Taxele Vamale

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5394
Mărime: 31.78KB (arhivat)
Publicat de: Nadia-Geta Morar
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice Facultatea Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori

Extras din proiect

Introducere

In organizarea statului, vama este o institutie complexa care, pe langa rolul ei primordial, fiscal, indeplineste functia de instrument de protectie a economiei nationale si, indirect, un rol social si de aparare a natiunii. Cea dintai lege care a organizat in mod unitar vamile romane este Legea generala a vamilor, elaborata la 1 iulie 1875.

Institutia vamala din Romania, chiar daca sub forme diferite de-a lungul secolelor, a avut un rol important in structura generala a statului, fie in cazul formatiunilor statale antice, fie in cadrul statului medieval, modern sau in epoca noastra. Atributiile institutiei vamale decurg din scopurile pe care vama este chemata sa le indeplineasca, economice si financiare, administrative, dar si de protectie a patrimoniului national sau cu importante functii in sistemul national de aparare.

Din punct de vedere economic, vama este regulatorul schimbului de marfuri si produse ale unui stat cu terte puteri, fiind organismul de reglementare a comertului exterior.

Din punct de vedere administrativ, vama este autoritatea care are in atributiile ei administrarea tuturor serviciilor de vamuire, control si incasare a impozitelor si taxelor de import si export, precum si autoritatea care reprezinta puterea executiva in chestiuni vamale. De asemenea, prin organele sale de control, functionarii vamali si politia vamala, institutia amintita participa la efortul de aparare a teritoriului si a populatiei Romaniei

Din punct de vedere juridic, dreptul vamal este o ramura a dreptului public, care cuprinde normele si regulile dupa care se reglementeaza si se stabilesc raporturile juridice intre persoane si stat sau intre state diferite, privind circulatia marfurilor la intrarea si iesirea lor din teritoriul suveranitatii unui stat; este sanctionatorul conflictelor izvorate din exercitarea dreptului de a impune si incasa drepturile vamale, fie sub forma impozitelor directe, fie indirecte.

Renuntarea la taxele vamale: o conditie pentru integrarea in Uniunea Europeana

Privite in ansamblu, masurile de eliminare a taxelor vamale si modificarea aplicarii TVA ridica in fata producatorilor romani mult mai multe probleme decat pana acum. Prin noua lege a TVA-ului se termina scutirea de TVA pentru produsele la care nu se aplicau taxele vamale, se intrerup facilitatile acordate prin legi speciale si nu se mai acorda scutirea de TVA pentru IMM si firmele din zonele defavorizate. Aceasta situatie, cumulata cu faptul ca produsele industriale, produse in cadrul UE vor intra in Romania fara taxe vamale va pune si mai multa presiune asupra producatorilor romani. Se spera, insa, ca concurenta cu produsele Uniunii, care ii va sili pe producatorii romani sa fie mai competitivi, precum si facilitatile care vor decurge din intrarea Romaniei in UE, vor ajuta producatorii romani sa faca fata situatiei in care se vor gasi.

Pentru alinierea la cerintele UE, mai precis in conformitate cu Acordul de Asociere a Romaniei la UE, taxele vamale pentru importul produselor industriale vor fi suprimate. Reducerea taxelor vamale se desfasoara in mod gradual, procesul urmand sa fie finalizat la data de 1 ianuarie 2002. Potrivit aceluiasi Acord, eliminarea taxelor vamale sau diminuarea acestora la importul din UE de produse agro-alimentare se realizeaza numai partial, avand in vedere sensibilitatea deosebita a acestui sector. Aderarea la UE va implica insa, in final, o suprimare totala a taxelor vamale pentru intreaga gama a produselor agro-alimentare importate din tarile membre ale Uniunii. Alinierea Romaniei la taxele vamale, pe baza clauzei natiunii celei mai favorizate, prevazuta de Tariful vamal comun al Uniunii Europene, implica, in principal, diminuarea protectiei vamale a productiei nationale, atat la produsele agricole, cat si la cele industriale. In opinia reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, efectele eliminarii taxelor vamale nu vor constitui un soc pentru economia romaneasca.

Practic, in cazul aparitei unui deficit al balantei comerciale, Guvernul Romaniei are la indemana o gama restransa de masuri de protectie. Aplicarea acestora este conditionata de luarea altor masuri pentru restructurarea si eficientizarea ramurii sau ramurilor industriale care conduc la deficitul comercial. Avand in vedere ca de zece ani se tot incearca acest lucru la nivelul intregii economii cu rezultate departe de asteptari, eficacitatea unui astfel de tratament economic, de care ramurile economiei romanesti vor avea aproape sigur nevoie, este pusa sub semnul intrebarii.

Taxele vamale sunt percepute de catre stat asupra marfurilor, in momentul in care acestea trec granitele vamale ale tarii in scopul importului, exportului sau tranzitului. Deci, taxele vamale se instituie asupra bunurilor si produselor care intra si ies in/din tara sau/si asupra celor care tranziteaza teritoriul national. Drept urmare, in raport cu obiectul impunerii, pot exista trei categorii de taxe vamale si anume:

-de import - stabilite asupra marfurilor importate in momentul trecerii granitelor teritoriului vamal ale statului importator;

-de export - stabilite asupra marfurilor interne la exportul acestora. Aceasta categorie de taxe are o raspândire limitata, fiind utilizate in special de statele care detin monopolul natu¬ral al unor resurse minerale sau materii prime, ori monopolul tehnologic (de fabricatie) la unele produse manufacturate;

-de tranzit - percepute asupra marfurilor straine aflate in trecere pe teritoriul vamal al unui stat, au o aplicabilitate foarte re¬strânsa pe plan international, intrucât tranzitul aduce alte avantaje tarilor participante la comertul international (venituri din tarifele incasate pentru transportul acestor marfuri pe caile ferate, rutiere sau pe apa). Potrivit legislatiei in vigoare, pe teritoriul vamal al României nu se aplica taxe de tranzit.

La introducerea sau la scoaterea din tara a marfurilor prezentate in vama, autoritatea vamala stabileste un regim vamal. Regimul vamal cuprinde totalitatea normelor ce se aplica in cadrul procedurii de vamuire, in functie de scopul operatiunii comerciale si de destinatia marfii. Regimurile vamale sunt definitive sau suspensive.

Din categoria regimurilor vamale definitive fac parte: importul, exportul, introducerea si scoaterea din tara de bunuri apartinând calatorilor sau altor persoane fizice, necomercianti.

Regimurile vamale suspensive sunt: tranzitul, antrepozitul, perfectionarea activa, transformarea sub control vamal, admiterea temporara si perfectionarea pasiva a marfurilor. Aceste regimuri se acorda numai de autoritatea vamala prin eliberarea unei autorizatii care precizeaza conditiile de derulare a regimului.

Marfurile destinate a fi plasate sub un regim vamal fac obiectul unei declaratii vamale corespunzatoare acelui regim, care se depune la biroul sau punctul vamal impreuna cu documentele prevazute de reglementarile vamale, in vederea acceptarii regimului vamal solicitat.

Având in vedere interesul pentru dezvoltarea exportului, tara noastra aplica numai taxe vamale de import, care sunt stabilite si percepute in conformitate cu Tariful vamal de import al României. Tariful vamal reprezinta un tabel care cuprinde nomenclatura combinata a marfurilor, taxele vamale exprimate in procente, precum si cele rezultate din aplicarea masurilor tarifare preferentiale prevazute in reglementarile legale. Tariful vamal este componenta principala a regimului vamal al unei tari.

Platitori ai taxelor vamale sunt persoanele juridice in al caror obiect de activitate sunt prevazute operatiuni de import, precum si persoanele fizice autorizate sa efectueze astfel de operatiuni.

Importul consta in intrarea in tara a marfurilor straine si introdu¬cerea acestora in circuitul economic.

Autoritatea vamala realizeaza procedura de vamuire si de incasare a datoriei vamale aferente drepturilor de import (taxe vamale, taxe pe valoarea adaugata, accizele si orice alte sume care se cuvin statului). Prin exceptie se acorda scutiri de taxe vamale pentru importul urmatoarelor categorii de bunuri:

a) ajutoare si donatii cu caracter social, umanitar, cultural, sportiv, didactic, primite de organizatii si asociatii nonprofit cu caracter umanitar sau cultural, ministere si alte organe ale administratiei publice, sindicate si partide politice, organizatii de cult, federatii, asociatii sau cluburi sportive, institutii de invatamânt, fara a fi destinate sau a fi folosite pentru subventionarea campa¬niei electorale sau a unor activitati ce pot constitui amenintari la siguranta nationala. Se excepteaza de la regimul de scutire de taxe vamale auto¬vehiculele, altele decât ambulantele ori autovehiculele destinate mentinerii si restabilirii ordinii publice, primite din import sub forma de ajutoare si donatii.

b) bunurile straine care devin, potrivit legii, proprietatea statului;

c) mostrele fara valoare comerciala, materialele publicitare, de reclama si documentare;

mostrele fara valoare comerciala reprezinta bunuri sau parti din acestea sectionate, divizate, desperecheate, perforate sau care au fost supuse altor operatiuni similare, carora nu li se poate da o alta intrebuintare decât cea de mostre.

Preview document

Taxele Vamale - Pagina 1
Taxele Vamale - Pagina 2
Taxele Vamale - Pagina 3
Taxele Vamale - Pagina 4
Taxele Vamale - Pagina 5
Taxele Vamale - Pagina 6
Taxele Vamale - Pagina 7
Taxele Vamale - Pagina 8
Taxele Vamale - Pagina 9
Taxele Vamale - Pagina 10
Taxele Vamale - Pagina 11
Taxele Vamale - Pagina 12
Taxele Vamale - Pagina 13
Taxele Vamale - Pagina 14
Taxele Vamale - Pagina 15
Taxele Vamale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Taxele Vamale.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Locul și rolul taxelor vamale în cadrul impozitelor indirecte în contextul aderării României la Uniunea Europeană

Capitolul 1. Taxele vamale – locul lor în resursele financiare publice Noile cerinte pe plan mondial asupra relatiilor dintre tari impun schimbari...

Impozitele Indirecte

Notiunea de impozit provine din limba latina de la cuvântul “impozitus” si din limba franceza de la cuvântul “impôt”. Impozitul reprezinta o...

Rolul Impozitelor Indirecte în Etapa Actuală de Dezvoltare a României

Capitolul 1 Caracterizarea generala a impozitelor indirecte, evolutie, rolul acestora în tarile cu economie de piata. Notiunea de impozit provine...

Taxele Vamale

CAP. 1 ASPECTE TEORETICE PRIVIND TAXELE VAMALE 1.1 Caracterizarea generală a impozitelor indirecte In practica financiară se intâlneşte o...

Administrarea Optimă a Taxelor Vamale în Vederea Creșterii Activității Economice Externe

Introducere Noile cerinţe pe plan mondial asupra relaţiilor dintre ţări impun schimbări semnificative în toate activităţile: cultural, politic şi...

Forme ale Taxelor Vamale și Impactul lor Asupra Relațiilor Economice Internaționale

Cap.1 Taxe vamale 1. 1 Definiţie şi caracterizare Taxe vamale- sunt sumele de lei ce se încasează de organele vamale pentru importul, exportul...

Forme ale taxelor vamale și impactul lor asupra relațiilor economice internaționale

CAPITOLUL 1. Caracterizarea taxelor vamale Taxele vamale sunt impozite indirecte care se percep de stat asupra importului, exportului și...

Taxele Vamale

Taxele vamale sunt cunoscute pe teritoriul României încă din antichitate Taxele vamale erau încasate pentru produse şi călători atât la trecerea...

Ai nevoie de altceva?