Marketingul Internațional

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 46349
Mărime: 154.21KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Păduraru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.1.5. Motivaţia marketingului internaţional

Faptul că marketingul internaţional este diferit de cel intern ne sugerează un motiv de studiere a acestui subiect. Totuşi, el nu este suficient. Dacă persoanele fizice sau juridice nu au nevoie să vândă pe pieţele internaţionale, nu va exista stimulentul de a studia marketingul internaţional. Cu toate acestea, apariţia în ultimul timp a unor factori a făcut din afacerile internaţionale o alternativă foarte dorită de creştere. Astfel, progresele tehnologice în comunicaţii şi transporturi nu numai că au diminuat mărimea a ceea ce odată era o vastă planetă, dar au şi conectat fiecare localitate la restul lumii. Această realitate este valabilă şi în sfera afacerilor. Chiar şi firmele relativ mici fac acum comerţ cu alte ţări ale lumii. Corporaţiile multinaţionale pot realiza acum activităţi comerciale cu zeci de ţări, aşa cum făceau odată cu zeci de localităţi. Se speră ca în următorii ani aceşti factori să aibă chiar un impact mai mare asupra lumii afacerilor. [3, 121]

Pe fondul acestor factori generali de stimulare a internaţionalizării afacerilor există şi unele motive specifice de pătrundere pe pieţele internaţionale. Acestea, în viziunea lui C. Sasu, sunt:

a) Saturarea pieţei. Pieţele pentru o mare varietate de produse devin saturate mult mai repede decât sunt găsite noi pieţe de desfacere. Bunuri de larg consum, precum: aparatele de radio, TV, automobilele, depăşesc, deja, numărul de gospodării din S.U.A. Şi multe alte produse sunt aproape de acest nivel.

b) Competiţia externă. Tot mai multe ţări din întreaga lume şi-au mărit capacitatea de a concura cu agresivitate pe piaţa mondială. Competiţia nu vine numai din partea ţărilor industrializate puternic, ci şi a celor în curs de dezvoltare.

c) Apariţia de noi pieţe. Ţările în curs de dezvoltare constituie o piaţă majoră pentru firmele străine. Cele mai multe din ţările în curs de dezvoltare ating rate de creştere ridicate an de an.

d) Posibităţi create de programele de ajutor extern. Diferite instituţii şi organisme financiare acordă asistenţă financiară ţărilor în curs de dezvoltare. Aceste ajutoare creează noi pieţe în ţările în curs de dezvoltare.

e) Insuficienţa pieţei interne. În ramurile în care este posibilă introducerea producţiei de masă este esenţială existenţa unei pieţe suficient de mari. Dacă însă piaţa internă nu este suficient de mare pentru a absorbi întreaga producţie din ramură, orientarea spre piaţa externă poate fi o alternativă atractivă.

f) Forţă de muncă ieftină. În multe ramuri, munca reprezintă o parte însemnată a costurilor. Deoarece în ţările lumii a treia costul muncii este mult mai scăzut decât în celelalte ţări, piaţa muncii din aceste ţări este foarte atrăgătoare pentru firmele care doresc să se extindă pe pieţele externe.

g) Avantaje fiscale. Unele naţiuni, în dorinţa lor de a atrage capital străin, acordă anumite facilităţi fiscale firmelor străine. Acestea înfiinţează întreprinderi în ţări cu un sistem de taxe stimulativ şi vor vinde produsele pe plan local şi la export, folosind forţa de muncă ieftină din ţările-gazdă.

h) Acces la tehnologiile avansate şi materii prime. În dorinţa de a avea acces la tehnologii de vârf şi materii prime, unele firme vor prospecta pieţele internaţionale pentru a-şi realiza dezideratul.

i) Posibilitatea de a nivela fluctuaţiile sezoniere în cererea unor produse. Fluctuaţiile sezoniere în cererea unor produse pot influenţa în mare măsură profitabilitatea firmei. Pentru a evita acest lucru, firmele caută să pătrundă pe piaţa internaţională pentru a nivela această cerere. Acest fapt iese cu pregnanţă în relief în special la produsele agricole care, datorită unor producţii mari în unele sezoane, îşi găsesc debuşeu corespunzător în special pe pieţele externe.

j) Creşterea prestigiului firmei prin imagine globală. Exportând produse, o firmă, fie ea mare sau mică, îşi creează o imagine favorabilă atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, cu rezultate favorabile asupra profiturilor.

k) Amortizarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, printr-o mai mare viteză de rotaţie. Creşterea volumului vânzărilor, datorată pieţelor străine, contribuie la creşterea vitezei de rotaţie a capitalului circulant.

l) Reducerea costurilor unitare şi creşterea profiturilor. Creşterea volumului vânzărilor prin pătrunderea pe pieţele externe şi introducerea producţiei de masă pot contribui la reducerea costurilor unitare, chiar în ipoteza adoptării unor preţuri marginale.

m) Interesele naţionale. Creşterea volumului producţiei exportate la anumite produse poate fi şi în interesul întregii naţiuni şi, de aceea, unele guverne acordă anumite facilităţi firmelor care pătrund pe pieţele străine.

n) Siguranţă în perioadele de recesiune. Afacerile internaţionale oferă o siguranţă mare în perioadele de recesiune. De regulă, recesiunea începe într-o anumită ţară şi doar după câteva luni va cuprinde şi alte ţări. Se afirmă că economiile europene sunt afectate de tendinţa de recesiune din S.U.A. după aproape 6 luni. [17, p.17]

În acest fel, firmele care au activităţi pe pieţele internaţionale îşi pot schimba orientarea spre pieţele externe, în perioadele de recesiune.[17, p.16-19]

1.1.6. Riscurile implicării în marketingul internaţional

În mod paradoxal, deşi toate întreprinderile doresc şi au nevoie să pătrundă şi să acţioneze pe pieţele străine, riscurile implicării în astfel de operaţii sunt ridicate, din cauza existenţei unor motive serioase în această direcţie Cele mai importante, dintre ele, sunt următoarele [17, p.19]:

a) Datoria externă enormă. Multe ţări care reprezintă o piaţă atractivă au acumulat datorii externe foarte mari şi nu sunt capabile să plătească nici măcar dobânzile la aceste datorii (Bulgaria, Mexic, Argentina, Brazilia etc).

b) Instabilitatea guvernelor. Caracterul instabil al unor ţări cu o piaţă potenţial favorabilă presupune un risc mare de expropiere, naţionalizare şi restricţii de repatriere a profiturilor. De asemenea, instabilitatea guvernelor generează inflaţie şi şomaj în ritmuri deosebit de ridicate.

Preview document

Marketingul Internațional - Pagina 1
Marketingul Internațional - Pagina 2
Marketingul Internațional - Pagina 3
Marketingul Internațional - Pagina 4
Marketingul Internațional - Pagina 5
Marketingul Internațional - Pagina 6
Marketingul Internațional - Pagina 7
Marketingul Internațional - Pagina 8
Marketingul Internațional - Pagina 9
Marketingul Internațional - Pagina 10
Marketingul Internațional - Pagina 11
Marketingul Internațional - Pagina 12
Marketingul Internațional - Pagina 13
Marketingul Internațional - Pagina 14
Marketingul Internațional - Pagina 15
Marketingul Internațional - Pagina 16
Marketingul Internațional - Pagina 17
Marketingul Internațional - Pagina 18
Marketingul Internațional - Pagina 19
Marketingul Internațional - Pagina 20
Marketingul Internațional - Pagina 21
Marketingul Internațional - Pagina 22
Marketingul Internațional - Pagina 23
Marketingul Internațional - Pagina 24
Marketingul Internațional - Pagina 25
Marketingul Internațional - Pagina 26
Marketingul Internațional - Pagina 27
Marketingul Internațional - Pagina 28
Marketingul Internațional - Pagina 29
Marketingul Internațional - Pagina 30
Marketingul Internațional - Pagina 31
Marketingul Internațional - Pagina 32
Marketingul Internațional - Pagina 33
Marketingul Internațional - Pagina 34
Marketingul Internațional - Pagina 35
Marketingul Internațional - Pagina 36
Marketingul Internațional - Pagina 37
Marketingul Internațional - Pagina 38
Marketingul Internațional - Pagina 39
Marketingul Internațional - Pagina 40
Marketingul Internațional - Pagina 41
Marketingul Internațional - Pagina 42
Marketingul Internațional - Pagina 43
Marketingul Internațional - Pagina 44
Marketingul Internațional - Pagina 45
Marketingul Internațional - Pagina 46
Marketingul Internațional - Pagina 47
Marketingul Internațional - Pagina 48
Marketingul Internațional - Pagina 49
Marketingul Internațional - Pagina 50
Marketingul Internațional - Pagina 51
Marketingul Internațional - Pagina 52
Marketingul Internațional - Pagina 53
Marketingul Internațional - Pagina 54
Marketingul Internațional - Pagina 55
Marketingul Internațional - Pagina 56
Marketingul Internațional - Pagina 57
Marketingul Internațional - Pagina 58
Marketingul Internațional - Pagina 59
Marketingul Internațional - Pagina 60
Marketingul Internațional - Pagina 61
Marketingul Internațional - Pagina 62
Marketingul Internațional - Pagina 63
Marketingul Internațional - Pagina 64
Marketingul Internațional - Pagina 65
Marketingul Internațional - Pagina 66
Marketingul Internațional - Pagina 67
Marketingul Internațional - Pagina 68
Marketingul Internațional - Pagina 69
Marketingul Internațional - Pagina 70
Marketingul Internațional - Pagina 71
Marketingul Internațional - Pagina 72
Marketingul Internațional - Pagina 73
Marketingul Internațional - Pagina 74
Marketingul Internațional - Pagina 75
Marketingul Internațional - Pagina 76
Marketingul Internațional - Pagina 77
Marketingul Internațional - Pagina 78
Marketingul Internațional - Pagina 79
Marketingul Internațional - Pagina 80
Marketingul Internațional - Pagina 81
Marketingul Internațional - Pagina 82
Marketingul Internațional - Pagina 83
Marketingul Internațional - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Marketingul International.doc

Alții au mai descărcat și

Suport curs marketing internațional

INTRODUCERE Afacerile internationale nu reprezintã un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totusi, volumul tranzactiilor internationale a...

Evaluarea Mediului de Marketing Internațional

EVALUAREA MEDIULUI DE MARKETING INTERNATIONAL Mediul de marketing al unei întreprinderi este format din acei agenti si forte, altele decât cele de...

Curs Marketing

Partea I MARKETING GENERAL Capitolul 1 - ROLUL MARKETINGULUI MODERN ÎNTR-O LUME ÎN SCHIMBARE 1.1 - Conceptul de marketing Noţiunea de marketing...

Marketing Turistic

I. Turismul – fenomen economic si social Pentru a se putea întelege specificul activităţii turistice, a sectoarelor implicate în desfaşurarea...

Marketing Internațional

CAPITOLUL 1 CONTINUTUL MARKETINGULUI INTERNATIONAL 1.1. DEFINITIA CONCEPTULUI DE MARKETING INTERNATIONAL În economia internationala...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Internațional

Cursul ofera bazele teoretice ale marketingului international fiind incluse capitole referitoare la particularitatile marketingului international,...

Conceptul de marketing internațional

In ultimul deceniu, dezvoltarea mijloacelor de comunicatie si transport a permis reducerea timpului si a distantelor conectand fiecare localitate...

Te-ar putea interesa și

Lucrare de licență - strategii de marketing pentru penetrarea pieței internaționale

CAPITOLUL I COORDONATE ALE PIETEI INTERNATIONALE 1.1. Definirea si caracteristicile pietei internationale Piata internationala este locul unde...

Companiile internaționale în contextul globalizării

CAP.1 LOCUL ŞI ROLUL COMPANIILOR MULTINAŢIONALE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII 1.1]-Începutul globalizării Globalizarea economică -ca si concept- a...

Influența diversității culturale asupra strategiei și mixului de marketing

Sectiunea 1: Mediul socio-cultural Afacerile internationale au fost intotdeauna recunoscute ca o activitate care implica decizii de investitii sau...

Influența culturii asupra promovării produselor

Introducere De-a lungul anilor, cultura a fost caracterizată în diferite moduri, dar în esenţă aceasta simbolizează întreaga moştenire a fiecărei...

International marketing plan - launching Fruttia 100% natural juice in United Kingdom

EXECUTIVE SUMMARY International Marketing Plan is concerned with the structuring of the relationship between a business and the global sector. The...

Program de marketing pentru lansarea stațiunii turistice montane Sinaia pe piața turistică a Italiei

Introducere La inceputul mileniului, oportunitatile pe pietele internationale sunt mai mari şi mai diversificate ca niciodata. Au aparut noi...

Marketing internațional - piețe naționale și piețe internaționale - cercetarea de piață

CONCEPTUL DE MARKETING INTERNAŢIONAL Chiar dacă despre marketingul internaţional se vorbeşte începând cu secolul al XX-lea, practicile care ţin de...

Politică de produs în marketingul internațional

1.CONCEPTUL DE PRODUS IN MARKETINGUL INTERNATIONAL In cadrul mixului de marketing , produsul detine locul central.Daca nu ar fi produsul , nu ar...

Ai nevoie de altceva?