Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 9507
Mărime: 6.61MB (arhivat)
Publicat de: Filimon D.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentare si Protectia Mediului
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Principiul procesării înalte a presiunii hidrostatice 4
  3. Tipuri de procesare înaltă a alimentelor 6
  4. Lucrări de prelucrare a presiunii hidrostatice înalte 8
  5. Aspecte de proiectare ale procesării înaltă a presiunii hidrostatice 10
  6. Proiectarea vaselor de înaltă presiune 11
  7. Proteină alimentară 13
  8. În activarea microorganismelor și enzimelor / vitaminelor 20
  9. Concluzii 27
  10. Bibliografie 27

Extras din proiect

Există numeroase tehnologii de procesare bine-recunoscute, dezvoltate în întreaga lume în domeniul științei și tehnologiei alimentelor și fiind comercializate în prezent pentru transformarea materiilor prime în diverse produse alimentare comestibile. Aceste tehnologii au câștigat recunoașterea globală pentru aplicațiile lor potențiale și versatile. Mai mult, cererea crescândă de consumatori de alimente proaspete, sigure, chimice cu aditivi sau fără conservanți și procesate în mod minim a insistat pe oamenii de știință și tehnologi din industria alimentară să dezvolte multe tehnologii de procesare a alimentelor non-termice care cauzează deficiențe minime nutritive și senzoriale în alimentele procesate .

În acest demers, consumatorii preferă alimentele prelucrate în mod minim sau non-termic, mai degrabă decât cele prelucrate termic. Astăzi, tehnologiile non-termice precum prelucrarea în câmp electric intens pulsator (HPEF), procesarea înaltă a presiunii hidrostatice (HPP), iradierea alimentelor, lumina ultravioletă, ultrasunetele, descărcarea arcului, câmpurile magnetice oscilante, pulsurile luminoase, dioxidul, argonul), iar metodele combinate ale acestor tehnologii reprezintă principalele domenii de cercetare în proces și inginerie alimentară, pentru a-și găsi adecvarea pentru prelucrarea diferitelor produse alimentare. În prezentul articol a fost făcută o încercare de a oferi o perspectivă asupra prelucrării la presiune înaltă a alimentelor, a principiului său, a procesului de proiectare și a aplicațiilor la diferite produse alimentare, pentru a explora aplicarea prelucrării la presiune înaltă în industria alimentară.

Introducere

Consumatorii solicită alimente de înaltă calitate și convenabile cu aromă și gust natural și apreciază foarte mult produsele alimentare procesate în mod minim.

Pentru a armoniza cerințele lor fără a compromite calitatea și siguranța alimentelor, este necesar să se pună în aplicare sau să se dezvolte tehnologii noi de prelucrare a alimentelor în industria alimentară. Deși prelucrarea la înaltă presiune a fost introdusă pentru prima dată de oamenii de știință japonezi în 1899 și a fost utilizată pe scară largă cu succes în industria chimică, ceramică, alotropia de carbon, oțel, materiale compuse și industria plastică de zeci de ani, industria alimentară.

Prelucrarea la presiune ridicată este similară conceptului de presare izostatică la rece, metale și ceramică, cu excepția faptului că necesită presiune mult mai mare, ciclism mai rapid, capacitate mare și canalizare.

Progresele recente în ceea ce privește proiectarea înaltă a echipamentelor sub presiune hidrostatică, combinate cu creșterea cererii consumatorilor de alimente de înaltă calitate, alimentate în mod minim, fără aditivi și cu siguranță din punct de

vedere microbiologic, au asigurat recunoașterea la nivel mondial a potențialului tehnologic ridicat de procesare a presiunii hidrostatice în industria alimentară.

Principiul procesării înalte a presiunii hidrostatice

Principiul de bază din spatele prelucrării presiunii hidrostatice este că presiunea provoacă o scădere a spațiului molecular disponibil sau creșterea interacțiunilor în lanț. Reacțiile implicate în formarea legăturilor de hidrogen sunt favorizate prin presiune ridicată, deoarece legarea are ca rezultat o scădere a volumului. Legea lui Pascal afirmă că presiunea exercitată în orice moment asupra unui lichid limitat este transmisă în toate direcțiile. În procesarea de înaltă presiune, alimentele sunt supuse unei presiuni ridicate prin comprimarea mediului înconjurător al alimentelor.

În procesul de prelucrare a presiunii hidrostatice înalte, presurizarea materialelor se realizează în următoarele moduri.

a. Presare izostatică la rece (CIP): Acest tip de echipament este folosit în mod esențial pentru a forma materiale pulverulente care sunt tratate ulterior cu o presiune izostatică ridicată la temperatura camerei. Nivelurile de presiune variază în domeniul de la 50 la 600 MPa pentru aplicațiile industriale, iar volumul produselor compacte variază de la centimetri cubi până la mai mult de un metru cub. Timpul tipic al ciclului variază între 0,3 și 5 minute.

b. Presare izostatică caldă (WIP): Este similar cu CIP, prin care presiunea izostatică este aplicată în combinație cu temperaturile care variază de la ambient la 200 °C. WIP este în mod normal utilizat pentru produse care necesită o reacție chimică în timpul fazei de compresie. Timpul tipic al ciclului variază de la 10 la 30 de minute.

c. Presare izostatică caldă (HIP): Este un procedeu de formare care utilizează gaz sub formă de presiune, cum ar fi argon, azot, heliu sau chiar aer la temperatura aerului până la 2200 °C. Acest procedeu este utilizat în cea mai mare parte pentru a forma pulberi metalice și ceramice, pentru densificarea turnării și pentru îmbunătățirea proprietăților mecanice. Timpul tipic al ciclului variază între 6 și 12 ore.

d. Cresterea cuarțului: Acest echipament funcționează la o temperatură de aproximativ 400 °C și o presiune de 200 MPa. Timpul tipic al ciclului variază între 24 și 36 de zile.

e. Reacția chimică: Se folosește pentru temperaturi ridicate până la 350 °C și presiune de până la 200 MPa pentru a crește reacția dorită a produsului, cum ar fi polietilena de joasă densitate.

Bibliografie

- Bai, Y .; Zhao, D .; Deligersong; Yang, G. (2004). Schimbări ale structurii microscopice și valorii forței de forfecare a mușchilor scheletici de la bovine și de carne de oaie sub tratament hidrostatic de înaltă presiune (HHP).

- Aleman, G .; Farkas, D.F .; Torres, J.A .; Wilhelmsen, E .; Mclntyre, S. (1994). Pasteurizarea cu presiune ridicată a ananasului tăiat proaspăt.

- Balny, C .; Masson, P. (1993). Efectul presiunilor mari asupra proteinelor.

- Balogh, T .; Smout, C .; Binh, L.N .; Van Loey, A.M .; Hendrickx, M.E. (2004). Ingineria de inactivare termică și de înaltă presiune a pectinmetil esterului morcov: de la sistemul model la alimente reale.

- Basak, S .; Ramaswamy, H.S. (1996). Tratamentul ultra-sub presiune al sucului de portocale: un studiu cinetic asupra inactivări metil esterazei de pectină.

- Binh Ly Nguyen .; Loey, A.M. van .; Fachin, D .; Verlent, I .; Duvetter, T .; Vu, S.T .; Smout, C .; Hendrickx, M.E. (2002b). Căptușeala de pectină metil esterază (PME): purificare, caracterizare, inactivare termică și de înaltă presiune.

- Binh Ly Nguyen .; Loey, A.M. van .; Fachin, D .; Verlent, I .; Indrawati .; Hendrickx, M.E. (2002a). Purificare parțială, caracterizare și inactivarea termică și la presiune ridicată a metilsterazei de pectină din morcovi.

- Black, P.E .; Kelly, L.A .; Fitzgerald, F.G. (2005). Efectul combinat al presiunii înalte și nisinei asupra inactivării microorganismelor în lapte.

- Brooker, B .; Ferragut, V .; Gill, A .; Needs, E. (1998). "Proprietățile gelului de cheag format din lapte tratat cu presiune ridicată". În cadrul lucrărilor simpozionului VTT.

- Bull, M.K .; Zerdin, K .; Howe, E .; Goicoechea, D .; Paramanandhan, P .; Stockman, R .; Sellahewa, J .; Szabo, E.A .; Johnson, R.L .; Stewart, C.M. (2004). Efectul procesării de înaltă presiune asupra proprietăților microbiene, fizice și chimice ale sucului de portocale Valencia și Navel.

- Butz, P .; Edenharder, R .; Fernandez Garcia, A .; Fister, H .; Merkel, C .; Tauscher, B. (2002). Modificări ale proprietăților funcționale ale legumelor induse de tratamentul de înaltă presiune.

- Carlez, A .; Rosec, J.P .; Richard, N .; Cheftel, J. C. (1994). Creșterea bacteriană în timpul depozitării la rece a cărnii tocate sub presiune tratată.

- Carlez, A .; Rosec, J.P .; Richard, N .; Cheftel, J. C. (1993). Inactivarea la înaltă presiune a Citrobacter freundii, Pseudomonas fluorescens și Listeria innocua în mușchi de vită tocată inoculată.

- Castellari, M .; Matricardi, L .; Arfelli, G .; Rovere, P .; Amati, A. (1997). Efectele procesării de înaltă presiune asupra activității fenoloxidazei din mustul de struguri.

- Castro, S.M .; Van Loey, A.M .; Saraiva, J.A .; Smout, C .; Hendrickx, M. (2006). Inactivarea piperidinei (Capsicum annuum) pectină metil esterază prin tratamente combinate la presiune ridicată și temperatură.

- Derobry, B.S .; Richard, F .; Hardy, J. (1994). Studiul coagulării acidului și cheagului de lapte sub presiune ridicat.

- Donsi, G .; Ferrari, G .; Matteo, M. di. (1996). Stabilizarea la înaltă presiune a sucului de portocale: evaluarea efectelor condițiilor procesului.

- Donsi, G .; Ferrari, G .; Matteo, M.di .; Bruno, M.C. (1998). Stabilizarea la înaltă presiune a sucului de lămâie.

Preview document

Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 1
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 2
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 3
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 4
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 5
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 6
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 7
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 8
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 9
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 10
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 11
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 12
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 13
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 14
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 15
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 16
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 17
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 18
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 19
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 20
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 21
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 22
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 23
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 24
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 25
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 26
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 27
Procesarea produselor alimentare cu presiune înaltă - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Procesarea produselor alimentare cu presiune inalta.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Procesarea Produselor Alimentare cu Pulsuri de Lumină

INTRODUCERE Ca răspuns la preferințele consumatorilor pentru alimente de înaltă calitate care sunt cât mai aproape posibil de produse proaspete,...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii de Conservare (Decupare) a Produselor Alimentare cu Ajutorul Ultrasunetelor

CAPITOLUL I 1.1 Notiuni generale despre ultrasunete Ultrasunetele (US) sunt o forma de energie mecanica ce se propaga sub forma unor unde de...

Prelungirea termenului de valabilitate a iaurtului utilizând culturi de microorganisme

Introducere Alimentele precum carnea, ouale, laptele şi produsele derivate acestora ocupă un loc important în alimentaţia omului fiind şi sursele...

Contaminarea Alimentelor cu Microorganisme Patogene și cu Virusuri

Având în vedere că în produsele alimentare pot exista microorganisme care produc îmbolnăviri prin infecţie, iar altele prin toxinele elaborate,...

Radiații ionizante asupra alimentelor

1. Introducere Unele alimente sunt supuse iradierii, pentru a se menţine mai mult timp proaspete. Iradierea alimentelor înseamnă tratarea lor cu...

Tehnologii (Instalatii, Utilaje, Parametrii de Operare) de Conservare prin Pascalizare a Produselor Agroalimentare Solide Preambalate

Cap.1 Consideraţii generale 1.1.Istoria presiunilor înalte Cu toate că primele studii au demonstrat eficacitatea tratamentului asupra produselor...

Prelucrarea la înaltă presiune

Principiile de utilizare a procesării înaltă a alimentelor sunt în creștere, oferă procesatorilor posibilitatea de a conserva alimentele, fiind...

Principii neconvenționale

Presiunea înaltă – Tehnică eficientă în Industria Alimentară Procesul de presiune înaltă este o metodă de procesare a alimentelor cu un mare...

Radiația ultravioletă

1.Introducere, generalitati Ce este radiatia ultravioleta? Toti oamenii sunt expusi la radiatia ultravioleta solara si un numar tot mai mare de...

Ai nevoie de altceva?