Bugetul de stat

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3267
Mărime: 25.68KB (arhivat)
Publicat de: Adam Scarlat
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horia Cristea
Folosit in cadrul facultatii Dimitrie Cantemir.

Extras din proiect

1.Continutul si caracteristicile bugetului de stat

Bugetul de stat este o categorie fundamentala a stiintei finantelor, si reprezinta ansamblul bugetelor componente ale sistemului bugetar , agregate si consolidate pentru a forma un intreg.

Bugetul de stat comporta doua abordari , una juridical si alta economica. Sub abordarea juridica , bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. Bugetul se aproba si se autorizeaza printr-o lege sau printr-o alta decizie stabilita insa tot printr-o lege. Fiind un document ce necesita autorizarea prealabila a puterii legislative , bugetul de stat are caracter obligatoriu.

In statele democratice moderne, elaborarea , executia si controlul bugetelor sunt realizate in conformitate cu procedurile de drept bugetar si in cadrul principiilor contabilitatii publice, asigurandu-se un echilibru intre puterea legislative sic ea executiva, in conformitate cu prevederile constitutionale.

Legea bugetului de stat este influentata de conceptiile politice , economice si sociale specifice fiecarei perioade , ca si de interesele grupurilor care exercita puterea politica.

Sub abordare economica , bugetul evidentiaza corelatiile macroeconomice si, in special , legatura cu nivelul si evolutia produsului intern brut, ratei inflatiei, ratei somajului, soldului contului curent al balantei de plati externe.

Bugetul de stat reflecta relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut , in conformitate cu obiectivele de politica economica , sociala si financiara ale fiecarei perioade.

Aceste relaţii se manifestă în dublu sens: pe de o parte, ca relaţii prin intermediul cărora se mobilizează resursele băneşti la dispoziţia statului, iar pe de altă parte, ca relaţii prin care se repartizează aceste resurse.

Relatii de mobilizare a resurselor sunt relatii de repartitie a produsului intern brut in favoarea statului , prin intermediul impozitelor, taxelor si contributiilor, al prelevarilor din venituri, la care se adauga atragerile de disponibilitati temporar libere din economie prin intermediul imprumuturilor de stat interne sau externe.

Repartizarea resurselor prin intermediul bugetului de stat se realizeaza prin fluxurile reprezentand finantarea serviciilor publice in conformitate cu gruparea functionala a cheltuielilor statului.

In Romania nevoile de resurse la nivelul societatii si posibilitatile de acoperire a acestor nevoi sunt reflectate in bugetul general consolidate. Legea privind finantele publice precizeaza faptul ca gestionarea resurselor financiare publice se realizeaza printr-un sistem unitar de bugete care cuprinde : bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat , bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugetele altor institutii cu character autonom, in conditiile echilibrului financiar. Acest sistem unitar corelat de fonduri formeaza bugetul general consolidat , prin care se dimensioneaza si se compara , la nivelul unui an veniturile si cheltuielile statului si ale celorlalte institutii publice.

Bugetul de stat este bugetul administratiei centrale de stat si cuprinde veniturile mobilizate la dispozitia statului si repartizarea acestora pentru functionarea administratiei publice si realizarea obiectivelor de dezvoltare economica si sociala a tarii. Bugetul de stat este elaborate de Guvern si adoptat de Parlament prin lege. In bugetul de stat sunt incluse si o serie de fonduri speciale:

- fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic

- fondul special al drumurilor

- fondul special pentru sanatate

Bugetele locale reflecta autonomia financiara a autoritatilor publice locale si cuprind bugetele proprii ale unitatilor administrativ- teritoriale (comune , orase, municipii, sectoare ale Municipiului Bucuresti, judete,). Bugetele locale se elaboreaza in conditii de autonomie de catre consiliile judetene si primarii, dimensionarea cheltuielilor fiind corelata cu resursele ce pot fi mobilizate ( impozite, taxe, alte venituri stabilite de lege). In cazul in care bugetele locale nu-si pot acoperii cheltuielile din veniturile proprii , acestea pot beneficia de transferuri de fonduri de la bugetul de stat.

Bugetul asigurarilor sociale de stat – veniturile ce se cuprind in acest buget ( contributia la asigurarile sociale, contributia la fondul de somaj, etc,) pot fi utilizate numai pentru plata pensiilor , ajutoarelor de somaj, ajutoarelor sociale, indemnizatii pentru concedii de boala, maternitate si deces, etc. Bugetul asigurarilor sociale se elaboreaza de catre Guvern (prin Ministrul Finantelor Publice, impreuna cu Ministerul Muncii) , distinct de bugetul de stat, si se aproba odata cu acesta de Parlament, prin lege.

Cuprinde ca anexe, bugetele urmatoarelor fonduri speciale:

- bugetul fondului special pentru pensia suplimentara

- bugetul pentru plata pensiilor agricultorilor

- bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj

Preview document

Bugetul de stat - Pagina 1
Bugetul de stat - Pagina 2
Bugetul de stat - Pagina 3
Bugetul de stat - Pagina 4
Bugetul de stat - Pagina 5
Bugetul de stat - Pagina 6
Bugetul de stat - Pagina 7
Bugetul de stat - Pagina 8
Bugetul de stat - Pagina 9
Bugetul de stat - Pagina 10
Bugetul de stat - Pagina 11
Bugetul de stat - Pagina 12
Bugetul de stat - Pagina 13
Bugetul de stat - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Stat.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurările Sociale

Introducere Necesitatea asigurărilor sociale a fost recunoscută încă din etapa dezvoltării manufacturilor cu un număr de salariaţi sporit, în...

Evoluția și Structura Cheltuielilor Bugetului de Stat în Perioada 2003-2008

CAP. 1. CHELTUIELILE BUGETARE – PARTE INTEGRANTĂ A CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Conţinutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprimă...

Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat

CAPITOLUL I IMPOZITELE ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ 1.1. DEFINIREA ŞI CARACTERIZAREA IMPOZITELOR 1.1.1. CONTRIBUŢIA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ÎN ECONOMIA...

Bugetul de stat

Introducere Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Controlul financiar ulterior al curții de conturi privind execuția bugetului de stat

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme majore cu repercusiuni în spaţiul economic - social şi care ar putea fi...

Procedura de elaborare a proiectului bugetului de stat

1.1. Noţiuni introductive Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii...

Evoluția asigurărilor sociale de stat

A. Aspecte teoretice privind bugetul asigurărilor sociale de stat 1.Conţinutul economic al bugetului asigurărilor sociale de stat Bugetul...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Ai nevoie de altceva?