Administrația ministerială în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 23234
Mărime: 83.13KB (arhivat)
Publicat de: Aura Kovacs
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Robu
Facultatea de Management "George Bacovia", Bacau, sectia administratie publica

Extras din proiect

Capitolul 1. Administratia publica ministeriala ca sistem

1.1 Notiunea de sistem al administraţiei publice ministeriale

1.2 Componentele sistemului administrativ public al ministerului

1.3 Elementele componentelor sistemului administratie publice ministeriale

1.1 Notiunea de sistem al administratiei publice ministeriale.

Termenul de “administratie ministeriala”care se distinge si din titlul lucrarii, reprezintă, desemnarea organelor centrale de specialitate care sunt subordinate in mod direct Guvernului indifferent daca au sau nu denumirea de ministere, iar titularul acestora face parte de drept in baza Constitutiei, din Guvern, dar exista si organe care poarta denumirea de agentii, departamente, al caror titular nu face parte din Guvern.

Astfel concluzia este ca , acele organe de specialitate care potrivit legi, sunt infintate si organizate in subordinea ministerelor, precum si structurile exterioare ale ministerelor, denumite servicii publice deconcentrate, nu fac parte din administratia ministeriala.

Atunci cand am enumerat componentele sistemului administratiei publice am afirmat ca acesta include, in primul rand, Guvernul care este, in acelasi timp, expresia puterii executive a staului, iar prin natura activitatii pe care o desfasoara este cel mai important organ al sistemului administratiei publice exercitand conducerea generala a administratiei publice.

Potrivit prevederilor art.12 aliniatul 1 din Constitutia Romaniei, Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice iar potrivitart1. aliniatul.1 din Legea nr 90/2001 privind organizarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza pa baza votului de incredere acordat de Parlament si asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generea a , administratiei publice.

Guvernul este un organ prin care actioneaza puterea executiva a statului, dar este si un organ al administratiei publice, reprezentand varful sistemului administratiei publice, fiind totodata si capul sistemului administratiei publice ministeriale pe care o subordoneaza.

Deci sistemul administratiei publice reprezinta un ansamblu de organe de specialitate ale administratie publice, care sunt infiintate si functioneaza in subordinea directa sau indirecta a Guvernului, in scopul realizarii sarcinilor specifice domeniilor si ramurilor de activitate ale acestora, stabilite prin programul de guvernare aprobat de puterea politca prin organul competent, Parlamentul.

Sistemul administratiei publice ministeriale sau guvernamentale reprezinta o parte a sistemului global al administratiei publice generale a tarii care mai include si structurile administrative autonome, structurile administrative ale celorlalte institutii publice centrale, precum si structurile administratiei publice locale.

1.2. Componentele sistemului administratiei publice ministeriale

În sistemul administratiei publice ministeriale sau guvernamentale intra in primul rand, Guvernul care, ca organ al administratiei publice este capul administratiei ministeriale, pe care o subordoneaza direct sau indirect.

În al doilea rand, din sistemul administratiei, ministeriale fac parte ministerele, adica acele organe de specialitate ale administratiei ministeriale publice centrale care poarta aceasta denumire si sunt conduse de persoane care fac parte din Guvern.

În al treilea rand, din sistemul administratiei ministeriale mai fac parte organe de specialitate care chiar daca nu sunt denumite ministere sunt conduse de persoane care fac parte din Guvern, precum Autoritatea Nationala de Control, infiintata prin OUG. NR 64/2003 care functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, fiind condusa de un ministru delegat pe lamga primul ministru prin coordonarea autoritatilor de control.

În al patrulea rand din sistemul administratiei publice ministeriale fac parte organe de specialitate ale administratiei publice centrale care sunt infiintate, potrivit art.102 alin 1 din Constitutie si din Legea nr90/2001, in subordinea Guvernului, care poarta diverse denumire: agentie, autoritate, oficiu, comisie,administratie, secretariat, institut, consiliu.

In al cincilea rand, in sistemul administratiei publice ministeriale, se includ organele de specialitate care sunt infiintate in temeiul art.102 din Constitutie in subordinea directa a ministerelor si deci in subordinea directa a Guvernului.

Aceste organe de specialitate ale administratiei publice poarta diverse denumiriiagentie, autoritate, institut, oficiu, administratie, inspectorat, inspectie, fiind subordonate ministerelor si functionand din alocatii bugetare ori din venituri proprii si alocatii bugetare.

In al saselea rand, sistemul administratiei publice ministeriale trebuie incluse serviciile exterioare ale ministerelor denumite de Constitutie ca fiind servicii publice deconcentrate.

Rolul acestor servici deconcentrate este de a asigura realizarea sarcinilor pe care ministerul, caruia ii sunt subordonate, le are in unitatile administrativ teritoriale in care sunt organizate.

Cei care cconduc serviciile publice, deconcentrate in teritoriu sunt numiti si eliberati din functie de catrae ministri, cu avizul consultativ al reprezentantului Guvernului in teritoriu, fara consultarea organelor administratieipublice locale.Deasemenea bugetele serviciilor publice deconcentrate, mijloacele materiale, resursele financiare sunt asigurate de catre ministerele in subordinea carora functioneaza.

Infiintarea sau desfintarea, atributiile, structura organizatorica, functiile de conducere, numar si incadrarea personalului se aproba prin ordin al ministrului in subordinea caruia aceste servicii publice deconcentrate isi desfaşoara activitatea.

Astfel de servicii publice deconcentrate poarta diferite denumiri precum:inspectoratele-in cazul inspectoratelor judetene de politie ale Ministerului Administratiei si Interne, inspectoratele scolare ale Mnisterului Educatiei si Cercetari, directii pentru agricultura si dezvoltare rurala ale Mnisterului Agriculturi, sau in cazul directiilor pentru dialog, familie si solidaritate sociala ale Mnisterului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familie.

In subordinea, coordnarea sau autoritatea ministerelor sunt infiintate si isi desfasoara activitatea o serie de alte entitati care au rolul de a realiza sarcinile de prestatie pe care le au ministerele in domeniile de activitate respective.

De exemplu in cazul Mnisterului Sanatatii, pentru realizarea sarcinilor vizand starea de sanatate a populatiei, in subordinea acestuia functioneaza institute si centre de sanatate publica, spitale, sanatorii companii si societati nationale de medicamente.

De asemenea, in subordinea Ministerului Culturi si Cultelor Functioneaza muzee, biblioteci, teatre, centre de cultura, publicatii culturale, imprimerii, studiouri cinematografice, care au scop realizarea sarcinilor de prestatie vizand interesul general pt cultura al populatiei.

La fel se intampla si in cazul Mnisterului Educatiei si Cercetarii in subordinea sa functioneaza unitatile scolare din tara si institutiile de invatamant superior de stat, biblioteci centrale universitare, institute si institutii de cercetare si dezvoltare care au rolul de a realiza sarcinile de prestatie pe care acest minister le are pentru satisfacerea intereselor generale ale popultiei privind invatamantul si educatia, cercetarea stintifica.

Asemenea entitati nu sunt si nici nu pot functiona independent de administratia ministeriala, ele au un statut care le face sa se deosebeasca de administratia ministeriala fiind infintate de administratia ministeriala pentru realizarea unor sarcini de prestatie.

1.3. Elementele componentelor sistemului administratiei publice ministeriale

Partile componente ale sistemului administratiei ministeriale, Constitutia foloseste in art.116 termenul de ministere,aratand ca acestea se organizeaza numai in subordinea Guvernului fie in subordinea ministerelor.

Privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in privinta partilor componente ale sistemului administratiei ministeriale este mai diversa:departament, secretariat, corp de control, aparat de lucru iar actele normativeemise opentru organizarea si functionarea unor astfel de organe de specialitatesubordonate Guvernului sau ministerelor au adaugat termeni noi: agentie, oficiu, directie generala, autoritate nationala, comitet, consiliu, birou, garda, inspectie, inspectorat, grup, centru, institut,administratie.

Preview document

Administrația ministerială în România - Pagina 1
Administrația ministerială în România - Pagina 2
Administrația ministerială în România - Pagina 3
Administrația ministerială în România - Pagina 4
Administrația ministerială în România - Pagina 5
Administrația ministerială în România - Pagina 6
Administrația ministerială în România - Pagina 7
Administrația ministerială în România - Pagina 8
Administrația ministerială în România - Pagina 9
Administrația ministerială în România - Pagina 10
Administrația ministerială în România - Pagina 11
Administrația ministerială în România - Pagina 12
Administrația ministerială în România - Pagina 13
Administrația ministerială în România - Pagina 14
Administrația ministerială în România - Pagina 15
Administrația ministerială în România - Pagina 16
Administrația ministerială în România - Pagina 17
Administrația ministerială în România - Pagina 18
Administrația ministerială în România - Pagina 19
Administrația ministerială în România - Pagina 20
Administrația ministerială în România - Pagina 21
Administrația ministerială în România - Pagina 22
Administrația ministerială în România - Pagina 23
Administrația ministerială în România - Pagina 24
Administrația ministerială în România - Pagina 25
Administrația ministerială în România - Pagina 26
Administrația ministerială în România - Pagina 27
Administrația ministerială în România - Pagina 28
Administrația ministerială în România - Pagina 29
Administrația ministerială în România - Pagina 30
Administrația ministerială în România - Pagina 31
Administrația ministerială în România - Pagina 32
Administrația ministerială în România - Pagina 33
Administrația ministerială în România - Pagina 34
Administrația ministerială în România - Pagina 35
Administrația ministerială în România - Pagina 36
Administrația ministerială în România - Pagina 37
Administrația ministerială în România - Pagina 38
Administrația ministerială în România - Pagina 39
Administrația ministerială în România - Pagina 40
Administrația ministerială în România - Pagina 41
Administrația ministerială în România - Pagina 42
Administrația ministerială în România - Pagina 43
Administrația ministerială în România - Pagina 44
Administrația ministerială în România - Pagina 45
Administrația ministerială în România - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • lucrare.doc
  • Primele pag. pt. licenta.doc
  • rams.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Calității Totale

I. CONCEPTUL DE CALITATE TOTALĂ Vorbind de ,,calitate totală’’ mulţi se raportează la Deming şi Juran, doi dintre cei mai importanţi precursori ai...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sistem de management al calității

1. CARACTERIZAREA STANDARDELOR ISO 9000 1.1. Importanta standardelor ISO 9000 Standardizarea este o activitate aflata în relatie directa cu...

Managementul Calității

Introducere în “Calitate” si “Managementul calitatii” 1.1. Prezentare generala a problemei calitatii Pe masura ce tehnologiile evolueaza, oferta...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Răspunderea Politică a Guvernului și Membrilor săi în Dreptul Românesc și Comparat

CAPITOLUL I. Consideratii introductive Sectiunea 1.: A. Notiunea de raspundere politica; B. Originea institutiei A. Notiunea de raspundere...

Serviciile Publice Finanțate de la Buget

INTRODUCERE Încă de la apariţia primelor comunităţi umane, oamenii au avut nevoi dintre cele mai diversificate. Recunoscute de colectivitate ca...

Aspecte Generale Privind Organizarea și Funcționarea Administrației Publice Centrale de Specialitate

INTRODUCERE România a aderat la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeană, parcurgând tranziţia de la o planificare centralizată, spre economia de...

Administrația publică centrală de specialitate - elemente de istorie și contemporaneitate

Capitolul I 1.1 Scurt istoric al administraţiei publice, în România 1.1.1 Apariţia statului român Unul din aspectele cele mai deprimante ale...

Adoptarea actelor administrative în situații de urgență

Cap. 1.Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, denumit în continuare...

Prefectul - organ de tutelă administrativă

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ 1.1 Organizarea Sistemului de administraţie publică Termenul de administraţie provine...

Administrația Ministerială

NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Consideraţii generale Sistemul administraţiei ministeriale se conturează ca fiind cel mai important ansamblu de...

Administrația publică de stat - ministerele și serviciile publice deconcentrate

Administraţia publică centrală cuprinde: 1. Organele supreme ale administraţiei publice: a) Preşedintele României. b) Guvernul. 2. Organele...

Ai nevoie de altceva?