Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 13980
Mărime: 783.70KB (arhivat)
Publicat de: Aurica M.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE ... 3
  2. CAPITOLUL 1. CONCEPTELE TEORETICE PRIVIND SELECȚIA LA ÎNOT PENTRU CLASELE VOCAȚIONALE ... 4
  3. 1.1 MOTIVAȚIA ALEGERII TEMEI 4
  4. 1.2 SARCINILE NECESARE PENTRU REALIZAREA STUDIULUI ... 5
  5. CAPITOLUL 2. SELECȚIA SECUNDARĂ, UN PRIM PAS SPRE SPORTUL DE PERFORMANȚĂ .. 6
  6. 2.1 GENERALITĂȚI CU PRIVIRE LA SELECȚIA COPIILOR LA ÎNOT .. 6
  7. 2.2 ETAPELE PROCESULUI DE SELECȚIE LA ÎNOT . 8
  8. 2.3 SELECTIA SECUNDARĂ LA ÎNOT CU PRIVIRE LA CLASELE VOCAȚIONALE . 11
  9. 2.4 ASPECTE ALE CREȘTERII ȘI MOTRICITĂȚII COPIILOR SELECTAȚI ÎN CLASA A V-A LA ÎNOT 13
  10. CAPITOLUL 3. CLASA VOCAȚIONALĂ ȘI ROLUL EI ÎN SPORTUL DE PERFORMANȚĂ . 19
  11. 3.1 ASPECTE GENERALE ALE CLASEI VOCAȚIONALE ... 19
  12. 3.2 CLASA VOCAȚIONALĂ DE ÎNOT ... 21
  13. CAPITOLUL 4. STUDIU DE CAZ CU PRIVIRE LA SELECȚIA COPIILOR LA ÎNOT -CLASA A V-A, VOCAȚIONAL ... 25
  14. 4.1 SUBIECȚII SI LOCUL DESFĂȘURĂRII STUDIULUI 25
  15. 4.2 OBIECTIVELE ȘI SCOPUL STUDIULUI . 25
  16. 4.3 IPOTEZA 26
  17. 4.4 PROBELE SELECȚIEI SECUNDARE LA ÎNOT .. 26
  18. 4.4.1 Criteriile de selecție și evaluare în selecția secundară .. 26
  19. 4.4.2 Probele în selecția secundară 27
  20. 4.4.3 Avantajele și dezavantajele unei selecții optime .. 30
  21. 4.5 ANALIZA ȘI INTERPRETAREA REZULTATELOR .. 30
  22. CONCLUZII ... 40
  23. BIBLIOGRAFIE .. 41
  24. ANEXE . 43

Extras din licență

INTRODUCERE

Înotul este un sport ciclic și presupune dezvoltarea armonioasă a calităților și deprinderilor motrice. În acest sport sunt întâlnite majoritatea calităților motrice, punându-se bază foarte mare pe viteza de reactie, coordonarea intersegmentară, forța explozivă si toate tipurile de rezistență. Înotul de performanță este practicat atât de amatori cât și de sportivi profesioniști și este prezent la toate edițiile Jocurilor Olimpice Moderne. Înotul se confundă cu apariția umanității fiind prezent în toate timpurile și la toate popoarele. Înotul este important în dezvoltarea copilului ajutând la dezvoltarea musculaturii, a coordonării motrice, a abilităților cognitive și a modalităților de interacțiune socială. Este mișcarea care se poate practica, încă de la naștere, în centre specializate. Apare ca și activitate sportivă în programele grădinițelor și apoi în programele școlare la liceele cu profil de înot. Este sport complementar altor sporturi, ajutând la dezvoltarea capacității pulmonare și rezistenței fizice a sportivilor, dezvoltarea lor armonioasă, mijloc de refacere, recuperare medicală și relaxare. Erste sporrtul în crare întâlrnim cei trrei factrori de călrire ai organismurlui: apa, aerrul și soarrele. Salvarrea de la îrnec erste prioritartea principrală a părrin țirlor crare își îndrrumă copriii srpre inițirere și aprofundrare în tehnrica procedeerlor acesrtui sprort. De acreea arvem nevroie de specialirști brine pregătriți crare să-i fracă pe viitorrii elrevi să îndrăgearscă mișcarrea în medriul acvartic și să-i îndrrume cărtre celelarlte ramruri ale natațriei cum srunt: înortul, polroul pe apă, săriturrile în apă; sportruri olimpice, prezente la noi în țară cu rezultate deosebite pe plan mondial.

Capitolul întâi al tezei este unul de analiză teoretică a opiniilor mai multor specialiști autohtoni și străini pe problema procesului de selecție. Aici au fost analizate mai multe aspecte ce țin de istoricul, concepte, analiză terminologică, criterii de selecție. Un rol specrial s-a acorrdat analirzei materialurlui ce țrine de selecrția înotătorirlor la nirvel de începătrori. Cel de-al doirlea capirtol traterază metodrele de cercetrare, organizarrea și desfășurarrea selecțriei secundrare ca firind un prrim pas srpre selecrția înotătorirlor crare vor frace ulterrior sprort de performarnță. Al treirlea capirtol adreserază clrasa vocaționrală la nirvel generral, detalirind în a droua parrte înortul vocațiornal. Studriul de caz monitorizerază folosirrea criteriirlor de selecrție elaborrate de MEC în cadrrul urnei institurții cu prorfil sporrtiv. Concluziile generale au fost trase reieșind din obiectivele formulate din startul cercetărilor, care în ultimă instanță au fost atinse pe deplin, astfel confirmând ipotezele înaintate la începutul cercetărilor.

CAPITOLUL 1. CONCEPTELE TEORETICE PRIVIND SELECȚIA LA ÎNOT PENTRU CLASELE VOCAȚIONALE

Selecția este o problemă actuală în rânrdul antrenorirlor de îrnot, iar conceprtul de selecrție în sprort erste defirnit și formurlat în trimp de numerroși specialirști din domerniu sporrtiv cât și din domernii complementrare. Conceprtul de selecrție a frost folorsit inițrial îrntr-o acțirune de prorfil economrico-socirală penrtru diagnosticarrea precroce a aptitudinirlor profesionrale și orientarrea talenterlor cărtre o profersie sau arlta. Din caruza fapturlui că selecrția nu era un concrept crlar defirnit, acearsta sugrera droar începurtul urnei acțiruni de pregătrire sportrivă, crare de-a lunrgul anirlor a cunosrcut a cunosrcut diferrite exprimrări consemnrate în literatrure de specialitrate. Cea mai cunoscrută exprersie era specializarrea timpurrie, crare însermna preocuparrea în dirijarrea copilurlui cărtre o prrobă sportrivă îrncă din fragredă copilărrie. În lucrarrea sa Teorria sporturlui, V. Platornov, 1997, sprune că selecrția sportrivă erste procersul căutărrii cerlor mai talentrați oamreni, capabrili să obțrină rezultrate înarlte îrntr-un domerniu concrret al sporturlui. E. G. Martirorsov și îrncă un grrup de specialirști în domerniu consirder că problrema selecțriei sportrive erste înțelerasă diferrit de la antrernor la antrernor, arsta datorrită varietărții și disconcordanrței căirlor de abordrare a acesrtei treme. Penrtru o mai bruna clarificrare, termernul de selecrție sportrivă erste înlocruit cu vocarție sportrivă. Astrfel, drupă părerrea autorirlor V. M. Zațiorsrkii, N. J. Bulgacrova, M. A. Gortik, V. S. Kelrler și V. N. Platornov, vocarția sportrivă însearmnă „o combinrare de aptitudrini și capacitrăți înnăscrute”1 iar în opirnia alrtor autrori, vocarția sportrive însearmnă “Existernța urnor particularitrăți morrfo-funcționrale, motorrii și psihofiziologrice condiționrate genertic”2.

1.1 Motivația alegerii temei

Actualitartea termei și importarnța problermei abordrate o constitruie faprtul că sportirvii de performarnță srunt arcei crare au frost supruși testerlor de selecrție la un nirvel profesionrist, îrncă din fragredă copilărrie, iar la momrent troți antrenorrii dorresc să crearscă mrari performreri înotătrori și troți studirază procersul selecțriei, chriar dracă erste un prorces complircat și comprlex. Analizrând literatrura de specialitrate, artât autohtronă, cât și cea strărină, se obserrvă crlar că marrea majoritrate a specialiștirlor considreră că penrtru a selercta pe cei mai bruni dinrtre cei mai bruni, erste nevroie de un set de terste de selecrție atrent conceprute crare să diferențireze artât abilitățrile și cunoșințrele dobândrite prână la momenrtul selecrție penrtru înortul vocațiornal, câț și pe potențiarlul pe crare copirlul îl are perntu dezvoltarrea ulteriorară acesrtei etrape. La etrapa primrară, confrorm daterlor literaturrii de

specialitrate, majoritartea specialiștirlor pun accenrtul pe doi factrori de brază în selecrție, aceșrtia srunt factorrul morfolorgic și factorrul de sănătrate, crare de frapt srunt crele mai importarnte la vârrsta drată.

Importarnța termei cercetrate. Selecrția sportrivă a înotătorirlor erste un prorces comprlex, crare are la brază anumrite etrape, criterrii, metrode, indicatrori și terste, cu ajutorrul cărrora srînt alreși cei mai bruni dinrtre cei mai bruni. Viitorrul perforrmer trebruie să îndeplinearscă anumrite criterrii de selecrție, iar în lucrarrea de frață vom prezernta indicatorrii crare arrată că subiecrții selectrați se încadrerază în prototirpul înotătorurlui de performarnță.

1.2 Sarcinile necesare pentru realizarea studiului

Penrtru realizarrea studiurlui am aborrdat multirple metodolorgii de cercetrare. Am încerput prrin analriza literaturrii de specialitrate cu privrire la selecrția copiirlor și elevirlor penrtru sprort, arpoi am studriat materirale privrind selecrția penrtru îrnot și mordul în crare acearsta erste un facrtor determinrant în obținerrea performanțerlor viitorare. M-am arxat deasemernea și pe studriul specificurlui vârsrtei aferernte clarsei a V-a vocaționrale, adolescernți 12-13 ani, și pe evolurția psihomotrrică a acestrora.

În vederrea realizărrii cercetărrii și a desfășurărrii experimenturlui, am folorsit următoarrele metrode de lurcru: observarția pedagogrică, metroda statistrico-matematrică de prelucrrare a daterlor (valoarrea merdie a proberlor de contrrol, abaterrea standrard a diferenrței mediirlor testurlui etc.) și metroda de reprezentrare grafrică a rezultaterlor obținrute.

Bibliografie

1. „Alexe N., Antrenamentul sportiv modern, Editura FEST, București, 1993

2. Ardelean T., Particularitățile dezvoltării calităților motrice în atletism, Editura I.E.F.S., București, 1990

3. Astrand P., Rodhal K., Textbook of work, Physiology, New York, 1977

4. Baniaș P., Abordare interdisciplinară în activitatea de înot terapeutic, Editura UVT, Timișoara, 2008

5. Baniaș P., Curs înot, Editura UVT, Timișoara, 2006

6. Baroga L., Educarea calităților motrice combinate, Editura Sport-Turism, București, 1985

7. Bota C., Fiziologia educației fizice și sportului, Editura ANEFS, București, 1993

8. Bota C., Prodescu B., Fiziologia educației fizice și sportului - ergofiziologie, Ed. Antim Ivireanul, București, 1997

9. Cirlă L., Înot - aptitudinile psihomotrice și pregătirea tehnică, Editura Printech, București, 1999

10. Colwin C. M., Swimming into the 21st Century, Editura Human Kinetics, Illinois, 1992

11. Colwin C.M., Breakthrough swimming, Ed. Human Kinetics, Champaign, Illinois, 2002

12. Counsilman J.E., The science of swimming, Englwood Cliffs, NJ Prentice Hall, 1968

13. Crețulescu G., Jivan I., Cirla L., Înot. Curs de bază, ANEFS, București, 1992

14. Crețuleșteanu Gh., Marinescu, Gh., Înot - Curs specializare, ANEFS, București, 1995

15. Demeter A., Fiziologia sporturilor, Ed. Stadion, București, 1974

16. Dichner M., Sporschwimmen - Grunndlangen - training, Editura Sportverlag, Stuttgart, 1993

17. Drăgan I., Practica medicinii sportive, Editura Medicală, București, 1988

18. Dragnea A., Bota A., Teoria activitatilor motrice, Editura Didactică si Pedagogică, Bucuresti, 1999

19. Dragnea A., Antrenamentul sportiv, Ed. Didactică și Pedagogică, R.A., București, 1996

20. Dragnea A., Teodorescu Mate, S., Teoria sportului, Ed. FEST, Bucuresti, 2002

21. Epuran M., Cordun M., Mârza D., Moțet D., Ochiană G., Stănescu M., Asistență, consiliere și intervenții psihomedicale în sport și kinetoterapie, Editura Fundației Humanitas, București, 2006

22. Epuran M., Psihologia educației fizice și sportului, Editura Sport-Turism, București, 1980.

23. Hahn E., Antrenamentul sportiv la copii, C.C.P.S., București, 1996

24. Jivan I., Înot.Manual metodic, ANEFS, București, 2002

25. Kari G., Îndrumar metodic de înot, Editura Fundației România de Mâine, București, 2009

26. Maglischo E., Să înotăm chiar și mai repede, Editura Universitatea de Stat, Arizona, 1993

27. Maglisho E., Sa inotam mai repede, Ed. FEST, Bucuresti, 1992

28. Mureșan E., Înot. Sinteză, Editura Fundației România de Mâine, 2003

29. Mureșan E., Curs înot, ediția III-a, Editura Fundației România de Mâine, București, 2007

30. Nenciu G., Fiziologie, Editura Fundației România de Mâine, București, 2007

31. Olaru M., Înot, Editura Sport Turism, București, 1992

32. Penția D., Curs de înot, Litografia Universității de Vest, Timișoara, 1994

33. Penția D., Îndrumar metodic de înot, Editura Mirton, Timișoara, 1994

34. Râșneac B., G. Solonenco, Inotul sportiv .Concepte metodice, Chisinau, 2014

35. Râșneac B., G. Solonenco, Metodica instruirii și antrenamentului în natație, Chișinău, 2017

36. Râșneac B., G. Solonenco, Orientări metodice în pregătirea înotătorilor de performanță, Chișinău, 2013”

Preview document

Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 1
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 2
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 3
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 4
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 5
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 6
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 7
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 8
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 9
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 10
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 11
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 12
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 13
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 14
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 15
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 16
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 17
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 18
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 19
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 20
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 21
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 22
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 23
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 24
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 25
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 26
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 27
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 28
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 29
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 30
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 31
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 32
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 33
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 34
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 35
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 36
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 37
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 38
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 39
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 40
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 41
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 42
Studiu cu privire la selecția copiilor la înot clasa a 5-a - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Studiu cu privire la selectia copiilor la inot clasa a 5-a.pdf

Alții au mai descărcat și

Învățarea procedeelor de înot

CAPITOLUL I 1.1. INTRODUCERE Întărirea şi fortificarea organismului, perfecţionarea deprinderilor de mişcare şi dezvoltarea calităţilor de bază...

Tratamentul Complex în Obezitatea Primară Asociată Patologiei Articulare Degenerative

Cɑрitοlul 1 - Intrοducеrе Оbеzitɑtеɑ еstе tеrmеnul mеdicɑl cɑrе dеfinеștе ɑcumulɑrеɑ dе țesut adipos cοrрοrɑl în ехcеs. Рrivită dе multе οri cɑ ο...

Evoluția gimnasticii artistice și implicațiile ei sociale

Motto ...”Olimpiada a însemnat pentru toți oamenii o invazie de lumină, o reîntoarcere la lumea de aur a copilăriei, încrederea în rațiunea și...

Studiu cu Privire la Dezvoltarea Vitezei la Înotătorii de 9-11 Ani din Cluburile Sportive Școlare

Capitolul I INTRODUCERE Rezultatele deosebite obţinute în ultimii ani de înotul românesc pe plan mondial, evidenţiază eforturile deosebite depuse...

Activitatea motrică de cultură fizică la școlari

I.Argumentarea teoretică a lucrării 1.1.Actualitatea și importanța studiului În cadrul caracterului global al educaţiei, educaţia fizică şi...

Forța în apă și forța pe uscat

Forta este o calitate psihomotrica esentiala pentru inotatorii specializati pe distante scurte. Ei petrec mai mult timp executand antrenamente...

Antrenament Sportiv Modern

CAPITOLUL I 1.1. Obiectul de studiu Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a întrecut cu animalele, aceasta pentru a-şi procura hrana, dar şi cu...

Descrierea analitică a tehnicii de înot sportiv

Termen folosit de oficiali, in regulamentele FINA, FRN, pentru a indica acele probe de inot in care sportivul poate concura folosind, pe toata...

Ai nevoie de altceva?