Cuprins
- Curpins 1
- Introducere 2
- Cap I. Cadrul instituţional de gestionare a fondurilor europene 4
- 1.1 Comisia europeană şi bugetul ue rol în finanţarea proiectelor 4
- 1.2 Cutoritatea de management şi organisme intermediare. Atribuţii, rol şi responsabilităţi 12
- 1.3 Beneficiarii fondurilor europene 15
- Cap II Managementul financiar al proiectului cu finanţare europeană 17
- 2.1 Modalităţi de finanţare 17
- 2.2 Eligibilitatea cheltuielilor 25
- 2.3 Documentele financiare ale proiectului cu finanţare europeană 29
- Cap III Studiu de caz metodologia derulării unei mişuni de audit privind fondurile europene 33
- 3.1 Prezentare SC EVAL EXPERT SRL 33
- 3.2 Experienţă profesională la S.C. EVAL EXPERT S.R.L. 39
- 3.3 Auditul financiar – obiective, concepte, rol 41
- 3.4 Proceduri specifice de realizat 50
- Concluzii 58
- Bibliogafie 61
Extras din licență
INTRODUCERE
Lucrarea prezintă în paginile următoare un studiu asupra posibilităţilor de absorţie a fondurilor europene necesare pentru dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor şi instituţiilor administrativ-teriroriale, condiţiilor de mediu şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire al resurselor umane precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi a vieţii sociale din România.
Această lucrarea prezintă definirea Comisiei Europene, precum şi rolul UE în finanţarea şi sprijinirea proiectelor de creştere a competitivităţii, obiectivele propuse, precum şi modul de punere în practică a acestor obiective pentru fiecare program: POS CCE, POS MEDIU, POST, POSDRU. Programele Operaţionale (PO) sunt documentele ce identifică, pentru fiecare obiectiv strategic din CSNR, axele prioritare şi domeniile de intervenţie, furnizând detalii despre finanţarea naţională publică şi privată şi co-finantarea de la Uniunea Europeană. Fiecare Program Operaţional este completat de un Program Complement, documente ce nu sunt supuse aprobării Comisiei Europene, dar care cuprind detalii practice privind proiectele şi cheltuielile eligibile, potenţialii beneficiari, modurile de decontare, rolul autorităţilor. Fiecare PO este împărţit în mai multe Axe Prioritare (ilustrând obiectivele Programului Operaţional respectiv), fiecare axă având unul sau mai multe domenii majore de intervenţie, care la rândul lor pot cuprinde una sau mai multe operaţiuni ce urmează a beneficia de finanţare din fondurile structurale.
Se face definire şi la formarea bugetelor anuale ale UE precum şi alocarea bugetelor pentru fiecare ţară membră a UE ajungându-se până la alocarea plafoanelor la nivel de cetăţean european.
Lucrarea face referire şi la ”Autoritatea de management şi organisme intermediare” unde se prezintă rolul şi responsabilităţile acestei autorităţi, detaliind modul de emitere a instrumentelor privind implementarea mecanismului de decontare a cererilor de plată ale beneficiarilor de sprijin financiar, documente ce trebuiesc întocmite şi prezentate pentru întocmirea dosarelor şi cererilor de plată şi deasemenea detaliat, care pot fi beneficiarii sprijinului financiar prin FEADR, pentru fiecare program şi axa în parte unde se arată şi obligaţiile ce revin beneficiarilor de fonduri europene.
”Managementul financiar al proiectului cu finanţare europeană” detaliază modalităţile de finanţare printr-un exemplu de finanţare pe ”Schema de ajutor minimis”, astfel făcând posibilă o bună înţelegere a mecanismului de acordare a sprinuului financiar, pentru contracte la proiectele depuse şi avizate de autorităţile contractante. Astfel se arată în lucrare numărul maxim al cererilor de plată pentru un beneficiar, numărul tranşelor de plăţi precum şi plafoanele maxim acordate.
Aici se dezvoltă şi instrucţiunile pe capitole prin anexe la contract,ce stabilesc obligaţiile beneficiarului privind ”măsurile de informare şi publicitate, grafice de depunere a cererilor de rambursare, măsuri de monitorizare, instrucţiuni privind atribuirea contractelor de lucrări şi furnizarea de servicii, achiziţiile de bunuri, modul de operare în bugetul indicativ al proiectului prin transfer între liniile bugetare etc.
Despre eligibilitatea cheltuielilor cu sprijin de la UE se dezbat tot aici, criteriile de eligibilate pe fiecare program şi axa în parte,precum şi documentele financiare ale proiectului.
Aici,detaliem ce trebuie să conţină un proiect cu fonduri europene pentru a fi acceptat spre finanţare,legile sau HG în vigoare, cum se elaborează documentaţiile tehnice,economice şi se prezintă ca model un buget pe capitole,subcapitole,titluri de cheltuieli şi articole pe 2013.
Bibliografie
Loebbecke -‘’Audit.O abordare integrata’’, Editura ARC, Chişinău, 2003
A.Miţea, A.Bancuta, A.Polifrone, C.Marinel- ‘’Auditul de sistem în instituţiile publice’’, Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor, 2006
I.Mihăilescu, N.Marcu, C.Mihăilescu, D.Chilarez, G.Covariu, - ‘’Audit şi control intern’’, Editura Independenţa Economică, Piteşti,2010
L.Dobrteanu,C.Dobrteanu, -‘’Audit.Concepte şi practici’’, Editura Economică, 2002
M.Boulescu,M.Ghiţă,V.Mareş-‘’Controlul fiscal şi auditul financiar-fiscal’’, Editura CECCAR, Bucureşti, 2003
M.Ghiţă, -‘’Audit intern’’, Editura Economică, 2005
T.Danescu, -‘’Audit financiar,convergenţe între teorie şi practica’’, Editura Irecson, 2007
***Legea nr.672/2002 privind auditul public intern,publicată în Monitorul Oficial al României nr 953/2002
***OG nr 37/2004 pentu modficarea şi completarea reglementărilor privind auditul intern,Monitorul Oficial al României nr 91/2004
***OMFP nr 252/2004 pentru aprobarea Codului privind conduita etică a auditorului intern,Monitorul Oficial al Romoaniei nr 128/2004
*** Ordinul ministrului finanţelor publice nr 38 din 15.01.2003 pentru aprobarea normelor generale privind exercitarea activităţii de audit public intern,publicat în M.Of. nr.130 din 27.02.2003
*** Standardele Internaţionale de Audit Intern
*** www.aair.ro
*** www.cafr.ro
*** www.ec.europa.eu
*** www.fonduri-strcturale.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Auditarea Proiectelor cu Finantare Europeana.doc