Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4098
Mărime: 50.29KB (arhivat)
Publicat de: Felix Dorian Puiu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorin Anton
Referat la IFBI FB an 3 Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Cap. 1 Despre Banca Reglementelor Internaționale 3
  3. Cap. 1.1 Istoric BRI 3
  4. Cap. 1.2 Organizarea BRI 4
  5. Cap. 2 Activitatea BRI 5
  6. Cap. 3 Rolul BRI în supravegherea stabilității financiare 10
  7. Concluzii 14
  8. Bibliografie 15

Extras din proiect

Cap. 1 Despre Banca Reglementelor Internaționale

Cap. 1.1 Istoric BRI

Înființată în 1930, prin acordurile Conferinței de la Haga, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională și principalul centru internațional de cooperare al băncilor centrale.

BRI are la bază Planul Young care urmărea îndeplinirea obligațiilor impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles , și anume să-și asume răspunderea pentru declanșarea războiului și să plătească reparații de război trupelor aliate. Țările implicate în război, împreună cu guvernul Elveției neutre, au convenit să înființeze la Basel o bancă a cărei membri pot fi doar băncile centrale și care să dispună de imunitate în raport cu legile naționale ale statelor membre. Banca avea să se ocupe de colectarea, administrarea și distribuirea anuităților plătite ca și despăgubiri, altfel spus, de reglementarea reparațiilor de război, de unde și denumirea băncii.

Problema reparațiilor s-a stins destul de repede, fapt ce a permis băncii să-și concentreze activitatea spre realizarea cooperării între băncile centrale și atragerea altor organisme în vederea asigurării stabilității financiare și monetare.

În postura de fondatori ai băncii se regăsesc Franța, Italia, Belgia, Germania și Regatul Unit. Între membrii BRI se numără autorități monetare din: Africa de Sud, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Islanda, India, Irlanda, Israel, Japonia, Korea, Letonia, Lituania, Macedonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Thailanda, Turcia, SUA și Banca Centrală Europeană (BCE).

Banca Națională a României a devenit membră BRI încă din 1930 și deține 8.564 de acțiuni (adică 42,82 mil. DST) din capitalul BRI .

Cap. 1.2 Organizarea BRI

BRI este o societate anonimă pe acțiuni, care dispune de personalitate juridică, imunitate și este guvernată de legislația internațională. Deși a fost constituită ca bancă a băncilor centrale, aproximativ 15% dintre acțiuni sunt deținute de acționari particulari, în principal din Europa. Acest lucru se datorează faptului că unele bănci centrale, inclusiv Rezervele Federale ale SUA au vândut din acțiunile lor inițiale .

În ceea ce privește cei 589 de angajați, aceștia trebuie să se comporte în conformitate cu principiile generale ale codului de etică profesională. Conform statutului BRI, conducerea băncii revine celor trei organisme decizionale:

- AGA, formată din câte un reprezentant din fiecare țară cu o putere de vot proporțională cu numărul de acțiuni deținute de fiecare bancă centrală.

- Consiliul de Administrație (Consiliul de directori), format din 18 membri (începând cu ianuarie 2011). Consiliul de Administrație ia decizii cu privire la operațiile desfășurate de bancă, structura acesteia, reprezintă banca în relațiile cu exteriorul.

- Președintele BRI este ales de Consiliul de Administrație pe un mandat de 3 ani pentru a conduce politica proprie și administrația băncii.

Principalele departamente din cadrul Consiliului de Administrație sunt: Secretariatul General, Departamentul economico-monetar și Departamentul Bancar.

La întâlnirea anuală a AGA care are loc la sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie se iau decizii cu privire la distribuirea dividendelor și a profitului, aprobarea raportului anual și a contului de profit și pierdere, ajustarea alocațiilor plătite membrilor consiliului de administrație și selectarea auditorilor externi.

Fiind o instituție financiară internațională, BRI are și două birouri regionale, care servesc ca și centre de activitate în aceste regiuni întărind cooperarea cu autoritățile de supraveghere monetară respective:

- un Birou Reprezentativ pentru Asia și Pacific, în Hong Kong

- un Birou Reprezentativ pentru continentul american situat în Ciudat de Mexico.

În ceea ce privește capitalul băncii, acesta a fost de 1,5 miliarde franci aur împărțit în 600.000 acțiuni cu aceeași valoare nominală. Din aprilie 2003 însă, moneda de raportare în cadrul BRI este DST iar capitalul băncii a fost evaluat la 3 miliarde DST.

Preview document

Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 1
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 2
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 3
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 4
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 5
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 6
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 7
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 8
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 9
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 10
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 11
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 12
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 13
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 14
Mutații în activitatea BRI și rolul ei în asigurarea stabilității financiare - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Mutatii in Activitatea BRI si Rolul ei in Asigurarea Stabilitatii Financiare.doc

Te-ar putea interesa și

Gestiunea riscurilor bancare în creditarea întreprinderilor de comerț exterior

Introducere Evolutiile economiei romanesti inregistrate in perioada de dupa 1993 au stat sub semnul eforturilor generale de restructurare a...

Mutații în Activitatea Băncii Reglementelor Internaționale

Capitolul 1 : Mutaţii in activitatea Băncii Reglementelor Internaţionale 1.1 Prezentarea Băncii Reglementelor Internaţionale Banca Reglementelor...

Ai nevoie de altceva?