Management

Curs
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 37201
Mărime: 253.48KB (arhivat)
Publicat de: Angel L.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionica Andreea
cursul este o scurta introducere in stiinta managementului, a fost prezentat la uNIVERSITATEA DIN PETROSANI

Extras din curs

CAPITOLUL I

MANAGEMENT. CONCEPT, EVOLUTIE, FUNCTII

1.1 Conceptul de management

Termenul de management este de origine anglo-saxona si are la baza latinescul manus (mâna). Vechiul manus a fost preluat în italiana sub forma de mannegio cu sensul de prelucrare cu mâna. Din italiana a trecut în franceza sub forma manége de unde a fost preluat si de limba româna sub forma menaj (administrarea activitatilor casnice) sau manej (locul unde evolueaza animalele dresate). Din limba franceza termenul a fost împrumutat de englezi sub forma to manage de unde au derivat manager si management.

Dupa 1989 termenii de manager si management au fost preluati ca atare si în limba româna cu sensurile: manager - conducator (de la sef de echipa la director general), respectiv administrator; management - conducere a unor actiuni sau afaceri, respectiv directie, consiliu, colectiv de conducere sau administrator a unei firme.

Se face precizarea ca managementul presupune conducerea oamenilor si nu manevrarea, manipularea sau pilotarea unor dispozitive tehnice si ca urmare trebuie subliniata diferenta dintre un manager fie el sef de echipa, maistru sau director general si un conducator auto, un strungar sau operator pe calculator.

Pentru conceptul de management exista mai multe acceptiuni astfel putem vorbi de management ca stiinta, management ca proces, management ca grup de oameni, management ca profesie sau cariera.

Definit ca disciplina managementul este un ansamblu sistematizat de cunostinte acumulate în timp, cunostinte care pot fi studiate, însusite si valorificate în procesul de management.

Definit ca grup de oameni managementul este un corp de persoane care fac management- adica ne referim la actiunile managementului unei anumite organizatii : acele persoane care iau decizii privitoare la obiective, la structuri organizatorice, la coordonarea si corectia actiunilor, decizii prin care influenteaza comportamentul angajatilor întreprinderii.

În ultimul timp managementul a devenit o profesie care poate fi însusita si practicata la anumite standarde. Pentru aceasta sunt necesare atât cunostinte de specialitate cât si cunosiinte de management.

Managementul ca proces se desfasoara în cadrul organizatiilor. Organizatia poate fi definita ca un grup constituit din doua sau mai multe persoane care desfasoara împreuna, într-un mod reglementat, anumite activitati pentru atingerea unor obiective comune.

Orice organizatie utilizeaza cel putin patru categorii importante de resurse:

- resurse umane;

- resurse financiare (capital);

- resurse fizice (materii prime, masini, utilaje, cladiri);

- resurse informationale.

Managementul ca proces procura, combina si coordoneaza cele patru tipuri de resurse pentru a realiza cele patru functii de baza ale managementului:

- planificarea si luarea deciziilor (previziune)

- organizarea

- coordonarea, antrenarea si motivarea personalului (leading)

- controlul

Previziunea stabileste ce rezultate va obtine organizatia si reprezinta “cheia de bolta” a managementului. Din ea deriva toate celelalte functii ale managementului. Prin activitatile de previziune se determina obiectivele organizatiilor si se stabilesc strategiile corespunzatoare pentru atingerea acestor obiective.

Organizarea specifica modul în care organizatia va atinge rezultatele previzionate (planificate). Pentru îndeplinirea obiectivelor planificate trebuie proiectata si realizata o structura organizationala care sa fie capabila sa duca la îndeplinirea obiectivelor.

Scopul functiei organizare consta în a crea o structura a relatiilor între sarcina si autoritate care serveste la realizarea obiectivelor, adica o structura de sarcini individuale (cine ce anume face ? si ce va cere altora sa faca ?) si de relatii de autoritate ( cine de cine asculta ? sau cine cui da ordine ?)

Prin organizare planurile se transforma în actiuni.

Leadingul are ca principale atribute coordonarea, antrenarea si motivarea angajatilor de unde rezulta ca leadingul se concentreaza direct asupra oamenilor încercând sa directioneze comportamentul acestora spre îndeplinirea obiectivelor comune.

Controlul presupune monitorizarea si evaluarea activitatilor. În cadrul controlului se compara rezultatele obtinute cu obiectivele previzionate (prestabilite) si pe baza abaterilor se stabilesc actiunile de corectie necesare.

Schematic, procesul de management poate fi prezentat ca în figura 1.1:

Figura 1.1. Procesul de management

arata cum se desfasoara teoretic procesul de management

surprind realitatea în procesul de management

Persoanele care doresc sa îmbratiseze o cariera de manager trebuie sa studieze disciplina de management ca un mijloc de a practica procesul de management. Ca urmare concentrarea reala trebuie îndreptata asupra procesului de management care este definit astfel:

MANAGEMENTUL ESTE PROCESUL DESFASURAT DE UNA SAU MAI MULTE PERSOANE PENTRU COORDONAREA ACTIVITATILOR ALTOR PERSOANE ÎN VEDEREA ATINGERII REZULTATELOR IREALIZABILE DE NICI O ALTA PERSOANA ACTIONÂND SINGURA.

1.2. Evolutia managementului

În decursul timpului managementul a avut o evolutie atât ca practica, cât si ca teorie sau stiinta. Ca practica, managementul a aparut odata cu diviziunea sociala a muncii (activitatea în grup) si a evoluat de la liderii sau sefii de grupuri (ginta, trib), la managerii din zilele noastre.

Preview document

Management - Pagina 1
Management - Pagina 2
Management - Pagina 3
Management - Pagina 4
Management - Pagina 5
Management - Pagina 6
Management - Pagina 7
Management - Pagina 8
Management - Pagina 9
Management - Pagina 10
Management - Pagina 11
Management - Pagina 12
Management - Pagina 13
Management - Pagina 14
Management - Pagina 15
Management - Pagina 16
Management - Pagina 17
Management - Pagina 18
Management - Pagina 19
Management - Pagina 20
Management - Pagina 21
Management - Pagina 22
Management - Pagina 23
Management - Pagina 24
Management - Pagina 25
Management - Pagina 26
Management - Pagina 27
Management - Pagina 28
Management - Pagina 29
Management - Pagina 30
Management - Pagina 31
Management - Pagina 32
Management - Pagina 33
Management - Pagina 34
Management - Pagina 35
Management - Pagina 36
Management - Pagina 37
Management - Pagina 38
Management - Pagina 39
Management - Pagina 40
Management - Pagina 41
Management - Pagina 42
Management - Pagina 43
Management - Pagina 44
Management - Pagina 45
Management - Pagina 46
Management - Pagina 47
Management - Pagina 48
Management - Pagina 49
Management - Pagina 50
Management - Pagina 51
Management - Pagina 52
Management - Pagina 53
Management - Pagina 54
Management - Pagina 55
Management - Pagina 56
Management - Pagina 57
Management - Pagina 58
Management - Pagina 59
Management - Pagina 60
Management - Pagina 61
Management - Pagina 62
Management - Pagina 63
Management - Pagina 64
Management - Pagina 65
Management - Pagina 66
Management - Pagina 67
Management - Pagina 68
Management - Pagina 69
Management - Pagina 70
Management - Pagina 71
Management - Pagina 72
Management - Pagina 73
Management - Pagina 74
Management - Pagina 75
Management - Pagina 76
Management - Pagina 77
Management - Pagina 78
Management - Pagina 79
Management - Pagina 80
Management - Pagina 81
Management - Pagina 82
Management - Pagina 83
Management - Pagina 84
Management - Pagina 85
Management - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Management.doc

Alții au mai descărcat și

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Gestiunea Proiectului

1.1 CE ESTE UN PROIECT? Nu contează ce slujbă aveţi, îndepliniţi o mulţime de sarcini în fiecare zi; pregătiţi un memoriu, conduceţi o reuniune,...

Managementul producției și resurselor materiale - curs 1

Intreprinderea : Intreprinderea este un sistem de productie ce foloseste utilaje ( resurse materiale si de munca) pentru realizarea de produse si...

Managementul Resurselor Umane

Bibliografie : - Aurel Manolescu – “Managementul Resurselor Umane” – Editura Economica, 2001 - Alexandrina Deaconu – “Comportamentul...

Managementul Resurselor Umane

CAPITOLUL I Introducere în Managementul Resurselor Umane (MRU) 1. Definirea managementului resurselor umane M.R.U – este un termen relativ recent...

Management - teorie și aplicații

CONSIDERATII TORETICE SI METODOLOGICE Existenta si activitatea (ansamblul actelor fizice, intelectuale si morale consacrate înfÎptuirii unor...

Cererea de Bunuri

CEREREA DE BUNURI 5.1. Definirea cererii de bunuri Mecanismul de acoperire a nevoilor personale si organizationale cu ajutorul veniturilor...

Oferta

Capitolul 6 OFERTA 6.1. CONCEPTUL DE OFERTA Activitatea unei unitati economice se concretizeaza în marfuri aduse pe piata pentru a satisface...

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții - studiu de caz Carrefour Focșani

Printr-o orientare deschisă şi sinceră către soluţionarea cât mai rapidă a problemelor clientului, marketingul deschide “poarta succesului”. Drept...

Particularitățile managementului de consultanță în afaceri

Introducere Actualitatea temei: Perioada de timp, începând cu ultima decadă a mileniului doi şi până în prezent, este caracterizată de o serie de...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Elaborarea sistemului de management al societății pe acțiuni

Introducere Construirea economiei de piaţă este un proces nou, de o complexitate deosebită, ce necesită multiple mutaţii economice, sociale şi...

Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului

INTRODUCERE Cuvantul “proiect poate fi utilizat pentru a descrie o incercare de conducere si coordonare a unui anumit numar de activitati pentru...

Managementul participativ și motivația personalului

Introducere Managementul participativ reprezintă un sistem managerial bazat pe atragerea personalului sub formă deliberativă sau consultativă la...

Ai nevoie de altceva?