin care finanţele publice îşi îndeplinesc acest rol, sunt funcţiile acestora, respectiv funcţia de repartiţie şi funcţia de control.

2.1. Funcţia de repartiţie

Funcţia de repartiţie se realizează în procesul de formare şi repartizare a mijloacelor băneşti, şi presupune două momente:

a). Constituirea fondurilor din impozite, taxe, împrumuturi la care participă regiile autonome, societăţile comerciale care au capital de stat, mixt sau privat, instituţiile publice, persoanele fizice şi juridice rezidente sau străine, populaţia.

Resursele care alimentează fondurile publice îşi au izvorul în produsul intern brut şi într-o mai mică măsură în transferuri primite din străinătate.

b). Distribuirea fondurilor financiare pe beneficiari: persoane fizice sau juridice, respectiv pentru învăţământ, sănătate, cultură, asigurări sociale şi protecţie socială, gospodărie comunală şi locuinţe, apărare naţională, ordine publică, administraţie publică, acţiuni economice etc.

Distribuirea este dată în competenţa autorităţilor publice şi se face în raport cu resursele financiare disponibile şi cererea de resurse financiare.

Cheltuielile publice sunt destinate fie dezvoltării, fie consumului, pentru instituţiile publice sau agenţii economici ori persoanele fizice beneficiare.

2.2. Funcţia de control

Funcţia de control are ca scop asigurarea respectării legii şi creşterea eficienţei economice printr-o mai bună administrare a banului public, astfel încât prin control se contribuie la realizarea echilibrului monetar, valutar şi financiar în economie.

În ţara noastră, controlul financiar se exercită de puterea legislativă, cea executivă şi cea judecătorească, direct sau prin organe de specialitate, cum sunt: Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor Publice, bănci şi alte instituţii financiare; organe specializate ale ministerelor, unităţilor administrative teritoriale şi unităţile economice.

Într-o nouă opinie, faţă de doctrină, la care nu ne raliem, se remarcă existenţa a celei de-a treia funcţie a finanţelor publice, respectiv funcţia de reglare, care are ca scop contracararea unor fenomene (recesiunea, criză, şomajul) care perturbă procesele economice şi sociale.

3.Izvoarele dreptului financiar

a. Constituţia

Prevederile constituţionale stabilesc competenţele organelor puterii legislative şi celor ale puterii executive, centrale şi locale, în elaborarea, adoptarea, executarea şi încheierea bugetelor publice. De asemenea, prin norme constituţionale sunt stabilite competenţele statului privind gestionarea banului public, controlul execuţiei bugetare, politica valutară, politica fiscală etc.

b. Legile

Celelalte legi, altele decât Constituţia, adică legile ordinare, cuprind:

-Legea privind finanţele publice

-Ordonanţa de Urgenţă privind finanţele publice locale

-Legea privind activitatea bancară (Legea nr.58/1998- Legea bancară);

-Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României (Legea nr.101/1998);

-Legea privind taxele de timbru pentru acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti; -Codul vamal; -taxele consulare;

-Codul fiscal si norme metodologice de aplicare al acestuia;

-Codul de procedura fiscala.

c.Hotărârile consiliilor locale.

Bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, care are personalitate juridică (comună, oraş, municipiu, judeţ), se aprobă anual prin hotărâri ale consiliilor acestor unităţi.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4
Drept Financiar - Pagina 5
Drept Financiar - Pagina 6
Drept Financiar - Pagina 7
Drept Financiar - Pagina 8
Drept Financiar - Pagina 9
Drept Financiar - Pagina 10
Drept Financiar - Pagina 11
Drept Financiar - Pagina 12
Drept Financiar - Pagina 13
Drept Financiar - Pagina 14
Drept Financiar - Pagina 15
Drept Financiar - Pagina 16
Drept Financiar - Pagina 17
Drept Financiar - Pagina 18
Drept Financiar - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Controlul Financiar

INTRODUCERE Viata economico - sociala, în desfasurarea ei complexa de-a lungul timpului, a scos în relief, imposibilitatea individului de a atinge...

Izvoarele Dreptului Financiar

Introducere Finanţele publice constituie baza activităţii economice, politice, culturale, sociale a statelor moderne şi în mare măsură, progresul...

Delimitarea dreptului financiar și fiscal de celelalte ramuri de drept

Capitolul 1 Noţiuni introductive Statul şi dreptul sunt produse ale evoluţiei istorice a omenirii care s-au cristalizat ca valori fundamentale...

Executarea silită

Executarea silita Dispozitii comune In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile bugetare datorate, organelle de executare...

Titlu de creanță fiscală - titlu executoriu

Impozitele, taxele, contributiile, amenzile, penalitatile si alte sume care alimenteaza fondurile publice se colecteaza ca venit la bugetele...

Raporturi Juridice Financiare

Raporturile Juridice Financiare 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Întrucât normele juridice au un caracter abstract ele se realizează în viaţă prin...

Cheltuielile bugetare

Introducere Bugetul de stat reprezintă o categorie fundamentală a științelor finanțelor. Sub aspectul său juridic bugetul reprezintă un act prin...

Bugetul public național și sistemul bugetar al României

Aparitia bugetelor nationale, ca mijloace de determinare a cheltuielilor de facut si veniturilor de realizat, este legata de lupta dintre Coroana,...

Ai nevoie de altceva?