Managementul Investițiilor

Curs
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 6 fișiere: doc, rtf
Pagini : 227 în total
Cuvinte : 56683
Mărime: 794.33KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Chelaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Blidaru Ion

Extras din curs

Capitolul I

1. Rolul investiţiilor în activitatea economică – socială

Cererea pentru produsele unei întreprinderi şi rentabilitatea constituie cei doi factori motivaţionali ai investiţiilor. Trebuie precizat, totuşi, că rolul esenţial revine cererii; tocmai pentru a satisface această cerere, întreprinderile trebuie să-şi diminueze şi capacitatea de producţie.

Investiţiile unei întreprinderi au drept urmare, pe de o parte, faptul că determină alte întreprinderi să producă mai mult, solicitându-le bunuri în acest scop, iar pe de altă parte dezvoltă propriile capacităţi de producţie existente şi, deci, oferta sa de bunuri şi servicii.

Atunci când piaţa internă îşi sporesc dimensiunile, ele exercită o presiune asupra capacităţilor de producţie existente. Mărimile acestor capacităţi sunt, însă, limitate de numărul de uzine şi maşini disponibile. Pentru a răspunde cererii sporite de pe piaţă,sunt necesare noi investiţii, care să antreneze creşterea producţiei, deci să sporească numărul de uzine şi de maşini, să lărgească limitele producţiei. Efectele investiţiilor se amplifică pe lanţul legăturilor dintre diferitele elemente ale sistemului economic, ajungând, în final cauze care determină prin antrenare, cereri pentru cantităţi suplimentare din factorii primari ai producţiei, pentru care este nevoie de noi investiţii, într-o structură nouă ş.a.m.d. Programarea efectelor investiţiilor în cadrul sistemului economic are ca premisă principală unitatea organică a fazelor reproducţiei, respectiv existenţa unor corelaţii tehnice şi economice obiective între producţie, repartiţie, schimb şi consum.

Pe ansamblu, o investiţie iniţială are un efect multiplicator asupra activităţii economice, determină relansarea acestuia, prin declanşarea a o serie de mişcări favorabile. Mai întâi, în ce-i priveşte pe furnizori de echipamente, aceştia îşi sporesc cifra de afaceri, ca şi salariile angajaţilor. Le cresc impozitele faţă de bugetul statului, odată cu profiturile pe care le realizează. Apoi,pentru că salariaţii acestora, eventual în număr mai mare, consumă mai mult, solicită cantităţi mai mari de produse: alimentare, îmbrăcăminte, televizoare, automobile etc., creşterea vânzărilor şi încasărilor la ceste produse presupune sporirea dimensiunilor producţiei lor, a numărului angajaţilor şi a salariului acestora, precum şi a comenzilor pe care aceşti producători le adresează fabricaţilor de utilaje.

De menţionat faptul că, dacă maşinile şi instalaţiile necesare pentru proiectul de investiţii sunt procurate din import, de la producători externi, aceştia îşi sporesc vânzările lor, iar balanţa noastră comercială se încarcă de plăţi; efectele de antrenare ale investiţiei se petrec în principal acolo; în străinătate, noi nu beneficiem de ele decât în mică măsură. Deschiderea economiei spre piaţa externă, lărgirea schimburilor externe diluează, atenuează relansarea economică pentru o ţară care face investiţii şi acţionează utilaje din străinătate, efectele de antrenare având loc, în mare parte, în ţara străină.

În procesul reproducţiei, investiţiile îndeplinesc rolul de pârghie a creşterii economice, în sensul dirijării proceselor de materializare a progresului tehnic, în timp şi spaţiu, în conformitate cu interesele de câştig ale agenţilor economici. Astfel, se asigură perfecţionarea factorilor procesului de producţie şi, pe această bază, acea evoluţie ascendentă a producţiei, a economiei în general.

Fiind un factor de bază al introducerii progresului tehnic, investiţiile se dovedesc a avea un profund caracter novator în cadrul economiei naţionale. Prin proiectele de investiţii se asigură implementarea în practică a soluţiilor oferite de cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, a tehnicii şi tehnologiilor de performanţă pe plan mondial, ceea ce conduce la ridicarea nivelului tehnic al producţiei, la îmbunătăţirea şi diversificarea calităţii produselor şi serviciilor, la creşterea eficienţei economice. Totodată, prin intermediul efectelor de antrenare, investiţiile îţi difuzează şi amplifică influenţa în întreaga structură a economiei naţionale. Ele generează ample efecte în structura şi calitatea factorilor de creştere economică, deoarece au nu atât un efect de adăugare (de noi mijloace de muncă la cele existente), cât mai ales unul de antrenare prin care noile capacităţi determină, în mod continuu, proiectarea şi realizarea altora, dar şi eliminarea celor ce au suferit uzură morală şi care devin incompatibile din punct de vedere economic şi tehnic.

Rolul de suport material, de accelerator şi multiplicator al creşterii economice este pregnant subliniat în studiile economice şi modelele de creştere economică.

Pentru un volum, o structură şi calitate a factorilor primari ai producţiei, volumul şi ritmul investiţiilor sunt o condiţie necesară a creşterii economice, dar în nici un caz o condiţie suficientă. Practic, acest rol se înfăptuieşte atunci prin corelarea politicii de investiţii cu cea vizând cercetarea ştiinţifică, organizarea producţiei, învăţământul, creşterea demografică etc., se creează noi condiţii şi se simulează interacţiunea dintre factorii creşterii economice.

Prin investiţii sporeşte şi se perfecţionează capitalul fix, care, alături de resursele naturale, dar mai mult decât acestea, dau specificul structurii unei economii. Capitalul fix menţine,în general, o anumită structură şi eficienţă a producţiei sociale, pe întreaga sa perioadă de existenţă. În acest context, investiţiile sunt unul dintre cei mai puternici factori care pot contribui la menţinerea unei structuri moderne a producţiei, a tehnologiilor. Orientarea investiţiilor vizează, în acest scop, perfecţionarea structurii economice prin îmbunătăţirea proporţiilor dintre modernizarea fondurilor fixe şi extinderea celor existente, dintre întreprinderile mari şi cele mici, dintre unităţile economice specializat şi cele nespecializate etc. Pornind de la rolul investiţiilor în circuitul economic, caracterizat mai sus, Michel Didier subliniază rolul unic şi central al investiţiilor în procesul creşterii economice: ele acţionează concomitent şi asupra cererii, în raport cu sectoarele furnizoare de resurse,şi asupra ofertei de bunuri şi servicii, pentru sectoarele consumatoare .

Preview document

Managementul Investițiilor - Pagina 1
Managementul Investițiilor - Pagina 2
Managementul Investițiilor - Pagina 3
Managementul Investițiilor - Pagina 4
Managementul Investițiilor - Pagina 5
Managementul Investițiilor - Pagina 6
Managementul Investițiilor - Pagina 7
Managementul Investițiilor - Pagina 8
Managementul Investițiilor - Pagina 9
Managementul Investițiilor - Pagina 10
Managementul Investițiilor - Pagina 11
Managementul Investițiilor - Pagina 12
Managementul Investițiilor - Pagina 13
Managementul Investițiilor - Pagina 14
Managementul Investițiilor - Pagina 15
Managementul Investițiilor - Pagina 16
Managementul Investițiilor - Pagina 17
Managementul Investițiilor - Pagina 18
Managementul Investițiilor - Pagina 19
Managementul Investițiilor - Pagina 20
Managementul Investițiilor - Pagina 21
Managementul Investițiilor - Pagina 22
Managementul Investițiilor - Pagina 23
Managementul Investițiilor - Pagina 24
Managementul Investițiilor - Pagina 25
Managementul Investițiilor - Pagina 26
Managementul Investițiilor - Pagina 27
Managementul Investițiilor - Pagina 28
Managementul Investițiilor - Pagina 29
Managementul Investițiilor - Pagina 30
Managementul Investițiilor - Pagina 31
Managementul Investițiilor - Pagina 32
Managementul Investițiilor - Pagina 33
Managementul Investițiilor - Pagina 34
Managementul Investițiilor - Pagina 35
Managementul Investițiilor - Pagina 36
Managementul Investițiilor - Pagina 37
Managementul Investițiilor - Pagina 38
Managementul Investițiilor - Pagina 39
Managementul Investițiilor - Pagina 40
Managementul Investițiilor - Pagina 41
Managementul Investițiilor - Pagina 42
Managementul Investițiilor - Pagina 43
Managementul Investițiilor - Pagina 44
Managementul Investițiilor - Pagina 45
Managementul Investițiilor - Pagina 46
Managementul Investițiilor - Pagina 47
Managementul Investițiilor - Pagina 48
Managementul Investițiilor - Pagina 49
Managementul Investițiilor - Pagina 50
Managementul Investițiilor - Pagina 51
Managementul Investițiilor - Pagina 52
Managementul Investițiilor - Pagina 53
Managementul Investițiilor - Pagina 54
Managementul Investițiilor - Pagina 55
Managementul Investițiilor - Pagina 56
Managementul Investițiilor - Pagina 57
Managementul Investițiilor - Pagina 58
Managementul Investițiilor - Pagina 59
Managementul Investițiilor - Pagina 60
Managementul Investițiilor - Pagina 61
Managementul Investițiilor - Pagina 62
Managementul Investițiilor - Pagina 63
Managementul Investițiilor - Pagina 64
Managementul Investițiilor - Pagina 65
Managementul Investițiilor - Pagina 66
Managementul Investițiilor - Pagina 67
Managementul Investițiilor - Pagina 68
Managementul Investițiilor - Pagina 69
Managementul Investițiilor - Pagina 70
Managementul Investițiilor - Pagina 71
Managementul Investițiilor - Pagina 72
Managementul Investițiilor - Pagina 73
Managementul Investițiilor - Pagina 74
Managementul Investițiilor - Pagina 75
Managementul Investițiilor - Pagina 76
Managementul Investițiilor - Pagina 77
Managementul Investițiilor - Pagina 78
Managementul Investițiilor - Pagina 79
Managementul Investițiilor - Pagina 80
Managementul Investițiilor - Pagina 81
Managementul Investițiilor - Pagina 82
Managementul Investițiilor - Pagina 83
Managementul Investițiilor - Pagina 84
Managementul Investițiilor - Pagina 85
Managementul Investițiilor - Pagina 86
Managementul Investițiilor - Pagina 87
Managementul Investițiilor - Pagina 88
Managementul Investițiilor - Pagina 89
Managementul Investițiilor - Pagina 90
Managementul Investițiilor - Pagina 91
Managementul Investițiilor - Pagina 92
Managementul Investițiilor - Pagina 93
Managementul Investițiilor - Pagina 94
Managementul Investițiilor - Pagina 95
Managementul Investițiilor - Pagina 96
Managementul Investițiilor - Pagina 97
Managementul Investițiilor - Pagina 98
Managementul Investițiilor - Pagina 99
Managementul Investițiilor - Pagina 100
Managementul Investițiilor - Pagina 101
Managementul Investițiilor - Pagina 102
Managementul Investițiilor - Pagina 103
Managementul Investițiilor - Pagina 104
Managementul Investițiilor - Pagina 105
Managementul Investițiilor - Pagina 106
Managementul Investițiilor - Pagina 107
Managementul Investițiilor - Pagina 108
Managementul Investițiilor - Pagina 109
Managementul Investițiilor - Pagina 110
Managementul Investițiilor - Pagina 111
Managementul Investițiilor - Pagina 112
Managementul Investițiilor - Pagina 113
Managementul Investițiilor - Pagina 114
Managementul Investițiilor - Pagina 115
Managementul Investițiilor - Pagina 116
Managementul Investițiilor - Pagina 117
Managementul Investițiilor - Pagina 118
Managementul Investițiilor - Pagina 119
Managementul Investițiilor - Pagina 120
Managementul Investițiilor - Pagina 121
Managementul Investițiilor - Pagina 122
Managementul Investițiilor - Pagina 123
Managementul Investițiilor - Pagina 124
Managementul Investițiilor - Pagina 125
Managementul Investițiilor - Pagina 126
Managementul Investițiilor - Pagina 127
Managementul Investițiilor - Pagina 128
Managementul Investițiilor - Pagina 129
Managementul Investițiilor - Pagina 130
Managementul Investițiilor - Pagina 131
Managementul Investițiilor - Pagina 132
Managementul Investițiilor - Pagina 133
Managementul Investițiilor - Pagina 134
Managementul Investițiilor - Pagina 135
Managementul Investițiilor - Pagina 136
Managementul Investițiilor - Pagina 137
Managementul Investițiilor - Pagina 138
Managementul Investițiilor - Pagina 139
Managementul Investițiilor - Pagina 140
Managementul Investițiilor - Pagina 141
Managementul Investițiilor - Pagina 142
Managementul Investițiilor - Pagina 143
Managementul Investițiilor - Pagina 144
Managementul Investițiilor - Pagina 145
Managementul Investițiilor - Pagina 146
Managementul Investițiilor - Pagina 147
Managementul Investițiilor - Pagina 148
Managementul Investițiilor - Pagina 149
Managementul Investițiilor - Pagina 150
Managementul Investițiilor - Pagina 151
Managementul Investițiilor - Pagina 152
Managementul Investițiilor - Pagina 153
Managementul Investițiilor - Pagina 154
Managementul Investițiilor - Pagina 155
Managementul Investițiilor - Pagina 156
Managementul Investițiilor - Pagina 157
Managementul Investițiilor - Pagina 158
Managementul Investițiilor - Pagina 159
Managementul Investițiilor - Pagina 160
Managementul Investițiilor - Pagina 161
Managementul Investițiilor - Pagina 162
Managementul Investițiilor - Pagina 163
Managementul Investițiilor - Pagina 164
Managementul Investițiilor - Pagina 165
Managementul Investițiilor - Pagina 166
Managementul Investițiilor - Pagina 167
Managementul Investițiilor - Pagina 168
Managementul Investițiilor - Pagina 169
Managementul Investițiilor - Pagina 170
Managementul Investițiilor - Pagina 171
Managementul Investițiilor - Pagina 172
Managementul Investițiilor - Pagina 173
Managementul Investițiilor - Pagina 174
Managementul Investițiilor - Pagina 175
Managementul Investițiilor - Pagina 176
Managementul Investițiilor - Pagina 177
Managementul Investițiilor - Pagina 178
Managementul Investițiilor - Pagina 179
Managementul Investițiilor - Pagina 180
Managementul Investițiilor - Pagina 181
Managementul Investițiilor - Pagina 182
Managementul Investițiilor - Pagina 183
Managementul Investițiilor - Pagina 184
Managementul Investițiilor - Pagina 185
Managementul Investițiilor - Pagina 186
Managementul Investițiilor - Pagina 187
Managementul Investițiilor - Pagina 188
Managementul Investițiilor - Pagina 189
Managementul Investițiilor - Pagina 190
Managementul Investițiilor - Pagina 191
Managementul Investițiilor - Pagina 192
Managementul Investițiilor - Pagina 193
Managementul Investițiilor - Pagina 194
Managementul Investițiilor - Pagina 195
Managementul Investițiilor - Pagina 196

Conținut arhivă zip

  • Cap. I si II.doc
  • Cap. III.doc
  • Cap. IV si V.doc
  • Cap. VI.rtf
  • Cap. VII - VIII - IX.doc
  • Cap. X.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul investițiilor în realizarea reformei

Pentru definirea conceptului de investitii sunt necesare unele precizari cu privire la continutul acestora. In conceptia autorilor occidentali,...

Noțiuni generale și aplicabilitate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană

Scopul acestui curs este de a familiariza participantii cu notiunile fundamentale de management de proiect, ceea ce le va permite acestora sa...

Managementul financiar al organizațiilor de afaceri

STRUCTURA CAPITALULUI Din multitudinea de instrumente de finanţare disponibile în cadrul pieţelor financiare moderne, alegerea se realizează în...

Introducere în Management

Cap 1. INTRODUCERE IN MANAGEMENT 1.1. Definirea managementului Conducerea unor actiuni. Administrarea unei activităti. Etimologia - latină:...

Managementul Investițiilor

CAPITOLUL I BAZELE TEORETICE ALE EFICIENŢEI INVESTIŢIILOR 1.1 Investiţiile – suportul material al retehnologizării agenţilor economici şi...

Management Comparat

Capitolul 1 1.2.3. MODELE ŞI ABORDĂRI MAJORE DE MANAGEMENT COMPARAT 1.2.3.1. MODELUL FARMER - RICHMAN Produs tipic al şcolii mediului, modelul...

Managementul Investițiilor

PROBLEMA 1 SC AQUA SRL producatoare de apa minerala, are la dispozitie doua variante de investitii pentru retehnologizarea fabricii, privind...

Managemtul proiectelor de investiții

1.Investitiile si clasificarea acestora - In activitatea practica termenul de investitii se utilizeaza in 2 acceptiuni: in sens larg, prin...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Portofoliu la Ingineria și Managementul Investițiilor

1.Descrierea firmei alese 1.1. Date de identificare SC PASMATEX SA Timișoara este o firmă de tradiție din sectorul pasmanterie-țesături inguste,...

Managementul investițiilor - modernizare pârtie de schi - Borșa

Cap.I Descrierea amplasamentului şi a coordonatelor principale care vizează-„Partia Complex Borşa-Ştiol” - Localizare: Borsa este o localitate...

Managementul și contabilitatea investițiilor la SC Constyl SRL

CAPITOLUL 1. Noţiuni teoretice privind investiţiile. 1.1. Noţiunea şi rolul investiţiilor. Noţiunea defineşte o categorie financiară pe cât de...

Eficiența Economică a unui Proiect Investițional

INTRODUCERE Eficiența economică este un concept abordat în diferite lucrări de specialitate cu deosebire după anul 1900, unele analize indirecte...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Managementul investiției în resurse umane la TopMarket

INTRODUCERE Investiţia şi dezvoltarea resurselor umane a devenit o prioritate pentru multe companii, mai ales în ţările în care s-a intensificat...

Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing

Introducere Între problemele fundamentale ale României, un loc important şi actual îl deţin finanţarea, riscul şi performanţa. Enumerarea...

Ai nevoie de altceva?