Inflația

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 25692
Mărime: 76.30KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Giurgiu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lazar cornel

Cuprins

  1. CUPRINS:
  2. CAPITOLUL 1- INFLATIA: definire, masurare, caracteristici fundamentale Pag.2-5
  3. CAPITOLUL 2- POTENTIALUL INFLATIONIST AL ECONOMIEI ROMANESTI Pag.6
  4. CAPITOLUL 3- DIMENSIUNILE FENOMENULUI INFLATIONIST IN ECONOMIA ROMANESCA Pag.7-8
  5. CAPITOLUL 4- PUNCTE DE VEDERE CU PRIVIRE LA NATURA INFLATIEI Pag.9-11
  6. CAPITOLUL 5- MECANISMELE INFLATIEI Pag.12
  7. CAPITOLUL 6- CAUZELE SI CONSECINTELE INFLATIEI Pag.13-15
  8. CAPITOLUL 7- MASURI ANTIINFLATIONISTE Pag.1 6
  9. CONCLUZII Pag.17
  10. BIBLIOGRAFIE Pag.18

Extras din proiect

CAPITOLUL I

INFLATIA: definire, masurare, caracteristici fundamentale

Cuvantul inflatie provine din latinescul inflare care are semnificatia de a se umfla in mod exagerat. Inflatia isi are o istorie a sa. Inceputurile fenomenului tin de zorii capitalismului dupa cum constientizarea lui si incercarile de analiza si explicare fac debut prin lucrarile primilor interpreti ai economiei moderne- mercantilistii. Acestia si cei care i-au urmat, economistii clasici si neoclasici s-au aplecat asupra fenomenului produs in conditiile circulatiei banilor adevarati aur sau a banilor de hartie convertibili in aur .

Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, in proportii diferite, toate economiile nationale, si care poate fi sesizat prin doua tendinte majore, si anume:cresterea generalizata a preturilor si cresterea puterii de cumparare a banilor. Se considera ca inflatia este o stare caracterizata prin cresterea permananta mai rapida a volumului puterii de cumparare fata de volumul bunurilor si serviciilor, astfel incat din aceasta rezulta cresterea veniturilor si preturilor in timp ce valoarea banilor scade.

Inflatia prezinta urmatoarele caracteristici:

o Nu e specifica numai tarilor cu economie de piata, ea s-a manifestat si se manifesta deopotriva ca un dezechilibru monetary material atat in economiile de piata cat si in cele centralizate.

o Inflatia este un insotitor al monedei. Fenomenul a aparut si s-a dezvoltat o data cu aparitia se cresterea volumului monedei in mersul economiei.

o Inflatia are atat valente positive cat si negative, in functie de starea de ansamblu a sistemului economic si intensitatea in care isi face simtita prezenta.

o Inflatia este un fenomen ce se manifesta prin moneda, dar isi are cauzele sale adanci in modul de actiune a unor comunitati economice date.

o Inflatia a fost si este un instrument prin care se distribuie si se redistribuie in societate patrimoniile si veniturile.

Masurarea inflatiei porneste, bineinteles, de la consensul theoretic cu privire la formele de manifestare ale fenomenului, dar realizarea in fapt a acestei intentii ramane o problema complexa. Instrumentul la care apeleaza cel mai des in acest scop este indicele generalal preturilor sau indicele sintetic al preturilor. Acesta, cu toate ca are anumite insuficiente, exprima in linii generale cresterea preturilor ca fenomen de ansamblu care afecteaza economia. Nu orice crestere a indicelui general al preturilor este expresia directa a inflatiei. Deci poate atrage o concluzie corecta cu privire la natura inflationista sau a cresterii indicelui general al preturilor.

Cealalta tendinta majora ce caracterizeaza tendinta de inflatie, scaderea de cumparare a banilor, consta in rerelevarea faptului ca in decursul unei perioade relative lungi, volunul bunurilor si serviciilor ce se cumpara intr-o economie scade in comparative cu masa monetara si nivelul preturilor.

Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insufficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unanim acceptat acest punct de vedere cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, inainte de toate un process monetary, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.

Initial s-a manifestat sub forma dezvoltarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest process fiin cunoscut in present sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca. Elementele definitorii ale acestei inflatii sunt: separarea continutului nominal al monedelor metalice(mai mare) de continutul lor real(mai mic); transformarea existentei-aur a menedei in aparente-aur; aglomerarea circulatiei cu monede ieftine fara valoare deplina; scaderea puterii de cumparare a monedelor falsificate.

Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de-a doua forma de inflatie. In perioada formarii economiei de piata in Europa, tinerel state au fost preocupate de lichidarea haosului monetary specific epocii feudale tarzii, haos ce a atins cote inalte in secolul XVI. S-a actionat prin sisteme banesti stabile si o circulatie monetara sanatoasa acestea bazandu-se pe etalonul aur. Cand banii de hartie inlocuiau realmente aurul monetary, miscarea semnelor valoriioglindea legile circulatiei banilor-aur cu valoare deplina.

Scaderea puterii de circulatie a banilor aflati in circulatie antrena cresterea preturilor. Inflatia de acest gen aparea atunci cand cantitatea banilor de hartie aflati in circulatie o depasea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar si etalonul aur.

Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie .

In secolul al XVI-lea, o data cu descoperirea si exploatarea resurselor americane de aur si argint, cantitati enorme de metal pretios su luat drumul Europei. Rezultatul acestei cresteri a cantitatii de bani a fost o tendinta de crestere a preturilor in Europa. In mod analog, astazi, cand vreun guvern sporeste cantitatea banilor de hartie, rezultatul este o tendinta de scadere a puterii de cumparare a unutatii monetare si preturile cresc. Numim aceasta inflatie.

Preview document

Inflația - Pagina 1
Inflația - Pagina 2
Inflația - Pagina 3
Inflația - Pagina 4
Inflația - Pagina 5
Inflația - Pagina 6
Inflația - Pagina 7
Inflația - Pagina 8
Inflația - Pagina 9
Inflația - Pagina 10
Inflația - Pagina 11
Inflația - Pagina 12
Inflația - Pagina 13
Inflația - Pagina 14
Inflația - Pagina 15
Inflația - Pagina 16
Inflația - Pagina 17
Inflația - Pagina 18

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Inflația în România

CAPITOLUL 1. INFLAŢIA “Inflaţia este un proces de creştere a nivelului general al preţurilor de consum, mecanism care provoacă varietăţi multiple...

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Țintirea Inflației

Inflatia este un dezechilibru major prezent în economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana...

Experiențe ale țărilor occidentale în combaterea inflației

Introducere Deschiderea spre Occident, spre economia de piata, spre concurenta, se realizeaza in mod progresiv si cu “viteze diferite”. Aceste...

Inflația

INTRODUCERE Dupa mai bine de opt ani de la prabusirea comunismului în tarile din Europa, tranzitia spre economia de piata continua în toate aceste...

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Cota unică și inflația

INTRODUCERE Cadrul politicii monetare consta în aranjamentele institutionale prin care sunt adoptate si aplicate deciziile de politica monetara....

Inflație versus șomaj - care este râul cel mai mare

DIVERSITATEA BANILOR O diversitatea uimitoare de mijloace au fost folosite ca bani de-a lungul timpului. Cuvantul “pecuniar” provine din latina,...

Ai nevoie de altceva?