Țara Bascilor sau Euskal Herria

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 29 în total
Mărime: 3.93MB (arhivat)
Publicat de: Amza Szabo
Puncte necesare: 8
Universitatea din Bucuresti Facultatea de Geografie

Extras din proiect

Localizare

Bascii par a fi un popor mitic, aproape un popor imaginar. Cultura lor străveche e bogată în legende şi obiceiuri ancestrale. Chiar şi ţara lor, o lume a oraşelor zugrăvite în alb, cu acoperişuri roşii, semeţii munţi înverziţi, vârfuri stâncoase, o mare de un albastru-cobalt care devine de un negru-cărbune în timpul furtunilor, cu o limbă ciudată şi băşti imense, nu există pe nici o hartă, decât a lor.

Ţara Bască se-ntinde de la râul Adour, care se varsă în Bayonne –râul care separă bascii de ţinutul mlăştinos al Landes-ului – până la râul Ebro, a cărui vale bogată desparte ţara bascilor de pământul spaniol arid şi roşcat din Rioja. Ţara bască pare prea verde ca să fie Spania şi prea aridă ca să fie confundată cu Franţa. Întreaga zonă are o suprafaţă de doar 8.218 km2, cam cât New Hampshire.

Clima

Climatul basc este unul cu o puternica influentă venită din partea Pirineilor

Iernile sunt aspre iar verile sunt caniculare.Toamna şi primăvara ambele anotimpuri sunt extrem de plăcute şi au temperaturi de variază între 12-15 grade C cu o minimă de 6 grade C şi o maximă de 21 grade.

Vara si iarna sunt categorice,în sezonul estival temperaturile pot urca pană la la 40 grade C deşi brizele montane pot răcori puţin serile.

Iarna temperaturile sunt în medie de 5 grade C deşi in Ianuarie (cea mai haotică lună a anului) acestea pot cobori şi sub 0 grade C.

Precipitatiile medii anuale sunt de 438 mm pe an cele mai umede luni sunt Ianuarie si Aprilie.

Despre Basci

Euzkadi, adică Ţara Bascilor, în limba localnicilor este o regiune care se întinde în Spania în provinciile nordice Bizkaya, Alava, Guipuzcoa, dar şi în Franţa în zona Pirineilor atlantici. A constituit din totdeauna o lume aparte, ca o planeta - planeta bască.

Originea bascilor nu a putut fi elucidată înca. Pentru antropologul Marton H.Levine din New York trăsătura cea mai caracteristică a poporului basc este aceea de a fi ştiut să-şi păstreze, de-a lungul mileniilor, personalitatea sa lingvistică, culturală şi biologică, în ciuda invaziilor şi cuceririlor pe care le-a suportat .

Bascul vorbeşte şi citeşte limba spaniolă, sau în limba franceză când locuieşte în Franta, dar nu o uita pe cea bască, îşi păstrează intacte obiceiurile sale, sporturile şi bucătaria sa fară să le ignore însă pe cele spaniole sau franceze.

Bascul este muncitor, întreprinzător, ambiţios, bun marinar şi pescar,dornic de aventura, iubitor de muzică şi de frumos.

Spanioli pretind în gluma, că un basc singur munceşte, doi basci împreună discută, trei beau, iar patru constituie un cor. Alţi spanioli cred că bascul are două unitaţi fundamentale: hărnicia şi cumpătarea .

Din punct de vedere fizico-geografic; Vascongadas sau El Pais Vasco se situează la nord de Ebrul superior in ţinuturile mai sus amintite (Alava, Vizcaya şi Guizcoa). Munţii împăduriti, îi dau aerul de regiune muntoasă, coasta atlantică –abrupta, lipsită de câmpie litorală cu frecvente rias-uri la gurile râurilor scurte, dar bogate în ape (Nervion, Oca, Guernica, Pasajes, Bidasoa) - pe acela de regiune maritimă, iar fumul de la coşurile fabricilor îi dau un aer de regiune industrială.

Conținut arhivă zip

  • Tara Bascilor sau Euskal Herria.ppt

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Multiculturalitate și comunicare interculturală

1. Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii După părerea lui Kymlicka,ineficacitatea relativă a metodelor de aplanare a...

Multiculturalitatea

1.Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii. După părerea lui Kymlicka,ineficacitatea relativă a metodelor de aplanare a...

Conflicte Etno-Politice

1.Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii 2 1.1. Conceptul de multiculturalitate 2 1.2. Cultură şi comunicare...

Ai nevoie de altceva?