Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2166
Mărime: 109.61KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Anton Chelaru
Puncte necesare: 6
FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR UNIVERSITATEA “AL. I. CUZA” IAŞI

Extras din proiect

1. Analiza preliminară a produsului / brandului

Când cineva menţionează Chiquita probabil se gândeşte doar la banane - dar de fapt e mult mai mult. “Coşul” Chiquita este inundat de o mare de fructe delicioase precum: ananas, grepfruit, avocado, pepene galben şi altele. Chiquita este cu adevărat o companie la nivel global, cu sediul în Cincinnati, Ohio, cu 23.000 de angajaţi şi operaţiunii pe şase continente.

De la introducerea sa în 1944, marca Chiquita a devenit una dintre cele mai de succes ale industriei, recunoscută la nivel mondial ca un simbol de calitate superioară, gust şi de nutriţie. Cu 115 plantaţii şi vânzări în peste 60 de ţări, Chiquita este lider mondial pe piaţa bananelor. Chiquita Brands Internaţional este succesorul - United Fruit Company şi este cel mai important distribuitor de banane în Statele Unite, iar logo-ul mărcii, mascota, Chiquita Banana, a fost creată de către Dik Browne.

Aproximativ cinci kilograme de banane pe cap de om. Adica peste o sută de mii de tone. Atât a intrat pe piaţa românească în 2004. Dacă pe vremea lui Ceauşescu "se găseau" greu şi trebuiau să fie ţinute pe dulap, să se coacă, acum bananele sunt un lucru banal.

Ca să le vândă, comercianţii aplică reduceri importante. Iar cei patru- cinci jucători importanţi de pe piaţă fac tot posibilul ca ea să fie cât mai prosperă. Cele mai mari exportatoare de banane din lume sunt India, Costa Rica, Ecuador, Filipine şi Columbia, care împreună acoperă 2/3 din totalul producţiei de banane.

1.1 Analiza concurenţei

Chiquita Brands Internaţional, cel mai mare producător de banane din lume ce are concurenţi precum Dole, Fresh Del Monte, Fyffes, Bonanza şi firma ecuoadoriană Noboa, furnizează peste 35 % din piaţa globală a bananelor, evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro) pe an. Concurenăa indirectă este determinată de firmele producătoare de produsele substituibile, dar şi de suma de bani pe care un individ este dispus să o acorde cumpărării bananelor Chiquita.

1.2 Analiza comunicării actuale a brandului

Brandul Chiquita s-a remarcat de la început pe piaţa bananelor prin strategia aplicată, conturându-şi rapid poziţia prin reclama practicată în televiziune dar şi datorită calităţilor produselor sale. Chiquita şi-a propus de la început să construiască o organizaţie de înaltă performanţă, printr-o consolidare în centrul de afaceri dar şi o continuare a creşterii profitabilităţii.

Produsele şi serviciile companiei sunt destinate să caştige inimile şi zâmbetele consumatorilor din întreaga lume, ajutându-i să se bucure de fructe proaspete şi sănătoase. Chiquita este angajată în furnizarea de produse alimentare de înaltă calitate, cu cea mai mare prospeţime.

1.3 Analiza activităţii promoţionale anterioare a brandului

În anul 2008 s-a realizat cel mai mare profit din segmentul bananelor – 584 milioane $. Aşadar, Chiquita Brands a ştiut cum să se remarce pe piaţă incă din anul 1963 cand a apărut Miss Chiquita, devenind astfel prima companie care a marcat o banana. Ideea de a lipi etichete pe banane a venit în 1963. Astăzi, mai mult de 40 de ani mai târziu, ei plaseaza cu atenţie fiecare etichetă, de mână.

În cazul celor mai mari promoţii utilizate de`a lungul anilor, Chiquita Brands a modificat eticheta iniţială. O parte dintre acestea sunt:

De asemenea, activitatea promoţională anterioară a fost influenţată de faimosele reclame cu Miss Chiquita, ce au dus la o creştere a consumului de banane Chiquita, fiind consumate în special de către copii - cei mai mulţi dintre consumatorii acestui fruct.

Miss Chiquita a apărut ca o banană animată, ajutând la învăţarea consumatorilor cu privire la valoarea nutritivă a bananelor şi cum să le coacă. Începând cu anul 1980, când Chiquita a fost sponsorul oficial şi furnizor de banane la Jocurile Olimpice de Iarnă din Lake Placid, New York, promovarea brandului a luat o mare amploare, dar Chiquita Brands nu a făcut publicitate, ci a folosit mai mult relaţiile publice. Cea mai utilizată promoţie a fost reducerea temporară de pret- RTP- , datorită flexibilităţii şi uşurinţei cu care poate fi pusă în aplicare.

1.4 Analiza conjuncturii de piaţă a produsului

Chiquita Brands se adresează consumatorilor de toate vârstele, persoanelor bolnave dar şi celor ce doresc să aibă un regim de viaţă sănătos, iar nonconsumatorii absoluţi sunt persoanele care nu agrează sau nu au voie să consume banane. Acestea pot fi înlocuite foarte uşor de către alte produse, cum ar fi produsele farmaceutice - calciu, vitamine, cafea – binecunoscutul energizant, ciocolata, dar nici unul dintre acestea nu conţine tot ce se regăseşte în compoziţia bananelor Chiquita.

Preview document

Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 1
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 2
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 3
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 4
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 5
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 6
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 7
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 8
Proiect tehnici promoționale - banane Chiquita - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Proiect Tehnici Promotionale - Banane Chiquita.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?