Nervos, endocrin, mușchi

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 56233
Mărime: 273.66KB (arhivat)
Publicat de: Sanda Stroe
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Etapele consultaţiei neurologice

1.1. Anamneza

Este deosebit de important să se afle: (1) când au apărut simp¬tomele, dacă au apărut brusc sau progresiv, corelate sau nu cu eventuale modificări în hrana, îngrijirea sau adăpostirea pacientului; (2) dacă pacientul a putut avea contact cu animale bolnave sau cu animale sălbatice; (3) dacă îmbolnă¬virea s-a produs în cursul sau după expunerea prelungită la factori inclemenţi de mediu (mai ales căldură, transporturi în condiţii caniculare etc.); (4) dacă s-au aplicat tratamente înainte de îmbolnăvire şi ce fel; (5) dacă în proximitate există industrii şi ce fel; (6) dacă pacientul se comportă anormal (este agitat, agresiv sau dimpotrivă, deprimat).

1.2. Examenul comportamentului

- un individ cu un comportament normal trebuie să se adapteze în permanenţă mediului în care trăieşte şi să se adapteze totodată mediului nevoilor sale.

- orientarea în spaţiu presupune orientarea în mediul înconjurător, adică modul în care animalul ocoleşte obstacolele, modul în care găseşte uşa şi locul său în grajd.

- orientarea în timp se deduce prin modul în care animalul semnalează senzaţia de foame, de sete sau nevoia de a fi muls, raportat la orar.

- animalele cu comportament normal răspund prin diferite semne la chemarea stăpânului, semn că îl recunosc, iar dacă li se imprimă anumite atitudini nefireşti, se redresează rapid, semn al unui control cortical asupra echilibrului.

- în aprecierea comportamentului trebuie avut în vedere gradul de instruire sau dresaj al animalului (nu se vor solicita răspunsuri la comenzi necunoscute sau neînvăţate), temperamentul (animalele fricoase sau retive nu vor reacţiona la comenzi şi la orientarea în spaţiu) şi eventualitatea supunerii animalului la stimuli externi prea puternici (mediu străin, persoane sau animale necunoscute, situaţii stresante de orice natură).

A. Stările de inhibiţie corticală

Apatia: starea de abatere (obnubilaţia) reprezintă cea mai uşoară formă de inhibiţie corticală şi se exprimă clinic printr-o moliciune şi o încetinire a mişcărilor, o percepere anevoioasă a comenzilor, facies trist şi în general un interes redus faţă de mediul înconjurător; animalul răspunde numai la excitanţi de intensitate medie şi foarte mare.

Torpoarea: starea tifică (indolenţa) se manifestă prin indiferenţă faţă de mediul înconjurător şi o scădere a tonusului reactiv, animalul are o privire pierdută, ochii sunt semiînchişi, sprijină botul pe sol sau pe iesle, mişcările sunt încetinite, tonusul muscular este scăzut şi deplasarea se face anevoios (târând membrele şi fiind în iminenţă de a cădea pe terenurile accidentate); deşi animalul răspunde atât la excitanţii obişnuiţi, cât şi la cei de intensitate mare, răspunsul este slab şi mult întârziat.

Somnolenţa: este o stare intermediară între somn şi veghe, în care animalul dormitează şi se trezeşte pentru scurt timp şi doar la excitanţi foarte puternici (rămâne treaz atâta timp cât acţionează şi excitantul), iar faciesul este lipsit de expresivitate (imobil).

Starea soporifică: este o stare de somn profund, din care animalul nu poate fi scos decât cu ajutorul excitanţilor foarte puternici şi neobişnuiţi (lovire, ciupire, stropire cu apă rece, excitanţi electrici foarte puternici sau substanţe puternic aromate).

Coma: este o stare de inhibiţie corticală profundă, caracterizată prin pierderea progresivă şi de durată, completă sau parţială a conştienţei, a mobilităţii voluntare şi a sensibilităţii, însă cu păstrarea reflexului palpebral şi a celui cornean; marile funcţii (respiraţie, cord, puls) sunt diminuate şi frecvent se instalează starea de hipotermie.

Sincopa: este un sindrom paroxistic de pierdere a conştienţei, a sensibilităţii şi a motilităţii, cu întreruperea respiraţiei şi a circulaţiei, care durează câteva secunde sau minute; tensiunea arterială se prăbuşeşte brusc, iar pulsul dispare şi devine imperceptibil.

Leşinul: lipotimia este o stare de inhibiţie corticală care se instalează brusc, pe o durată scurtă de timp şi care constă în pierderea conştienţei, cu relaxarea totală sau parţială a musculaturii şi reducerea marilor funcţii.

Apoplexia: ictusul apoplectic este o cădere fulgerătoare, cu pierderea totală a conştienţei, a sensibilităţii şi a motilităţii, însă cu păstrarea funcţiilor vitale (respiraţia şi circulaţia).

- în majoritatea cazurilor, în această stare cordul este bradicardic.

- apoplexia este o stare temporară, care durează 15-20 minute până la o oră, după care animalul îşi revine, recăpătându-şi toate funcţiile în afară de cele afectate de hemoragii, ce se soldează uneori cu pareze, paralizii sau anestezii în anumite părţi ale corpului.

Accesul epileptiform: reprezintă o pierdere bruscă a cunoştinţei şi a sensibilităţii, însoţită de contracţii tonice, urmate de contracţii clonice, după care se instituie starea stertoroasă (respiraţie zgomotoasă) şi apoi revenirea la normal; uneori, pierderea conştienţei este precedată de o stare de excitaţie psihică (halucinaţie), numită fază de aură.

- accesul de epilepsie poate fi generalizat (cuprinde întregul organism) sau parţial (jacksonian, convulsiile sunt limitate la un grup de muşchi), în repaus sau la efort.

- animalul rămâne imobil, cade ca un corp inert şi întreaga musculatură este contractată, stare ce durează câteva secunde, după care încep contracţiile clonice ale întregului corp; în această fază, din cauza masticaţiilor frecvente, animalul are salivaţie sub formă de spumă în jurul botului, emisiuni involuntare de fecale şi urină (datorită relaxării sfincterelor), pupilele puternic dilatate, respiraţia dispneică şi cordul tahicardic.

- micul atac (20-30 secunde), marele atac (90-93 secunde).

Catalepsia: este o stare de pierdere a conştienţei însoţită de o contractură tonică a musculaturii („animal împietrit”).

Stupoarea: este o stare de inhibiţie de lungă durată, caracterizată printr-o întârziere de reacţie la excitanţii puternici, datorată reducerii activităţii nervoase superioare şi a stării de conştienţă; animalul are un facies somnolent, este apatic şi total indiferent faţă de mediu.

Imobilitatea: este o stare de inhibiţie corticală profundă şi prelungită, exprimată clinic prin incapacitatea animalului de a se orienta şi deplasa sau dacă este pus în mişcare, de a se opri.

B. Stările de excitaţie corticală

Halucinaţia: constă în manifestări de apărare faţă de duşmani sau excitanţi imaginari şi faţă de care animalul adoptă o atitudine reală; poate fi determinată şi de tulburări la nivelul analizatorilor, ce se exprimă prin percepţii imaginare, vizuale, auditive, de miros sau gustative.

Accesele rabiforme: constau în manifestări agresive asemănătoare celor întâlnite în rabie, precedate sau însoţite de stări halucinogene sau comatoase.

Răutatea: se caracterizează printr-o agresivitate permanentă faţă de congeneri şi om.

Retivitatea: se manifestă prin refuzul de a executa comenzile (retivitate pasivă) sau prin reacţii de atac sau apărare (retivitate activă).

- poate fi absolută (se manifestă permanent şi înseamnă practic imposibilitatea utilizării animalelor), relativă (se manifestă doar în anumite condiţii – ex. efort exagerat, temperatura mediului exagerat de crescută sau de scăzută) şi simptomatică sau pseudoretivitatea (cauzată de existenţa unor afecţiuni dureroase în zonele pe care se aplică diferite harnaşamente).

Fobia: se manifestă prin frică exagerată sau obsedantă, fără o cauză bine precizată, faţă de un obiect sau o situaţie precisă, concretă.

- hidrofobie (frica de apă, care apare în rabie), claustrofobie (frica de locuri închise şi strâmte), autofobie (frica de a nu rămâne singur).

Preview document

Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 1
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 2
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 3
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 4
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 5
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 6
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 7
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 8
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 9
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 10
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 11
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 12
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 13
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 14
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 15
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 16
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 17
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 18
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 19
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 20
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 21
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 22
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 23
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 24
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 25
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 26
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 27
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 28
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 29
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 30
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 31
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 32
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 33
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 34
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 35
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 36
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 37
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 38
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 39
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 40
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 41
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 42
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 43
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 44
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 45
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 46
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 47
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 48
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 49
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 50
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 51
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 52
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 53
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 54
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 55
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 56
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 57
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 58
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 59
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 60
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 61
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 62
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 63
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 64
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 65
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 66
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 67
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 68
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 69
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 70
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 71
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 72
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 73
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 74
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 75
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 76
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 77
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 78
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 79
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 80
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 81
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 82
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 83
Nervos, endocrin, mușchi - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Nervos, Endocrin, Muschi.doc

Alții au mai descărcat și

Jigodia - Boală infecțioasă

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Tumorile glandei mamare la câini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Manifestările clinice și anatomo-patologice ale zoonozelor la animale și om - Tuberculoză

I.Generalitati Tuberculoza este o boala infectocontagioasa intalnita la om si la numeroase specii de animale (mamifere si pasari) domestice si...

Anemia la purcei

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Pacientului cu Traumatism de Bazin

Argument Fracturile de bazin sunt foarte frecvente în ultima vreme, prin accidente de circulaţie şi de muncă. Cei interesaţi sunt în majoritatea...

Turismul Balnear în Muntenia

1. Pozitia geografica a regiunii Sud Muntenia Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati...

Genetica Umană

A. CONŢINUTUL GENETICII UMANE. 1. GENETICA ŞTIINŢA EREDITĂŢII ŞI VARIABILITĂŢII 1.1. EREDITATEA Ereditatea este proprietatea unui individ de a...

Suplimente Nutritive

1. CE SUNT SUPLIMENTELE NUTRITIVE? Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale, animale sau chiar de origine minerala....

Psihologia Vârstelor

Psihologia vârstelor prezintă „tablourile secvenţiale ale dezvoltării psihice“ şi urmăreşte să descopere legi şi condiţii de funcţionare a...

Fundamentele Psihopedagogiei Speciale

TEMA 1 Psihopedagogia speciala: scurt istoric si evolutii recente Structura Psihopedagogia speciala – domeniu de cunoastere si actiune Educaţia...

Refacere sportivă

REFACERE SPORTIVA Biblografie : Dr Cretu, Bratu Efortul Efortul este cel mai optim stimul care obliga organismul sa isi imbunatateasca...

Fiziologie Generală

Cap.1. FUNCŢIILE DE NUTRIŢIE 1.1. SÂNGELE Sângele este un lichid vâscos care circulă în interiorul arborelui cardiovascular împreună cu limfa...

Ai nevoie de altceva?