Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane

Licență
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17431
Mărime: 244.23KB (arhivat)
Publicat de: Daniela Crăciun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tatiana Rusu
Acest document reprezinta o teza de licenta la obiectul managementul resusurselor umane..a fost prezentat la facultatea economie si drept

Extras din licență

INTRODUCERE

“Motivarea este arta de a face oamenii să facă

ceea ce vrei tu, pentru că ei doresc sa o facă.”

Dwight Eisenhower

De ce facem ceea ce facem? Este cunoscut faptul că nu recepţionăm în mod pasiv influenţele externe şi nici nu reacţionăm în mod mecanic la solicitările vieţii de zi cu zi, ci în funcţie de anumite cerinţe interne care ne determină să fim selectivi în raport cu exigenţele de adaptare. Pentru a înţelege şi explica comportamentul, ne întrebăm firesc: de ce facem ceea ce facem? Care sunt cauzele pentru care am adoptat o conduită anume? Exista vreo raţiune pentru modul în care am procedat? Iată doar cîteva întrebări la care nu găsim întotdeauna răspunsuri convenabile.

Ne întrebăm, de asemenea: Care sunt resorturile interne care ne impulsionează să acţionăm într-un anumit fel? Cum se face că, uneori, acţionăm împotriva voinţei noastre? Dacă facem apel la conceptul de motivaţie, vom fi capabili să găsim raspunsuri la aceste întrebări, vom descoperi cauzele şi logica diferitelor comportamente aparent lipsite de explicaţii. Orice activitate umană are la baza un minimum de stimulare internă cu rol de dinamizare şi orientare în ambianţă.

Putem defini motivaţia ca reprezentînd totalitatea stărilor de necesitate internă ale organismului care stimulează şi orientează comportamentul în vederea satisfacerii lor. În categoria "stărilor de necesitate" putem include forme motivaţionale, precum: trebuinţe, motive, interese, convingeri, idealuri, adică un ansamblu de factori care activează, ghidează si reglează acţiunile.

Pentru a înţelege motivarea, managerii trebuie întâi să înţeleagă motivele pentru care indivizii se comportă într-un anume fel şi pentru care au anumite reacţii în situaţii ameninţătoare sau prin care se încearcă influenţarea. Motivarea este un proces intern,nu un imperativ care poate fi impus din exterior.

Managerii trebuie să înţeleagă strategiile de motivare, modul în care acestea au succes sau eşuează pe baza modului în care reuşesc să influenţeze motivaţiile interne ale angajaţilor. Teoriile nevoilor umane furnizează o privire de detaliu asupra a ceea ce înseamnă motivarea. După părerea lui Maslow, anumite nevoi interne sunt situate mai aproape de baza unei ierarhii personale decât altele, iar oamenii urmăresc satisfacerea unor nevoi de pe nivele mai ridicate doar în momentul satisfacerii nevoilor de bază. Prin urmare, managerii trebuie să ofere căi către împlinirea de sine, sau în caz contrar angajaţii lor vor rămîne nemotivaţi.

Strategiile motivaţionale sunt împărţite în două categorii: influenţarea directă şi ajustările situaţionale. Teoria motivaţională a lui Herzberg este utilă în înţelegerea acestor din urmă strategii; el afirmă că salariul şi beneficiile au drept efect inducerea satisfacţiei, iar nu a motivării. Motivarea este legată de sentimente mai adînci de creştere şi dezvoltare. Creşterea participării poate ajuta la creşterea nivelului de motivare al angajaţilor.

Managerii sunt în permanenţă preocupaţi de modul în care îşi pot motiva (influenţa) oamenii să lucreze mai bine, plecîndu-se de la ideea că un manager poate lua măsuri care vor avea un efect asupra cantităţii şi calităţii performanţelor angajaţilor. De exemplu, un manager poate fi preocupat de cum să îşi determine angajaţii să producă mai mult, poate fi interesat să determine o creştere a calităţii muncii lor, sau să îi convingă să petreacă mai puţin timp recreîndu-se şi mai mult timp gîndindu-se la munca şi la carierele lor.

Puterea de a-şi schimba comportamentul aparţine persoanei al cărui comportament încearcă să îl modifice conducerea; motivarea este deci un proces care se desfăşoară în interiorul unei persoane. Problema managerului este să găsească o strategie prin care să intre în contact cu starea interioară a angajatului, determinându-l să fie motivat, să acţioneze sub impulsul propriilor sentimente. Deşi managerii se întrebă adesea cum pot motiva pe cineva, nu ei sunt cei care îi motivează pe subalterni. Oamenii sunt motivaţi sau demotivaţi în funcţie de starea lor interioară. În încercarea managerilor de a influenţa această stare interioară, cea mai potrivită abordare este aceea de a încerca să influenţeze motivarea oamenilor.

1.Motivaţia- Abordare generală

1.1 NOŢIUNEA DE MOTIVAŢIE

Definiţia motivaţiei, ca şi specificul şi rolul ei în explicarea comportamentului au la baza o diversitate de puncte de vedere care au făcut din aceasta o noţiune foarte confuză.

Astfel, rînd pe rînd, motivaţia a fost considerată:

- ca o stimulare şi descarcare de energie ( Freud, 1900; Lorentz, 1937; Hull, 1943);

- ca o reacţie invăţată, asociată unui stimul (mai ales în teoriile behavioriste);

- ca un factor psihologic care influenţează comportamentul ( Brown, 1979);

- ca o activitate spontană care energizează organismul şi explică trecerea de la o stare de repaus la una de acţiune ( Hebb, 1955).

Motivaţia a fost definită de Al. Roşca ca fiind „totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie că sunt înnăscute sau dobândite, conştientizate sau neconştientizate, simple trebuinţe fiziologice sau idealuri abstracte”. Analiza acestei definiţii evidenţiază una din trăsăturile definitorii ale motivaţiei, caracterul ei intern, ceea ce înseamnă că factorul extern în sine, care declanşează un proces oarecare, nu poate fi considerat motiv al fenomenului declanşat, fără raportarea la o necesitate, o intenţie sau aspiraţie a subiectului. Nici un stimul nu poate declanşa o reacţie dacă în organism nu există trebuinţa de a-l evita sau căuta. Pentru ca un factor extern să aibă efect declanşator trebuie să aibă o anumită semnificaţie în raport cu factorul intern, adică să aibă o valenţă pozitivă sau negativă.Motivaţia a fost studiată cînd după modelul darwinist al adaptării, cînd dupa modelul fizic al descărcarii de energie al lui Freud, cand după modelele cognitive care substituie motivaţia proceselor de adaptare cognitivă (comportamentele omului sunt determinate de rezultatele anticipate de motivaţie).

Dupa Nuttin ( J. Nuttin, “Structura personalitaţii”, “Teoria motivaţiei umane”, 1985) motivaţia reprezintă un ansamblu de factori interni care determină comportamentul.Astfel, “termenul general si abstract de motivaţie va fi folosit pentru a desemna caracterul dinamic şi direcţional al comportamentului. Motivaţia este cea care, în ultima analiză, este responsabilă de faptul ca un comportament se orienteaza, de preferinţa, spre o categorie de compotamente mai mult decît spre alta”.

Cu multi ani in urma Al .Rosca intelegea prin motivaţie “totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie ca sunt inăscute sau dobîndite, conştientizate sau neconştientizate, simple trebuinţe fiziologice sau idealuri abstracte” ( Al. Rosca, “Motivele acţiunilor umane”, 1943).

Pantelimon Golu defineşte motivaţia ca “model subiectiv al cauzalităţii obiective, cauzalitate reprodusă psihic, acumulată în timp, transformată şi transferată prin învatare şi educaţie în achiziţie internă a persoanei.”

Preview document

Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 1
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 2
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 3
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 4
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 5
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 6
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 7
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 8
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 9
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 10
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 11
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 12
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 13
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 14
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 15
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 16
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 17
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 18
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 19
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 20
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 21
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 22
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 23
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 24
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 25
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 26
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 27
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 28
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 29
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 30
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 31
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 32
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 33
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 34
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 35
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 36
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 37
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 38
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 39
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 40
Motivația - impuls intern de satisfacere a necesităților umane - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Motivatia - Impuls Intern de Satisfacere a Necesitatilor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Perfecționarea managementului la SC Griro SA prin motivația personalului și în muncă

Introducere Realizarea obiectivelor organizaţiei este imposibilă în absenţa participării oamenilor. Răspunsul la întrebarea "Ce îi determină pe...

Profilajul criminal în investigația criminalistică

INTRODUCERE Prezenta lucrare de licență prezintă sub diferite aspecte metodologia specifică investigării criminalistice pe baza profilajului...

Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală

CAPITOLUL I CADRUL LEGISLATIV SI ORGANIZATORIC 1.1 Administraţia publică. Categorii de resurse umane 1.1.1 Administraţia publică centrală şi...

Teorii ale Motivației în Muncă și Implicații Manageriale în Firmă

Introducere Realizarea obiectivelor organizatiei este imposibila în absenta participarii oamenilor. Raspunsul la întrebarea "Ce îi determina pe...

Motivul de a Ucide

1.COMPORTAMENTULUI CRIMINAL Omul, fiinta rationala si constienta, vine pe lume înzestrat de natura cu o suma de necesitati organice, pe care tinde...

Factorii Care Influențează Comportamentul Consumatorului de Ciocolata

1. Conceptul de comportament al consumatorului În ultimele decenii ,una din problemele esenţiale ale firmelor producătoare o constituie...

Motivația

I. Definire şi caracterizare generală Motivaţia este o temă des abordată în domeniul psihologiei, fiind considerată centru regşţrii biologice,...

Motivarea angajaților - aspect situațional ori rețetă universală

Una dintre temele care au generat indelungi dezbateri in analiza organizationala vizeaza modul de intelegere si interpretare a cauzelor ce...

Ai nevoie de altceva?