Raport de practică finanțe publice

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9931
Mărime: 94.57KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Iancu
Puncte necesare: 7
În scopul aprofundării cunoştinţelor teoretice şi obţinerea experienţei practice, am efectuat stagiul de practică la Ciclul II ,,Masterat” în cadrul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei

Extras din proiect

INTRODUCERE

În scopul aprofundării cunoştinţelor teoretice şi obţinerea experienţei practice, am efectuat stagiul de practică la Ciclul II ,,Masterat” în cadrul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei or Vatra.

Am ales această instituţie, deoarece doresc să-mi aprofudez cunoştinţele şi deprinderile practice în domeniul public local, iar or. Vatra este localitatea în care locuiesc.

Primăria or. Vatra este o structură funcţională care asistă primarul în exercitarea atribuţiilor sale legale şi este organizată şi funcţionează în baza Deciziei nr. 6.4 din 17.11.2011 a Consiliului local, aprobată în temeiul prevederilor art. 40 (1) al Legii nr. 436 din 28..12.2006 ,,Privind administraţia publică locală”.

Aici am luat cunoştinţă cu activitatea de bază a instituţiei cît şi a subdiviziunii nominalizate. Totodată, am selectat şi generalizat informaţii pentru efectuarea prezentului raport şi am studiat amănunţit diverse acte normative, legi pentru a avea o pregătire bună din punct de vedere profesional. Studiind actele normative, legislative, actele consultative regulamentare, instrucţiunile, ordinile şi alte documente, am reuşit să însuşesc specificul aplicării practice al acestor acte.

O mare parte din problemele teoretice întilnite la cursuri se regăsesc şi în practică. Raportul de practică prezintă o combinatie de elemente teoretice observate în structura şi activitatea organizatorică. Perioada de practica a însemnat luare la cunoştinţă a discrepanţelor care există între teorie si practică.

Raportul de practică cuprinde introducerea, şase capitole, concluzii, bibliografie şi anexe.

Capitolul I - ,,Structura organizatorică şi funcţionarea administraţiei publice locale a or. Vatra” - cuprinde un scurt istoric, identificarea şi descrierea autorităţilor publice locale a or. Vatra, precum şi este arătată organigrama Primăriei or. Vatra.

Capitolul II - ,,Bugetul Primăriei oraşului Vatra” – sunt prezentate veniturile şi cheltuielile bugetului or. Vatra.

Capitolul III - ,, Serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei or. Vatra” – este redat modul de organizare şi funcţionare a subdiviziunii nominalizate.

Capitolul IV - ,,Impozitului pe bunurile imobiliare de la persoane fizice (cetăţeni) administrat de către SCITL a or. Vatra” - este reprezentat procesul şi modul de calculare şi achitare a impozitului pe bunurile imobiliare.

Capitolul V – ,,Sistemul Informaţional Automatizat - Cadastru Fisc” - este descris cum are loc lurul de gestionare şi prelucrare a datelor în S.I.F. Cadastrul Fiscal.

Capitolul VI – ,,Taxele locale a or. Vatra” - este prezentată analiza taxelor locale pentru anul 2013.

Capitolul I.

Structura organizatorică şi funcţionarea administraţiei publice locale a or. Vatra

Ca localitate Vatra este fondată în anii 70 ai secolului XIX odată cu construcţia căii ferate, iniţial fiind ca parte componentă a satului Ghidighici. În 1992 aşezarea de tip orăşenesc de pe lîngă staţia de cale ferată Ghidighici este redenunită în or. Vatra, care în 1995 obţine statut de oraş în componenţa municipiului Chişinău, reconfirmat în 2004. Or. Vatra este aşezat la 7 km. distanţă spre Nord de la or. Chişinău; are o suprafaţă de 1312 ha, inclusiv extravilan – 1118,75 ha, intravilan 193,25 ha şi 3 Întovăraşiri Pomicole: ,,Briza-Agro”, ,,Polinizatorul”, ,,Nectar”; cu o populaţie de aproximativ 3800 locuitori.

Administraţia publică locală a or. Vatra este constituită din primar şi consiliul local, precum şi din activitatea realizată de către aceştia, care este îndreptată spre promovarea intereselor şi soluţionarea problemelor colectivităţii locale. Primăria fiind ca structură funcţională care asistă primarul în exercitarea atribuţiilor sale legale.

Primarul or. Vatra este autoritate reprezentativă a populaţiei şi executivă a consiliului local şi este reprezentată de domnul Ion Bobeica, care îşi exercită funcţia în baza Legii nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală. Domnul Ion Bobeica este reprezentant al Partidului Liberal Democrat din Moldova şi exercită funcţia de primar la al doilea mandat consecutiv. Primarul este şeful administraţiei publice locale şi participă la şedinţele consiliului local şi are dreptul să se pronunţe asupra tuturor problemelor supuse dezbaterii. În calitatea sa de autoritate publică locală executivă, el exercită un şir de atribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare sau încredinţate de consiliul local.

Consiliul or. Vatra este autoritate reprezentativă şi deliberativă a colectivităţii locale şi este reprezentată de 13 consilieri: Triboi Nicolae-PLDM, Rusnac Maria-PLDM, Pulisca Liliana-PLDM, Mamaliga Gheorghe-PL, Svîrnei Gheorghe-PL, Vacarciuc Vadim-PLDM, Androneac Natalia-PLDM, Danila Denis-PCRM, Grozav Ludmila-PCRM, Dziuba Nicolae-PCRM, Permeacov Vladimir-PCRM, Şutencov Igor-PCRM, Dumdravă Marian-PCRM, care activează în baza Deciziei nr. 6.3 din 17.11.2011 aprobată în temeiul prevederilor Legii nr. 457 din 14.11.2003 ,,privind aprobarea Regulamentului- cadru privind constiutuirea şi funcţionarea consiliilor locale şi raionale”, în conformitate cu art. 14 (1), art. 16-18 al Legii nr. 436 din 28..12.2006 ,,Privind administraţia publică locală”. Consiliul local are drept de iniţiativă şi decide, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care ţin de competenţa altor autorităţi publice.

Bibliografie

1. Cod nr. 828 din 25.12.1991 ,,Codul Funciar”, Monitorul Oficial al RM nr. 107 din 04.09.2001.

2. Cod nr. 1163 din 24.04.1997 ,,Cod Fiscal al Republicii Moldova”, Monitorul Oficial al RM nr. ed. spec. din 25.03.2005.

3. Legea nr. 457 din 14.11.2003 ,,Pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind constituirea şi funcţionarea consiliilor locale şi raionale”, Monitorul Oficial al RM nr. 248-253 din 19.12.2003.

4. Lege nr. 397 din 16.10.2003 ,, Privind finanţele publice locale”, Monitorul Oficial al RM nr. 248-253 din 19.12.2003.

5. Legea nr. 436 din 28.12.2006 ,,Privind administraţia publică locală”, Monitorul Oficial al RM nr. 32-35 din 09.03.2007.

6. Hotărîrea Guvernului nr. 998 din 20.08.2003 ,, Privind activitatea serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei”, Monitorul Oficial al RM nr. 191-195 din 05.09.2003.

7. Instrucţiune nr. 11 din 04.09.2001 ,,Cu privire la modul de calculare şi achitare la buget a impozitelor funciar şi pe bunurile imobiliare”, Monitorul Oficial al RM nr. 128 din 19.10.2001.

8. Deciziei Consiliului local a or. Vatra nr. 6.3 din 17.11.2011 ,, Cu privire la aprobarea Regulamentului privind constituirea şi funcţionarea Consiliului or. Vatra”.

9. Deciziei Consiliului local a or. Vatra nr. 6.4 din 17.11.2011 ,, Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Primăriei or. Vatra”.

10. Decizia Consiliului local a or. Vatra nr. 6.2 din 15.12.2012 ,,Cu privire la aprobarea bugetului Primăriei or. Vatra pentru anul 2013”.

Preview document

Raport de practică finanțe publice - Pagina 1
Raport de practică finanțe publice - Pagina 2
Raport de practică finanțe publice - Pagina 3
Raport de practică finanțe publice - Pagina 4
Raport de practică finanțe publice - Pagina 5
Raport de practică finanțe publice - Pagina 6
Raport de practică finanțe publice - Pagina 7
Raport de practică finanțe publice - Pagina 8
Raport de practică finanțe publice - Pagina 9
Raport de practică finanțe publice - Pagina 10
Raport de practică finanțe publice - Pagina 11
Raport de practică finanțe publice - Pagina 12
Raport de practică finanțe publice - Pagina 13
Raport de practică finanțe publice - Pagina 14
Raport de practică finanțe publice - Pagina 15
Raport de practică finanțe publice - Pagina 16
Raport de practică finanțe publice - Pagina 17
Raport de practică finanțe publice - Pagina 18
Raport de practică finanțe publice - Pagina 19
Raport de practică finanțe publice - Pagina 20
Raport de practică finanțe publice - Pagina 21
Raport de practică finanțe publice - Pagina 22
Raport de practică finanțe publice - Pagina 23
Raport de practică finanțe publice - Pagina 24
Raport de practică finanțe publice - Pagina 25
Raport de practică finanțe publice - Pagina 26
Raport de practică finanțe publice - Pagina 27
Raport de practică finanțe publice - Pagina 28
Raport de practică finanțe publice - Pagina 29
Raport de practică finanțe publice - Pagina 30
Raport de practică finanțe publice - Pagina 31
Raport de practică finanțe publice - Pagina 32
Raport de practică finanțe publice - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica Finante Publice.docx

Alții au mai descărcat și

Caiet practică DGFP Vaslui

FISA DE IDENTIFICARE A STUDENTULUI Numele studentului Prenumele studentului : C.N.P. : Prenumele tatalui : Institutia de invatamant...

Procesul bugetar la nivelul unităților administrativ teritoriale

CAPITOLUL 1 PROCESUL BUGETAR LA NIVELUL UNITĂŢILOR ADMINISTRATIV-TERITORIALE BUGETE LOCALE - constituie actul in care se inscriu veniturile si...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Raport privind Practica de Producție și Licență în Cadrul Direcției Generale Finanțe Ialoveni

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Importanţa şi necesitatea studierii procesului de consolidare a finanţelor publice locale în sistemul...

Fundamentarea și Finanțarea Cheltuielilor Bugetare la Primăria Municipiului Iași

Cap.1 Organizare şi funcţionalitate la Primăria Municipiului Iaşi 1.1 Scurt istoric Situat în apropierea graniţei de est a României, avînd o...

Contabilitatea și gestiunea creanțelor și datoriilor unei societăți comerciale

1. NOŢIUNI În procesul de aprovizionare, întreprinderea cumpără bunuri economice de diverse forme de la alte persoane juridice şi fizice, bunuri...

Fundamentarea și execuția cheltuielilor bugetare la o instituție publică

Cap 1. Organizarea si functionarea Primariei comunei Todiresti 1.1 Scurt istoric Țară România Județ Vaslui Localități componente Cotic,...

Fundamentarea și execuția cheltuielilor la Primăria Vaslui

Cap 1. Organizarea si functionalitatea Primăriei Municipiului Vaslui 1.1. Scurt istoric Judetul Vaslui, cu resedinta la Vaslui, a fost înfiintat...

Evaziunea Fiscală

INTRODUCERE Dimensiunea economiei subterane nu poate fi măsurată cu precizie, cifrele variind de la o sursă la alta, dar totuşi efectele se fac...

Contabilizarea Impozitului pe Profit și Imaginea Fidelă

INTRODUCERE Unul din cele mai motivante obiective care justifică existenţa unei întreprinderi este obţinerea de profit. În cadrul primei...

Fundamentarea și execuția cheltuielilor publice Vaslui

1.Organizarea si functionalitate la Primaria Municipiului Vaslui 1.1 Scurt istoric Avand o linie sinuoasa in ceea ce priveste evolutia,...

Ai nevoie de altceva?