Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3833
Mărime: 42.30KB (arhivat)
Publicat de: Luca Paraschiv
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costica Mihai

Extras din proiect

Introducere

Aşteptările investitorilor cu privire la ratele de schimb constituie o variabilă omniprezentă în finanţele internaţionale. Cu toate acestea, modul în care expectativele sunt constituite şi actualizate rămâne o chestiune nesoluţionată încă. O serie de documente pe baza unor studii au analizat această problemă (a se vedea, de exemplu, Frankel şi Froot (1987, 1989), Dominguez (1986) şi Macdonald (2000)). Takagi (1991) oferă o trecere în revistă a acestei literaturi.

Printre aceste documente, Frankel şi Froot (1987), folosind datele din anchetele bancherilor, trezoreriilor corporative şi economiştilor, au găsit dovezi privind inelasticitatea ratei spot viitoare având în vedere și cursul spot curent. Acest lucru înseamnă că, în urma unui şoc a cursului de schimb, agentii nu actualizează aşteptările lor privind nivelurile viitoare ale cursului de schimb exact până la nivelul actual, sugerând un element de reversie medie în expectativele cursului de schimb. Takagi (1991), ajunge la concluzia că datele sondajului sugerează “o tendinţă de a accelera mai mult aşteptările, de a schimba direcţia expectativelor pe termen scurt. Adică, o depreciere pe termen scurt tinde să fie urmată în continuare de inversări moderate (sau aprecieri), pe termen lung”.

În acest articol vom încerca să facem deducţii despre aşteptările pe termen lung privind cursul de schimb și ISD. Datele privind ISD sunt potrivite pentru examinarea aşteptărilor privind cursul de schimb pe termen lung de către agenţi, deoarece proiectele de investiţii străine directe au de obicei orizonturi lungi de timp, nu sunt foarte lichide, iar valoarea profiturilor repatriate din aceste proiecte depinde de nivelurile viitoare ale cursului de schimb. Cercetările anterioare nu s-au uitat la datele privind ISD pentru a examina expectativele cursului de schimb.

Ideea în această lucrare este după cum urmează: dacă agenţii cred că există un element de revenire după un mare şoc al ratei de schimb, atunci acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra ISD. De exemplu, dacă agenţii cred că o devalorizare mare a unei valute va fi urmată de o revenire treptată a acelei rate de schimb pe parcursul duratei de viaţă a proiectului de ISD, atunci aceasta implică faptul că imediat după depreciere, moneda va fi temporar "ieftină". Am postulat că ISD va funcționa în această ţară în aceste condiţii, deoarece activul străin în prezent pare să fie relativ ieftin comparativ cu fluxurile aşteptate ale veniturilor viitoare.

Prin urmare, din moment ce o mare devalorizare poate sugera expectative viitoare de apreciere a valutei ţării gazdă, de care, la rândul său, beneficiază investitorii străini, ar trebui să ne aşteptăm să vedem fluxuri mai mari de ISD în țări după deprecieri masive ale ratelor de schimb. Din acelaşi motiv, o apreciere bruscă mare a monedei unei ţări este de natură să conducă la o reducere a fluxurilor de ISD. Folosind un panou de date a fluxurilor de ISD din Statele Unite la mai multe alte ţări OCDE, am descoperit că nu există astfel de relații între mişcările cursului de schimb şi fluxurile de ISD.

O ramură diferită, dar legată de literatura de specialitate a examinat relația dintre mişcările cursului de schimb şi fluxurile de ISD. În acest domeniu nu există un consens nici în teorie sau în rezultatele empirice cu privire la modul în care variaţiile cursului de schimb afectează fluxurile de ISD. Această lucrare contribuie la această dezbatere, oferind o legătură nouă, prin canalul aşteptărilor viitoare ale cursului de schimb.

Astfel, această lucrare aduce o contribuţie la două ramuri distincte ale literaturii. În primul rând, aceasta contribuie la literatura de specialitate privind expectativele ratei de schimb prin examinarea aşteptărilor folosind datele pe baza comportamentului investitorilor reali, mai degrabă decât anchetele. În al doilea rând, aceasta contribuie la literatura de specialitate care leagă modificările ratei de schimb şi fluxurile de ISD prin furnizarea unei noi explicaţii, bazată pe revenirea-medie a aşteptărilor.

Acest document nu încearcă să ofere un model cuprinzător al investiţiilor străine directe. După cum este bine cunoscut în literatura de specialitate, un număr foarte mare de factori, incluzând atât probleme specifice la nivel de firmă cât şi la nivel de ţară influenţează deciziile ISD. Scopul acestei lucrări este limitat la examinarea relaţiei dintre mişcările cursului de schimb şi fluxurile de ISD.

Lucrarea este organizată după cum urmează. Următoarea secţiune oferă o scurtă analiză a literaturii ce leagă fluxurile de ISD la fluctuaţii ale cursului de schimb. A treia secţiune explică de ce şi modul în care aşteptările cursului de schimb sunt de natură să afecteze fluxurile de ISD folosind un model simplu. A patra secţiune discută date şi prezintă rezultatele. În secţiunea a cincea sunt prezentate concluziile lucrarii.

Preview document

Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 1
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 2
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 3
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 4
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 5
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 6
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 7
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 8
Expectativele ratei de schimb și fluxurile de ISD - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Expectativele Ratei de Schimb si Fluxurile de ISD.doc

Ai nevoie de altceva?