Dezvoltare sustenabilă

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 28801
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 10

Extras din licență

Capitolul 1

Aspecte teoretice

1.1. Politica de dezvoltare regională

Politica de dezvoltare regională este una din politicile cele mai importante şi cele mai complexe ale Uniunii Europene, acţionând asupra unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum creşterea economică şi sectorul IMM, transporturile, agricultura, dezvoltarea urbană, protecţia mediului, ocuparea şi formarea profesională, educaţia, egalitatea de gen etc.

Politica regională este concepută ca o politică a solidarităţii la nivel european,deoarece presupune redistribuirea unei părţi din bugetul comunitar realizat prin contribuţia Statelor Membre către regiunile şi grupurile sociale mai puţin prosper. Politica regională este corelată şi cu politica de extindere a Uniunii Europene, prin crearea fondurilor speciale de pre-aderare Phare (fond de sprijin pentru reconstrucţia economică), ISPA (instrument al politicilor structurale, ce prefigurează Fondul de coeziune) şi SAPARD (program special pentru agricultură) la care au acces ţările în curs de aderare şi prin care este sprijinită tranziţia acestora la standardele şi structurile de organizare ale UE.

Coeziunea economică şi socială este prezentă la nivelul obiectivelor fondurilor structurale, creându-se Fondul de coeziune, care sprijină grăbirea procesului de convergenţă şi atingere a nivelelor medii de dezvoltare ale UE, a patru State Membre mai puţin dezvoltate: Spania, Portugalia, Grecia şi Irlanda. Principiul subsidiarităţii are aplicabilitate în finanţări din fondurile de solidaritate de către fiecare stat în parte şi în responsabilitatea ce revine acestora din urmă în implementarea, monitorizarea şi evaluarea programelor stabilite de comun acord. Strategia dezvoltării durabile este prezentă ca prioritate a programelor de solidaritate europeană, în special prin accentul pus pe protecţia mediului şi pe dezvoltarea de măsuri în această direcţie.

Programele Fondurilor Structurale sunt subiectul a două priorităţi orizontale, care trebuie să fie încorporate în definirea şi implementarea masurilor finanţate de Fondurile Structurale şi de Fondul de Coeziune: dezvoltarea durabilă, care include conformitatea cu legislaţia comunitară de protecţia mediului şi a naturii, şi egalitatea între bărbaţi şi femei.

Fondurile Structurale nu se aloca direct proiectelor selectate de Comisie, în timp ce priorităţile principale ale unui program de dezvoltare sunt definite în cooperare cu Comisia, selecţia proiectelor şi managementul lor sunt în responsabilitatea autorităților naţionale şi regionale. Aceasta mare descentralizare este una din principalele inovaţii ale reglementarilor 2000-2006.

Conform principiului adiţionalităţii, finanţarea UE este întotdeauna adăugată la finanţarea naţională, astfel încât tara să poată depăşi limitele impuse de propria capacitate financiara. Statele Membre poarta principala responsabilitate pentru dezvoltarea zonelor în dificultate. Uniunea le ajută să obţină mai mult şi să atingă rezultate mai bune decât ar putea daca ar acţiona pe cont propriu.

1.2. Fonduri europene pre-aderare

Începând din 2000, Uniunea Europeană a sprijinit statele candidate din Europa Centrală şi de Est - Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia - în eforturile acestora de pregătire pentru aderare prin trei instrumente financiare: Phare, Ispa şi Sapard. Fondurile de pre-aderare acordate României în perioada 2000-2006 au reprezentat aproximativ 2% din PIB şi 7% din bugetul public.

Aceste fonduri au început să fie acordate României într-un moment în care nivelul de pregătire era, desigur, foarte scăzut, nefiind vorba doar despre pregătirea resurselor umane, ci şi de o serie de probleme ce priveau lipsa de armonizare între sistemul naţional de raportare financiară şi contabilă şi cel european.

Programul PHARE (Pologne et Hongrie - Aide á Restructuration Economique- Polonia şi Ungaria- ajutor pentru reconstrucţia economică) este unul dintre cele trei instrumente de pre-aderare finanţat de către Uniunea Europeană pentru a asista ţările candidate din Europa Centrală şi de Est candidate la aderarea la Uniune.

Acest program a fost creat iniţial în 1989, cu scopul de a ajuta Polonia şi Ungaria - primele ţări care au renunţat la comunism şi economia centralizată - în procesul de tranziţie de la regimul comunist la cel democratic. În prezent, programul PHARE acoperă zece ţări. El asistă cele opt state membre noi: Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia, precum şi Bulgaria şi România într-o perioadă de restructurare economică şi schimbare politică masivă.

Din 2004, o dată cu aderarea celor 12 state din primul val la Uniunea Europeană beneficiază de asistenţă Phare numai România şi Bulgaria. Alte două ţări (Croaţia şi Turcia) beneficiază şi ele de asistenţă de pre-aderare din partea Uniunii, dar prin intermediul unor instrumente separate. PHARE oferă sprijin pentru crearea cadrului legislativ şi a structurilor administrative, pentru proiecte în domeniul democratizării şi dezvoltării societăţii civile, pentru investiţii în infrastructură, inclusiv proiecte de cooperare transfrontalieră.

Programele PHARE au ca principal beneficiar instituţiile administraţiei publice, în vederea consolidării acestora pentru adoptarea şi implementarea acquis-ului comunitar. De asemenea, există şi programe PHARE care se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii sau organizaţiilor neguvernamentale. Programele de tip Phare au un scop clar în cadrul ţărilor care doresc să adere la UE: să le pregătească pentru aderarea la UE, direcţionarea acestora se bazează pe parteneriate de aderare, luând în considerare acţiunile fiecărei ţări în legătură cu pregătirile sale de aderare la UE.

Programul Phare urmăreşte trei mari domenii: consolidarea administraţiei şi a instituţiilor publice- “Dezvoltare instituţională”, sprijinirea statelor canditate în efortul investiţional de aliniere a activităţilor industriale şi a infrastructurii la standardele UE- “Investiţii pentru sprijinirea aplicării legislaţiei comunitare”, promovarea coeziunii economice şi sociale- “Investiţii în coeziune economică şi socială”.

Fondurile Phare sunt folosite pentru a încuraja cetăţenii din statele candidate să participe la programele existente ale Uniunii europene, contribuind cu fonduri ce nu pot însă depăşi 10% din alocaţia naţională Phare pentru fiecare ţară. Majoritatea acestora sunt folosite pentru restabilirea echilibrului sectorial, regional şi structural, fiind destinate în special ţărilor care suferă de pe urma restructurării industriale. În 1998 au fost lansate unele facilităţi de recuperare pentru Bulgaria, Lituania, România, Slovacia şi un program de fonduri prestructurale. Astfel, prin finanţare se vizează ajutorarea instituţiilor ca să atingă standardele şi normele UE.

În România, programul Phare este implementat în cadrul Sistemului de Implementare Descentralizată (SID). În esenţă, sistemul implică transferul responsabilităţii administrării programului (licitaţii, contractări şi plăţi) autorităţilor din România, dar sub supravegherea Comisiei Europene prin Delegaţia sa din Bucureşti. Unitatea România asigură coordonarea exerciţiului de programare, prezidează Comitetul Mixt de Monitorizare Phare şi este consultată asupra aspectelor importante privind punerea în aplicare a programelor.

Bibliografie

1. Alexandru Ungureanu- Orașele din Moldova (Editura Academiei Bucuresti, 1980)

2. Ionel Muntele- Populația Moldovei in ultimele doua secole (Iasi, 1998)

3. Nicolae Ilinca- Geografie Umana –Populația si așezările omenesti (Editura Corint, Bucuresti, 1999)

4. George Erdeli si Liliana Dumitrache- Geografia Populației (Editura Corint, Bucuresti, 2001)

5. Ioan Ianos- Orașele si organizarea spațiului geografic (Bucuresti, 1987)

6. Gheorghe David, Constantin Botez si colaboratorii-Istoria orașului Roman, 1392-1992 (Editura Bacovia, Bacau,1992)

7. Ioan Bojoi- Județul Neamț (Bucuresti, 1973)

8. Petre Candrea- Dictionar geografic al județului Roman (Bucuresti, 1891)

9. Elena Ostache- Monografia județului Roman (Bucuresti, 1942)

10. Silviu N. Dragomir- Tinutul Roman, in iconografia vremii (Editura Autograf, Piatra-Neamț, 2004)

11. Alexandru Ungureanu, Octavian Groza si Ionel Muntele- Moldova, populația, forta de munca si așezările umane in tranzitie (Editura Corson, Iasi, 2002)

12. Nicolae Ilinca- Geografia populației si așezărilor omenesti, manual de studiu individual (Editura CD- Press, Bucuresti, 2003)

13. Valerian Dragu- Geografie- Ghid metodologic (Editura Polirom, Bucuresti, 2000)

14. Emil Ferent Economia si managementul turismului, Editura Politehnium, Iasi, 2004

15. Nicolescu Ovidiu, Verboncu Ion Management, Editura Economică, Bucuresti, 1999

16. Lefter Viorel, Manolescu Aurel, Chivu Iulia, Deaconu Alexandrina, Rasca Lavinia, Popa Ion, Mihalache Vlad. Managementul Resurselor umane, Editura Economică, Bucuresti, 1999.

17. Valentin Nita, Managementul srviciilor de cazare si catering, editura Tehnopres, Iasi, 2004

18. Nita Dobrota Dictionar de economie, Editura Economică, Bucuresti, 1999

19. Mihai Andone, Pagini din istoria Romanului (1989-2004)

20. Gh. A.M. Ciobanu, Istoria orașului Roman

21. Dornescu Maria, Dornescu Victor, Soarele Moldovei 1504-2004, Editura Optima, Iasi, 2003.

22. Directia Regionala de statistica Neamț- Anuarul Statistic al județului Neamț-2004

23. Surse statistice:

- Fise statistice anuale, fise ale localității Roman, elaborate de Biroul de Statistica Sociala din cadrul Directiei Județene de Statistica Neamț

- Recensamântul Populației si al locuintelor 18.03.2002-Jud. Neamț

- Recensamântul Populației –jud. Neamț-ianuarie, 1992

- Date statistice preluate de pe site-ul Institutului National de Statistica, www.insse.ro, iar fotografiile fac parte din colectia – Dan Dimitriu-Romanul de altadata, preluate de pe site-ul: www.roman-România.com

- Date preluate de la A.J.O.F.P. Neamț, privind somajul.

24. *** http://www.cimec.ro/Muzee/Roman/Roman.htm

25. *** http://www.primariaroman.ro

26. *** http://www.Neamț-turism.ro/roman.htm

27. *** http://www.Neamț.ro/Date_gen/Roman/index.html

Preview document

Dezvoltare sustenabilă - Pagina 1
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 2
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 3
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 4
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 5
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 6
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 7
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 8
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 9
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 10
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 11
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 12
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 13
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 14
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 15
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 16
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 17
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 18
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 19
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 20
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 21
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 22
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 23
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 24
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 25
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 26
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 27
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 28
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 29
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 30
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 31
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 32
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 33
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 34
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 35
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 36
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 37
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 38
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 39
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 40
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 41
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 42
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 43
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 44
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 45
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 46
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 47
Dezvoltare sustenabilă - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltare sustenabila.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Cardul bancar - instrument necesar în lumea modernă

Capitolul 1 Scurt istoric privind sistemul bancar romanesc 1.1 Sistemul bancar românesc – dezvoltare sustenabilă, pregătit pentru continuarea...

Dezvoltare durabilă

Introducere Alegerea temei “Dezvoltarea sustenabilă” a fost motivată de amplarea și popularitatea subiectului de dezvoltare sustenabilă și de...

Strategii de dezvoltare sustenabilă pe piața hotelieră

Capitolul 1. Aspecte teoretice referitoare la calitatea serviciilor, managementul calității și strategii de calitate/sustenabilitate. Calitatea...

Elemente Strategice de Marketing

INTRODUCERE Prezervarea mediului înconjurător preocupă în tot mai mare măsură omenirea, edificatoare fiind, pe de o parte, conceptualizarea şi...

Cardul bancar - Instrument necesar în lumea modernă

INTRODUCERE Am ales această temă pentru lucrarea de licență deoarece băncile au un rol deosebit de important în economie, iar acesta sporește pe...

Dezvoltare durabilă a turismului în Maramureș

Introducere Dezvoltarea turismului durabil este o preocupare ce devine tot mai importantă pe măsura evoluției turismului și este dezbătută la...

Etică în afaceri

INTRODUCERE Lucrul pe care clienţii l-au pus întotdeauna pe prim loc în lumea vânzărilor este increderea. De foarte multe ori, motivul principal...

Ai nevoie de altceva?