Proiect de practică la BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 11330
Mărime: 247.20KB (arhivat)
Publicat de: Eufrosina Marcu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

BRD – Groupe Société Générale

1. Prezentarea generală a organizației

BRD – Groupe Société Générale SA este o societate pe acţiuni admisă la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi funcţionează ca persoană juridică română, în conformitate cu legislaţia privind societăţile comerciale, cu reglementarile privind piaţa de capital şi cu legislaţia bancară, precum şi a documentelor normative interne.

BRD - Groupe Société Générale este, de asemenea, prima bancă a întreprinderilor private din România şi s-a angajat, singură sau împreună cu Société Générale, în finanţarea unor proiecte importante. Rezultatele obţinute datorită încrederii clienţilor confirmă poziţia de bancă de referinţă în România.

1.1. Date de identificare

BRD- Groupe Societe Generale SA

BRD este o societate pe acþiuni înmatriculată la Registrul Comertului sub nr. J40/608/19.02.1991 având codul de înregistrare fiscalã 361579/10.12.1992. Banca are sediul social la Turnul BRD, Bd. Ion Mihalache 1-7, cod 011171, sector 1, București, România. Tel-Fax: 301.61.00/301.68.00. Capital social subscris şi vărsat: 696.901.518 lei.

BRD funcționează în temeiul Legii societăților comerciale nr. 31/1990 (cu modificãrile ulterioare) și al Ordonanței de Urgență nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului (cu modificãrile ulterioare). În calitate de societate listatã la Bursa de Valori București la prima categorie, Banca se supune legislației pieței de capital : Legea Pieței de Capital 297/2004, Regulamentul nr.1/2006 al CNVM cu modificãrile ulterioare, Codul Bursei de Valori București. Potrivit Actului Constitutiv, obiectul principal de activitate al Băncii îl constituie desfãșurarea de activității bancare.

1.2. Scurt istoric al organizației

Société Générale a fost înființată în 1864 ca societate bancară înregistrată în Franța. Sediul său social se află în 29 Boulevard Haussmann, 75009, Paris, Franța, iar acțiunile sale sunt listate la Bursa de Valori din Paris. Société Générale este unul dintre principalele grupuri financiare din lume și a șaptea companie franceză, ca marime, după capitalizarea bursieră (46,2 miliarde EUR la 31 decembrie 2007). Société Générale are aproximativ 151.000 de angajați este prezentă în peste 82 de țări.

Banca Română pentru Dezvoltare este o bancă de tradiţie in sistemul bancar românesc, fiind descendentă a Societăţii Naţionale de Credit Industrial, creată in 1923, cu scopul de a încuraja dezvoltarea economiei şi îndeosebi a industriei.

Între anii 1948-1956, conform legii naţionalizării din iunie 1947, Societatea Naţională pentru Credit devine Banca de Credit pentru Investiţii. Activitatea cea mai importantă a băncii este obţinerea de participanţi în întreprinderi şi acordarea de credite.

La sfârşitul anilor 1950, vremurile sunt din nou tulburi pentru sectorul bancar român şi provoacă reorganizarea sitemului financiar. În 1957, Banca de Credit devine Banca de Investiţii. Ea ocupă o poziţie de monopol în domeniul finanţării pe termen mediu şi lung din sectorul industrial. În această perioadă activităţile principale se reînnoiesc profund, având ca particularitate specializarea creditelor in funcţie de obiectul lor.

La 1 decembrie 1990, Banca Românã pentru Dezvoltare a fost înfiinþatã ca bancă independentã cu statutul juridic de societate pe acþiuni, ce a preluat activele și pasivele Bãncii de Investiþii, cu autorizaþie completã de desfãșurare de activitãþi bancare. Banca Românã pentru Dezvoltare a fost înregistratã în februarie 1991 ca societate pe acþiuni cu capitalul social deținut de Statul român.

În martie 1999, Société Générale a achiziționat un pachet de acþiuni ale Băncii Române pentru Dezvoltare de la Fondul Proprietății de Stat și, în același timp, a majorat capitalul social al Băncii Române pentru Dezvoltare, ajungând astfel sã dețină 51% din acþiuni. Între anii 1999-2001 BRD a fost aleasă de Guvern pentru a deveni prima bancă comercială privatizată.

Din ianuarie 2001, acțiunile Băncii au fost admise la tranzacționare și cotate în Categoria I (First Tier) a Bursei de Valori București. În 2004, Société Générale a achiziționat și restul participației Statului român în Banca Românã pentru Dezvoltare, majorându-și astfel acțiunile deținute la 58,32%. Această alegere consacra calitatea activelor şi a gestiunii BRD. Achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al BRD de către grupul Societe Generale a fost finalizată in martie 1999. ea intervine într-o perioadă dificilă marcată de falimente bancare răsunătoare. Este de asemenea începutul bancarizării masive a persoanelor fizice. BRD profită de imaginea sa favorabilă în faţa marelui public şi de calitatea relaţiilor sale cu întreprinderile pentru a dezvolta rapid clientela sa de persoane fizice.

În data de 27 mai 2004, denumirea juridicã de Banca Românã pentru Dezvoltare a fost schimbatã în BRD-Groupe Société Générale SA. Foarte repede, BRD devine lider pe piaţa noilor produse, cum ar fi cardurile bancare şi creditele pentru consum.

Société Générale se concentrează pe următoarele trei linii de activitate complementare:

• Banca de retail și servicii financiare;

• Gestionarea activelor și «private banking»;

• Banca pentru corporaþii și de investiții.

BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă din România, cu o cotă de piață la 31 decembrie 2007 între 16% și 21%, în funcție de segmentul de clientelă și de produse. La sfârșitul anului 2007, BRD este al doilea emitent de la Bursa de Valori Bucureºti, cu o capitalizare de aproximativ 5,4 miliarde euro. BRD - Groupe Société Générale este prezentă în toate judeţele României printr-o reţea de 930 de agenţii . La 31 decembrie 2008, BRD număra 2,6 milioane clienţi activi individuali şi corporativi şi peste 2,3 millioane de carduri.

1.3. Organigrama și managementul

1. Consiliul de Administrație al Băncii este format din 11 administratori aleși de Adunarea

Generală a Acționarilor și este condus de Patrick Gelin, ales președinte pe data de 16 octombrie 2004.

Consiliul de Administrație stabileste direcția activităților Băncii și monitorizează realizarea acestor activități. Potrivit Actului Constitutiv al Băncii, Consiliul examinează orientarea strategică a Băncii, planul de investiții și hotărăște asupra modificărilor aduse structurii de management, ca și asupra operațiunilor care pot afecta semnificativ rezultatele instituției, structura bilanțului sau profilul de risc. Consiliul de Administrație se întrunește cel puþin o dată pe lună.

Membii Consiliului sunt aleşi de Adunarea Generală a Acţionarilor, mandatul lor având o durată de 4 ani şi poate fi reînnoit.

Administratorii Băncii, funcțiile deținute de aceștia sunt:

• Patrick GELIN Președintele Consiliului de Administrație al BRD, Director General al BRD, Membru în Consiliul de Administraþie al BRD Finance IFN, Membru în Consiliul de Administrație al ALD Automotive, Membru în Consiliul de Administraþie al BRD Fond de Pensii și Președintele «Consiliului Investitorilor Străini»;

• Petre BUNESCU Membru în Consiliul de Administrație, Director General Adjunct al BRD, Vice-Președinte al Asociației Române a Bâncilor, Membru în Consiliul de Administraþie al Transfond SA;

• Sorin-Mihai POPA Membru în Consiliul de Administrație al BRD, Director General Adjunct al BRD, Membru în Consiliul de Administrație al BRD Sogelease, Membru în Consiliul de Administrație al BRD Fond de Pensii;

• Didier ALIX Membru în Consiliul de Administrație al BRD, Director General Adjunct al Société Générale;

• Bogdan BALTAZAR Membru în Consiliul de Administraþie al BRD;

• Aurelian DOCHIA Membru în Consiliul de Administrație al BRD, Membru în Consiliul de Administrație al BRD Corporate Finance;

• Anne FOSSEMALLE Membru în Consiliul de Administrație al BRD, Director Regional pentru Europa de Est, BERD;

• Jean — Louis MATTEI Membru în Consiliul de Administrație al BRD, Director General al Diviziei Internaționale de Retail Banking al Groupe Société Générale;

• Dumitru D. POPESCU Membru în Consiliul de Administrație al BRD; Sorin Marian COCLITU Membru în Consiliul de Administrație al BRD.

• Președinte Director General al Fondului Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzătorii Privați;

• Ioan CUZMAN Membru în Consiliul de Administrație al BRD Președinte SIF Banat Crisana.

Preview document

Proiect de practică la BRD - Pagina 1
Proiect de practică la BRD - Pagina 2
Proiect de practică la BRD - Pagina 3
Proiect de practică la BRD - Pagina 4
Proiect de practică la BRD - Pagina 5
Proiect de practică la BRD - Pagina 6
Proiect de practică la BRD - Pagina 7
Proiect de practică la BRD - Pagina 8
Proiect de practică la BRD - Pagina 9
Proiect de practică la BRD - Pagina 10
Proiect de practică la BRD - Pagina 11
Proiect de practică la BRD - Pagina 12
Proiect de practică la BRD - Pagina 13
Proiect de practică la BRD - Pagina 14
Proiect de practică la BRD - Pagina 15
Proiect de practică la BRD - Pagina 16
Proiect de practică la BRD - Pagina 17
Proiect de practică la BRD - Pagina 18
Proiect de practică la BRD - Pagina 19
Proiect de practică la BRD - Pagina 20
Proiect de practică la BRD - Pagina 21
Proiect de practică la BRD - Pagina 22
Proiect de practică la BRD - Pagina 23
Proiect de practică la BRD - Pagina 24
Proiect de practică la BRD - Pagina 25
Proiect de practică la BRD - Pagina 26
Proiect de practică la BRD - Pagina 27
Proiect de practică la BRD - Pagina 28
Proiect de practică la BRD - Pagina 29
Proiect de practică la BRD - Pagina 30
Proiect de practică la BRD - Pagina 31
Proiect de practică la BRD - Pagina 32
Proiect de practică la BRD - Pagina 33
Proiect de practică la BRD - Pagina 34
Proiect de practică la BRD - Pagina 35
Proiect de practică la BRD - Pagina 36
Proiect de practică la BRD - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Proiect de Practica la BRD.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect de practică la BRD în 2007

INTRODUCERE Am ales să fac practica de vara la banca BRD- GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE la Agentia Nicolina din Iasi. Această agenţie a fost înfinţată...

Proiect de practică - realizat la BRD - GSG Agenția Păcurari-Vest

1. Sistemul informational bancar 1.1. Particularitatile sistemului informational bancar al BRD-GSG Sistemul informational bancar este constituit...

Proiect de practică BRD

I. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele bancare şi detine a doua capitalizare...

Proiect de practică - BRD Groupe Societe Generale

Motivaţie: Criteriile în baza cărora am ales să efectuez stagiul de practica la Banca Româna pentru Dezvoltare BRD - Groupe Société Générale au...

Proiect practică BRD

1.Istoric-BRD Groupe Société Générale Istoria B.R.D. dateazǎ din anul 1923, când Societatea Naţionalǎ pentru Credit Industrial a fost înfiinţatǎ...

Proiect de practică - Simularea firelor de asteptare în cadrul BRD

BRD - Groupe Société Générale este a doua banca româneasca, dupa activele bancare si detine a doua capitalizare la Bursa de Valori Bucuresti. BRD...

Proiect de practică BRD

I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE Denumirea şi sigla: Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română Adresa – Centrală Turn BRD...

Proiect de practică la BRD

Cap. 1 SISTEMUL INFORMAŢIONAL BANCAR Banca Romana de Dezvoltare este o bancă cu vocaţie universală, adepta unei politici bine definite de creştere...

Ai nevoie de altceva?