Sistemul de Protecție Socială

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 28645
Mărime: 113.74KB (arhivat)
Publicat de: Luiza Turcu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ.dr. Vasile Ciocodeica
FACULTATEA DE STIINTE MASTERAT – SOCIOLOGIE P S P S AN I SEM. 1

Cuprins

  1. Cursul 1 Istoricul politicilor sociale 2
  2. Cursul 2 Consideraţii generale. Concepte privind protecţia socială
  3. 5
  4. 2.1. Protecţia socială în România ante-decembristă 7
  5. Cursul 3 Sistemul de protecţie socială din România – comparaţie globalizată
  6. 10
  7. 3.1. Politicile macroeconomice – influenţa asupra sistemului de protecţie socială din România
  8. 11
  9. Cursul 4 Şomajul în România 15
  10. 4.1. Protecţia socială a şomerilor 16
  11. Cursul 5 Sisteme de protecţie socială în România 20
  12. Cursul 6 Politicile sociale şi ocuparea forţei de muncă 23
  13. 6.1. Temeiul juridic 23
  14. 6.2. Ocuparea forţei de muncă 25
  15. 6.3. Legislaţia muncii şi condiţiile de muncă 30
  16. Cursul 7 Strategia naţională pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă socială
  17. 32
  18. 7.1. Cadrul legislativ 33
  19. 7.2. Clasificarea serviciilor sociale 35
  20. Cursul 8 Sănătatea şi protecţia muncii 38
  21. 8.1. Protecţia socială 38
  22. 8.2. Egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei 41
  23. Cursul 9 Adaptarea socială 43
  24. Cursul 10 Excluderea socială 48
  25. Bibliografie 56

Extras din curs

Cursul nr.1

ISTORICUL POLITICILOR SOCIALE

Istoria politicilor sociale este relativ scurtă, de aproximativ un secol. Ca disciplină ştiinţifică, politicile sociale au o istorie şi mai scurtă, de aproximativ o jumătate de secol.

Unii autori plasează începutul politicilor sociale în antichitate întrucât au existat preocupări ale statelor (dincolo de într-ajutorarea comunitară) de a susţine pe cei în nevoie, în caz de calamitate, foamete, război, etc. În Sumer zeitatea Nanshe simboliza justiţia şi echitatea socială, principii fundamentale ale politicilor sociale. În Atena se acordau echivalentul a ceea ce numim azi pensii pentru invalizii şi orfanii de război, măsuri care pot fi circumscrise politicilor sociale.

De la Legea săracilor la primele sisteme de asigurări (1600 – 1870)

Legea Săracilor („Poor Law Act”) din Marea Britanie în anul 1601, din timpul reginei Elisabeta, reprezintă un alt moment important în istoria politicilor sociale. Acest act normativ prevedea acordarea de ajutor săracilor în schimbul prestării unor munci în folosul comunităţii – cum le-am numi astăzi – din partea celor apţi de muncă. Trebuie remarcată asemănarea cu sistemul de acordare a ajutorului social din zilele noastre. Prin această lege statul îşi asuma responsabilitatea pentru persoanele sărace, categorie importantă de asistaţi în politicile sociale şi în prezent. Totuşi, activităţile concrete de prevenire a cerşitului şi de atragere a săracilor în acţiuni lucrative reveneau comunităţii locale. Astfel, legea prevedea obligaţia fiecărei parohii de a prelua responsabilitatea pentru proprii săraci. Săracii erau împărţiţi pe categorii funcţie de capacitatea de a munci. Cei inapţi de muncă – bătrânii, bolnavii, puteau locui în „instituţii de caritate”, un fel de aziluri ale zilelor noastre. În cazul refuzului de a munci, cei apţi de muncă erau pedepsiţi să trăiască în „case de corecţie”, un fel de închisori.

Specialiştii evidenţiază şi alte momente importante în istoria politicilor sociale. Războaiele napoleoniene (1799 – 1815) au avut ca efect răspândirea ideilor Revoluţiei Franceze în spaţiul european şi la o noua concepţie despre rolul statului, dar şi la înmulţirea problemelor sociale ale vremii: sărăcire masivă, foamete, etc. În contextul înmulţirii problemelor sociale generate de război şi a schimbărilor socio-economice majore ale vremii (industrializare, urbanizare) s-a consolidat ulterior o atitudine mai degrabă negativă cu privire la extinderea ajutoarelor către anumite categorii. Pe lângă argumentul decisiv al costurilor mult prea ridicate pentru susţinerea ajutoarelor, au fost invocate şi alte argumente economice, demografice şi chiar morale (Ricardo – scăderea salariilor, sărăcirea populaţiei care munceşte, Malthus – creşterea rapidă a populaţiei; Bentham – demotivează munca).

Astfel, după mai bine de 200 de ani, în urma unui raport asupra Legii săracilor, aceasta este amendată (Amendamentul Legii Săracilor, 1834) în sensul limitării ajutoarelor, criteriile de eligibilitate devenind mult mai stricte. Cei apţi de muncă erau obligaţi să muncească şi trăiască în aşa-numitele „case de muncă”, separaţi de familie, soţi şi copii, în condiţii de viaţă mai precare decât cele în care trăia un muncitor sărac de pe piaţa muncii.

De la primele sisteme de asigurări la criza economică (1870 – 1930)

abia la sfârşitul sec al XIX-lea schimbarea ideologică generată de Revoluţia Franceză devine dominantă. Spre exemplu, şcolile erau întreţinute prin acţiuni de caritate, fie de biserici, fie din alte iniţiative, statul făcându-şi simţită prezenţa abia către sfârşitul secolului când, prin elaborarea Actului Educaţional din 1870 susţine dreptul oricărui copil la o formă de şcolarizare. După 1880 şcoala primară devine obligatorie şi gratuită.

Introducerea modelului asigurărilor sociale în Germania anilor 1880 în timpul cancelarului Otto von Bismark reprezintă însă momentul crucial în dezvoltarea politicilor sociale moderne. Pentru prima dată se încerca constituirea unui sistem de protecţie pe alte principii decât cele ale ajutorului acordat celor mai săraci. Primele legi în domeniul asigurărilor sociale pot fi considerate prima implicare cu adevărat importantă a statului modern în protecţia socială a indivizilor.

Au fost introduse:

- Asigurările pentru accidente industriale – 1871

- Asigurările de sănătate – 1883

- Asigurările de pensii – 1891

Mulţi autori apreciază că scopul acestora nu a fost unul umanist cât mai mult politic pragmatic; legile introduse perpetuau în fapt diviziunea şi stratificarea socială prin instituirea unor privilegii diferenţiate, scopul fiind de fapt loializarea indivizilor faţă de monarhie şi stat.

Soluţia instituirii unor politici sociale guvernamentale cu rol protector a provenit din zona dreptei politice, din zona unor ideologii liberale sau conservatoare. Mulţi specialişti în politici sociale apreciază că sistemul securităţii sociale este în fond de origine liberală sau conservatoare. În Germania şi în alte ţări vest-europene care se aflau în plină creştere economică, statul (identificat pe atunci cu interesele capitaliştilor) dorea să reducă ameninţarea “stângii proletare” şi să demonstreze că este capabil să susţină deopotrivă dezvoltarea economică şi protecţia socială. Democratizarea politică şi universalizarea dreptului de vot au obligat puterea politico-economică a sfârşitului de secol XIX să adopte măsuri în favoarea muncitorilor. Competiţia electorală pe care o instituie democratizarea Europei occidentale accelerează opţiunea industriaşilor şi a instituţiilor “statului-naţiune” de a adopta programe sociale menite să asigure bunăstarea colectivă.

La sfârşitul secolului al XIX-lea sistemele de asigurări se generalizează în aproape toate ţările europene (nu şi în SUA). Sistemele de protecţie socială îşi extind acoperirea şi îşi diversifică măsurile de suport. Totuşi, cu greu se poate vorbi de sisteme coerente şi integrative de suport.

La începutul secolului XX măsurile de protecţie socială se diversifică. În Marea Britanie ideologia reformistă capătă amploare şi se adoptă măsuri pentru protecţia copiilor (mese gratuite în şcoala pentru săraci, controale medicale obligatorii, etc), protecţia vârstnicilor (acordă beneficii fără condiţia unei contribuţii prealabile pentru mare parte din vârstnicii de peste 70 de ani), protecţia forţei de muncă (se introducerea salariul minim), etc. În această perioadă se dezvoltă „noul liberalism” care promova „eficienţa naţională”, adică creşterea economică bazată pe o forţă de muncă educată şi sănătoasă. Creşterea economică rămâne scopul final, iar protecţia socială este văzută ca o condiţie pentru a se putea realiza. Intervenţia statului în economie era prea puţin acceptată.

Abia în perioada crizei economice din anii ’30 este amplu dezbătută problema intervenţiei economice şi a angajării masive a statului în rezolvarea problemelor sociale grave. Au fost dezvoltate teoriile economice ale statului intervenţionist.

Preview document

Sistemul de Protecție Socială - Pagina 1
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 2
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 3
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 4
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 5
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 6
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 7
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 8
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 9
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 10
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 11
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 12
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 13
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 14
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 15
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 16
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 17
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 18
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 19
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 20
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 21
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 22
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 23
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 24
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 25
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 26
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 27
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 28
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 29
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 30
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 31
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 32
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 33
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 34
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 35
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 36
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 37
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 38
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 39
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 40
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 41
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 42
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 43
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 44
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 45
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 46
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 47
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 48
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 49
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 50
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 51
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 52
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 53
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 54
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 55
Sistemul de Protecție Socială - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de Protectie Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea unei Organizații Furnizoare de Servicii Sociale

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, “Dezvoltarea unei organizaţii furnizoare de servici sociale”, vrea să surprindă o viziune mai largă a ceea ce...

Planul integrat de servicii sociale al Municipiului Reșița

CAPITOLUL I Politicile sociale în România Secţiunea 1 Consideraţii generale În contextul inexistenţei unui consens privind termenul de...

Protecția Socială în România

REZUMAT Protecţia socială este concepută pentru asigurarea unui standard de viaţă de bază pentru toţi oamenii, indiferent de mijloacele de care...

Ajutorul de șomaj - forma a protecției sociale în România

INTRODUCERE Pentru a aplica normele sociale, a fost nevoie, în decursul timpului, de realizarea unui instrument necesar reglementării raporturilor...

Analiza serviciilor de sănătate și asistența socială în regiunea S-V

INTRODUCERE Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În...

Problematica Metodelor Calitative în Sociologie

Originea lingvistică a termenului monografie sugerează ceva din specificul acestei metode de cercetare. În limba greacă termenul monos se referă la...

Metoda Observației Sociologice

Observaţia stă la baza oricărui proces de cunoaştere şi deci a oricărei cercetări ştiinţifice. Nu este, desigur, vorba de observaţia cotidiană,...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea decontărilor cu angajații asigurările sociale și protecția socială

INTRODUCERE Contabilitatea este ştiinţa care observă şi cuantifică în limbaj cifric existentul şi mişcările produse în structura patrimoniului,...

Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România

INTRODUCERE În contextul inexistenţei unui consens privind termenul de "servicii sociale" utilizat la nivel european, mai ales în condiţiile în...

Piața muncii în România - instituții, politici, evoluții

INTRODUCERE Politica si strategia Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale vizeaza – în principal – cresterea gradului de ocupare a populatiei...

Socializarea și integrarea socială

Cap.1. Socializarea si integrare sociala In cadrul fiecarei societati, al unui grup se manifesta tendinta de a-si mentine echilibrul, ordinea...

Contabilitatea Drepturilor Salariale

Capitolul 1 Prezentarea S.C. Hidroelectrica S.A Bucuresti, Sucursala Hidrocentrale Cluj 1.1 Scurt Istoric In procesul de dezvoltare al...

Protecția socială în Uniunea Europeană

Cap. 1. Concepul de Protectie sociala Protectia sociala reprezinta lucrul cel mai important pentru persoanele care nu sunt apte de munca, fie din...

Management Social

Gradul de civilizatie al societatii este în mare masura determinat de atitudinea fata de persoane . Crearea conditiilor pentru educatie si...

Politicile Uniunii Europene

1. Aspecte generale Conform art. A(1) din Tratatul asupra Uniunii Europene, Inaltele Parti Contractante au instituit intre ele o Uniune Europeana...

Ai nevoie de altceva?