Interrelațiile dintre componentele fizico-geografice, demografice și economice

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 27 în total
Mărime: 2.68MB (arhivat)
Publicat de: Manole Dobre
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irimia Radu

Extras din proiect

Factorii naturali

Un macrosistem natural cuprinde şase componente de bază:

relieful

solul

apa

climatul

vegetaţia

fauna

Relieful

Relieful contribuie la stabilitatea mecanică a solului, la asigurarea unei viteze de scurgere a apelor (prin pantele versanţilor), la modificarea climatului şi crearea de topoclimate specifice (prin altitudine şi prin expoziţie), la oferirea unui potenţial de habitat ridicat faunei.

Relieful este influenţat de sol prin procesele de coroziune, de ape prin eroziune, de climat prin eroziune pluvială, iar prin faună prin acţiunea acesteia.

Altitudine: odată cu creşterea altitudinii scade densitatea populaţiei.

Masivitate: limitează suprafeţele agricole,îngreunează circulaţia.

Înclinarea pantelor: împiedică exploatarea solului.

Relieful Islandei

Sub aspect geologic , relieful este format dintr-o enormă masă de lavă bazaltică. Are aspectul unui podiş, cu altitudinea medie de 500-600 m. Cel mai înalt vârf din Islanda- Hvannadalshnukur (2.119 m).

Din acest podiş se ridică peste 200 de vulcani; unii vulcani sunt încă activi, inclusiv faimosul vulcan Hekla care a erupt în 1980 şi 1981. Există vulcani activi chiar şi sub mare pe langă coastele Islandei. Unul a erupt în 1963, la sud de Islanda, formând o nouă insulă numită Surtsey . În 1973 un vulcan de pe insula Heimaey inactiv de mai mult de 5000 de ani a erupt aruncând cenuşă vulcanică peste singurul oraş al insulei, Vestmannaeyjar . Ultimul vulcan care a erupt a fost cel din aprilie 2010, Eyjafjallajökull, ce a înspăimântat toată Europa.

Soclul bazaltic al insulei este fracturat pe direcţia NNV-SSE, favorizând formarea fiordurilor, foarte numeroase în nord-vest: Skagafjordhur, Eyjafjordhur, Breydhifjordhur (cel mai mare).

Circa 1/8 din suprafaţa Islandei este ocupată de gheţari, dintre care se remarcă în SE Vatnajökull (8 547 kmp).

Solul

Solul interacţionează direct cu apa determinând o diminuare a scurgerii lichide şi solide ca urmare a capacităţii sale de reţinere a acesteia, cu vegetaţia căreia îi asigură stabilitatea mecanică şi elementele nutritive, cu fauna căreia îi oferă un habitat adecvat.

Solul este influenţat de apă prin capacitatea erozivă a acesteia de vegetaţie prin litieră şi caracterul izotermic, iar de faună prin procesele de mineralizare, humificare.

Fertilitatea solului, în Islanda, a dus la apariţia unor aşezări: Myrdalssandur şi Skeidrarsandur ( în sud).

Conținut arhivă zip

  • Interrelatiile dintre Componentele Fizico-Geografice, Demografice si Economice.ppt

Ai nevoie de altceva?