Aflatoxine

Proiect
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10060
Mărime: 226.88KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Morar
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Aflatoxinele sunt un grup de metaboliti secundari produsi in principal de suşe apartinand speciilor Aspergillus flavus si A. Parasiticus, la care pot fi adaugate si alte specii cum ar fi de exemplu Aspergillus niger, A. wenti, A. ruber, Penicillium citrinum, P. glabrum, P. puberulum si P. variabile.

Aflatoxinele apartin grupului de derivati bifunocumarinici cu patru produsi principali: aflatoxinele B2, B2, G1 si G2. Acesti patru metaboliti au o structura chimica similara, dar dupa ce metabolizarea aflatoxinelor B1 si B2 rezulta inca doi metaboliti M1 si M2 ca derivati hidroxilati ai compusilor din care rezulta.

Din anul 1966 sunt cunoscuti B2a si G2a ca derivati hidroxilati ai aflatoxinelor B1 si G1 cu un oarecare potential toxicogen, ulterior evidentiindu-se alti metaboliti toxici cum ar fi: GM1; Ro; P1; H1; Q1; B3 etc.

Din totalul compusilor denumiti uzual aflatoxine, doar 14 apartin grupului bifuranocumaric, produsi de Aspergillus flavus si A. parasiticus, gasiti in special in sfera vegetala dar si in produse de origine animala, distingandu-se unii de altii atat prin culoare cat si prin fluorescenta emisa.

Aflatoxinele sunt foarte solubile in solventi polari de tipul cloroformului si metanolului ca si dimetilsulfoxid( solvent utilizat ca vector pentru administrarea aflatoxinelor la animalele de experienta).

In stare pura, aflatoxinele sunt putin solubele in aer si chiar la temperaturi crescute, pe cand in solventii cu activitate solara mare devin relativ instabile, indeosebi prin expunerea lor la aer si lumina pe suprafata mare si in strat subtire. La intuneric si frig solutiile cloroformice si benzoice le conserva timp de mai multi ani. Pasteurizarea alimentelor nu influenteaza structura aflatoxinelor, in schimb tratarea energica in autoclave cu amoniac si hipocloritpoate produce o oarecare descompunere a lor.

Prezenta ciclului lactonic in molecula lor le face susceptibile la hidroliza alcalina numai daca tratamentul este bland, o eventuala acidifiere putand reconverti reactia. Aceasta proprietate este foarte importanta pentru ca orice tratament pe care il sufera alimentele, la care s-ar putea adauga si substante cu caracter acid sau bazic, dar totodata, prezenta proteinelor, valoarea ph-ului si durata tratamentului, pot compromite rezultatul.

Este de mentionat si faptul ca nu provoaca raspuns imunologic, aspect valabil si pentru celelalte micotoxine.

Metabolismul si distributia aflatoxinelor in tesuturi

Ingestia aflatoxinelor se realizeaza odata cu cea a produselor contaminate, absorbtia realizandu-se la nivelul tubului digestiv.

Experimentele efectuate cu aflatoxina B1 pe animale au aratat ca dupa 24 de ore de la administrarea dozelor de 0,07 mg/kg, rata retinuta a fost in jur de 20%. Concentratia maxima a fost gasita la nivelul ficatului. Prin administrarea aflatoxinelor timp de 8 saptamani la pasari, in cantitati variind de la 25 la 15000µg/kg acestea au putut fi evidentiate la nivelul ficatului si tesutului muscular. Concentratiile maxime au fost decelate la nivelul ficatului de porc la care timp de 4 luni s-au administrat ratii continand aflatoxine in concentratii de 300 si 400 µg/kg.

Toate transformarile primare suferite de aflatoxina B1 implica conversia in metaboliti hidroxilici, cea mai importanta toxina rezultata, din punct de vedere al toxicitatii fiind aflatoxina M1. Acest metabolit este susceptibil de a fi detoxicat prin conjugarea cu acidul taurocolic si glucuronic, inainte sa fie excretat in bila si urina.

Doi metaboliti au fost descoperiti mai tarziu, aflatoxina P1 si aflatoxina Q1 care sunt asemanatori din punctul de vedere al detoxifierii.

Conversia aflatoxinei B1 la nivelul ficatului in aflatoxicol si aflatoxicol H1 catre aflatoxina Q1 este exceptionala in acest caz deoarece, contrar altor biotransformari de la nivelul ficatului, care sunt realizate sub influenta enzimelor microzomale, aici este necesara si interventia unei dehidrogenaze de natura citoplasmatica NADH-dependenta. Mai mult, formarea aflatoxicolului poate fi inhibata de hormonii 17-cetosteroizi, prin putinele exemple cunoscute de sensibilitate hormonala a transformarii metabolice a aflatoxinelor , ‘’in vitro’’.

Aflatoxina B1 poseda o toxicitate variabila in functie de substratul afectat : animalele domestice si de laborator, culturi de celule, microorganisme, plante. Patologia toxicitatii este axata in principal la nivelul ficatului, toxicitatea acuta DL50 fiind prezentata in tabelul urmator.

Toxicitatea acuta a unor aflatoxine

Aflatoxina DL50 (7 zile) µg/kg

B1 18,2

B2 84,8

G1 39,2

G2 172,5

Activitatea carcinogenetica pentru numeroase specii de animale a fost demonstrata, inclusiv pentru soareci, primate, pasari si pesti. Ficatul fiind unul din principalele organe tinta, in el se dezvolta carcinoame hepatocelulare si alte tipuri de tumori. Toate aceste manifestari depind de tipul de aflatoxina inoculata, specia in cauza si doza administrata.

Potentialul mutagenic al aflatoxine B1 a putut fi demonstrat prin efectuarea cercetarilor aplicand tehnici moderne de cromozomi, urmarind expresia genetica alterata intr-o mare varietate de sisteme procariote si eucariote.

Preview document

Aflatoxine - Pagina 1
Aflatoxine - Pagina 2
Aflatoxine - Pagina 3
Aflatoxine - Pagina 4
Aflatoxine - Pagina 5
Aflatoxine - Pagina 6
Aflatoxine - Pagina 7
Aflatoxine - Pagina 8
Aflatoxine - Pagina 9
Aflatoxine - Pagina 10
Aflatoxine - Pagina 11
Aflatoxine - Pagina 12
Aflatoxine - Pagina 13
Aflatoxine - Pagina 14
Aflatoxine - Pagina 15
Aflatoxine - Pagina 16
Aflatoxine - Pagina 17
Aflatoxine - Pagina 18
Aflatoxine - Pagina 19
Aflatoxine - Pagina 20
Aflatoxine - Pagina 21
Aflatoxine - Pagina 22
Aflatoxine - Pagina 23
Aflatoxine - Pagina 24
Aflatoxine - Pagina 25
Aflatoxine - Pagina 26
Aflatoxine - Pagina 27
Aflatoxine - Pagina 28
Aflatoxine - Pagina 29
Aflatoxine - Pagina 30
Aflatoxine - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Aflatoxine.doc

Alții au mai descărcat și

Influența micotoxinelor asupra produselor alimentare

Micotoxinele sunt considerate substanţe naturale, dar sunt denumite şi produse secundare de schimb, care apar în timpul dezvoltării ciupercilor...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Studiul Efectelor de Contaminare a Alimentelor cu Micotoxine

Justificarea alegerii temei de cercetare Micotoxinele prezente în mod natural în diverse produse alimentare constituie o problemă serioasă de...

Chemical Risk Analysis for Aflatoxin

I. Chemical risk assessment 1. What are aflatoxins? Aflatoxins are toxic metabolites produced by certain fungi in/on foods and feeds. They are...

Determinarea Aflatoxinelor din Produsele Alimentare - Metode de Analiza și Echipamente Moderne

INTRODUCERE Conditia cea mai importanta la care trebuie sa raspunda un produs alimentar este lipsa de nocivitate, deoarece altfel, din produs util...

Contaminarea Produselor Alimentare cu Micotoxine

INTRODUCERE Prin utilizarea şi transformarea materiilor prime agroalimentare, industria alimentară are rolul de a produce alimente de calitate...

Contaminarea cu Aflatoxine

INTRODUCERE In acest referat s-a abordat problema contaminării cu aflatoxine şi compuşii, precum şi efectul pe care această contaminare îl are...

Efecte negative produse de contaminanții alimentari

1. Efecte negative produse de contaminanții microbiologici 1.1 Mucegaiuri Mucegaiurile, cunoscute ca ciuperci filamentoase, se pot dezvolta pe...

Aflatoxinele

Rolul micotoxinelor în istoria bolilor umane a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, dar interesul științific și cercetarea sistematică a...

Aflatoxina

Aflatoxina este o substanta toxica cu potential cancerigen, mutant si imunorepresiv produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina...

Ai nevoie de altceva?