Auditul Logisticii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 14549
Mărime: 120.49KB (arhivat)
Publicat de: Mihnea Banu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nelu Florea
contine mai multe parti si este corect structurat

Extras din proiect

Auditul logisticii

Definirea termenilor de audit, auditor, auditare şi auditabilitate

Auditul vine de la cuvântul italian “audire” (a asculta), cuvânt de origine latină, transformat în timp de practica anglosaxonă, semnifică azi, în sens strict, revizia conturilor realizată de experţi independenţi în vederea exprimării opiniei asupra regularităţii şi sincerităţii acestora.

Prin audit, în general, se înţelege examinarea profesională a unei informaţii în vederea exprimării unei opinii responsabile şi independente prin raportarea la un criteriu (normă, standard) de calitate .

Una dintre definiţiile auditului la care se face referire tot mai frecvent în literatura de specialitate, este cea publicată în anul 1973 de către AAA în cadrul “Declaraţiei privind conceptele de bază ale auditului”. Potrivit AAA, “auditul este un proces sistematic de obţinere şi evaluare în mod obiectiv a unor afirmaţii privind acţiunile şi evenimentele cu caracter economic în vederea aprecierii gradului de conformitate a acestor afirmaţii cu criteriile prestabilite, precum şi de comunicare a rezultatelor către utilizatorii interesaţi”.

Normele Naţionale de Audit defineşte auditul ca fiind “examinarea profesională a unei informaţii în vederea exprimării unei opinii responsabile şi independente, prin raportarea la un criteriu standard de calitate” .

Conform Regulamentului Financiar aplicabil bugetului general al Comunităţii Economice Europene nr.1605/2002, Directiva a Opta a Consiliului nr.84/253/EEC şi Recomandarea 2001/256/EEC, "auditul" reprezintă examinarea situaţiilor financiare şi a raportărilor contabile ale unei companii, societăţi, firme sau instituţii şi consemnarea rezultatelor în cadrul unui raport care certifică dacă, în opinia auditorilor, raportările contabile examinate reflectă în mod real situaţia financiară a companiei (auditul intern este realizat de un departament din interiorul companiei; auditul extern este realizat de un auditor independent)" .

Scopul final al auditului îl constituie însă verificarea şi certificarea situaţiilor financiare anuale, concretizat prin întocmirea raportului de audit, prin intermediul căruia auditorul comunică utilizatorilor concluziile sale. Rapoartele sunt prezentate în diverse forme, însă toate trebuie să informeze utilizatorii despre concordanţa dintre informaţii şi criteriile stabilite .

Obiectivul oricărui tip de audit îl constituie îmbunătăţirea utilizării informaţiei.

Auditorul este persoana care îşi asumă responsabilitatea ultimă într-o misiune de audit .

Auditarea (audit trail) reprezintă urmărirea manuală sau computerizată a tranzacţiilor afectând conţinutul sau originea unei înregistrări .

Auditabilitatea este o caracteristică a sistemelor informaţionale moderne măsurată prin uşurinţa cu care datele pot fi evidenţiate prin corelarea cu documentele sursă şi măsura în care auditorii se pot baza pe procese de control preverificate şi monitorizate .

Definirea termenilor de logistică şi logistica în amonte

Conform European Logistics Association, logistica reprezintă organizarea, planificarea, controlul şi desfăşurarea fluxurilor de bunuri de la concepţie, aprovizionare până la producţia şi distribuţia către clientul final cu satisfacerea exigenţelor pieţei la un cost minim.

Definiţia dată logisticii de către Asociaţia Americană de Marketing este „transportul şi manipularea mărfurilor de la punctul de producţie la punctul de consum sau de utilizare”.

Asociaţia Logisticienilor din Franţa defineşte logistica ca fiind ansamblul activităţilor având ca scop punerea în operă, la cel mai mic cost, a unei cantităţi determinate dintr-un produs, la locul şi la momentul când există cerere.

Logistica are ca principală misiune gestionarea şi optimizarea fluxurilor fizice de la furnizori până la clienţi .

Logistica amonte se referă în principal la activitatea de aprovizionare care regrupează ansamblul operaţiunilor care au ca scop punerea la dispoziţia întreprinderii a bunurilor pe care trebuie să le procure din exterior, în vederea realizării obiectivelor sale fundamentale. În esenţă, activitatea de aprovizionare include cumpărarea resurselor materiale (materii prime, materiale, combustibili, energie, apă, piese de schimb, servicii) şi gestionarea stocurilor .

Auditul logisticii

În scopul ameliorării calităţii si urmăririi informaţiilor financiar-contabile, auditul se va aplica în cursul anului, la principalele şase conturi ale activităţii unităţii patrimoniale, şi anume:

-cumpărările;

-vânzările;

-imobilizările;

-stocurile;

-trezoreria;

-fluxul de numerar .

Dacă auditul logisticii a luat importanţă în ultimii ani, el nu are, pentru moment, nici impactul, nici mai ales aspectul incontestabil al auditului calităţii. Auditul logisticii se foloseşte la determinarea nivelului de stăpânire şi de performanţă a sistemului de audit logistic. Acest tip de investigare s-a dezvoltat din momentul în care întreprinderile au luat conştiinţă de consecinţa funcţiei de logistică pentru performanţa lor, şi mai mult de când aceste funcţii fie au fost externalizate, fie parţial plasate sub responsabilitatea furnizorilor şi sub-contractanţilor în cadrul unui lanţ de distribuţie (supply chain). Soluţiile logistice sunt foarte variabile în funcţie de sectorul de activitate şi de obiectivele întreprinderii. Auditul logistic, de asemenea, se bazează pe un referenţial, relevat mai mult de o apropiere a benchmarking-ului (procesul comparării performanţei cu practicile altor companii de top pentru a-şi modifica şi a-şi îmbunătăţi propriile sale performanţe; companiile fac de asemenea benchmark intern prin urmărirea şi compararea performanţei curente cu performanţa trecută ).

„Performanţa logistică a unei întreprinderi trebuie evaluată prin raport la rolul sau în cadrul canalului logistic de care ea aparţine, dar mai ales prin raport la obiectivele care îi permit să se poziţioneze în sânul acestui canal logistic”.

Din multele referenţiale sau modele de referinţă existente, întreprinderile caută fie să rămână la cel mai generic posibil (de exemplu, SCOR – Supply Chain Operation Reference Model – modelul dezvoltat de Supply Chain Council (SCC), construit în jurul a şase procese majore: planificare, aprovizionare, producţie, livrare, returnare şi mijlocire; scopul SCOR este de a furniza o metodă standardizată de măsurare a performanţei lanţului de distribuţie şi de a utiliza un set comun de indicatori pentru a realiza benchmarking faţă de alte organizaţii ) în detrimentul preciziei analizei, fie se focalizează pe practicile proprii a unui sector de activitate dat, în detrimentul „universalităţii” lor .

Preview document

Auditul Logisticii - Pagina 1
Auditul Logisticii - Pagina 2
Auditul Logisticii - Pagina 3
Auditul Logisticii - Pagina 4
Auditul Logisticii - Pagina 5
Auditul Logisticii - Pagina 6
Auditul Logisticii - Pagina 7
Auditul Logisticii - Pagina 8
Auditul Logisticii - Pagina 9
Auditul Logisticii - Pagina 10
Auditul Logisticii - Pagina 11
Auditul Logisticii - Pagina 12
Auditul Logisticii - Pagina 13
Auditul Logisticii - Pagina 14
Auditul Logisticii - Pagina 15
Auditul Logisticii - Pagina 16
Auditul Logisticii - Pagina 17
Auditul Logisticii - Pagina 18
Auditul Logisticii - Pagina 19
Auditul Logisticii - Pagina 20
Auditul Logisticii - Pagina 21
Auditul Logisticii - Pagina 22
Auditul Logisticii - Pagina 23
Auditul Logisticii - Pagina 24
Auditul Logisticii - Pagina 25
Auditul Logisticii - Pagina 26
Auditul Logisticii - Pagina 27
Auditul Logisticii - Pagina 28
Auditul Logisticii - Pagina 29
Auditul Logisticii - Pagina 30
Auditul Logisticii - Pagina 31
Auditul Logisticii - Pagina 32
Auditul Logisticii - Pagina 33
Auditul Logisticii - Pagina 34
Auditul Logisticii - Pagina 35
Auditul Logisticii - Pagina 36
Auditul Logisticii - Pagina 37
Auditul Logisticii - Pagina 38
Auditul Logisticii - Pagina 39
Auditul Logisticii - Pagina 40
Auditul Logisticii - Pagina 41
Auditul Logisticii - Pagina 42
Auditul Logisticii - Pagina 43
Auditul Logisticii - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Auditul Logisticii.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Riscului în Afaceri

I. INTRODUCERE Tema lucrarii de fata este “Managementul Riscului în Afaceri” cu aplicatie pe IMM , domeniul servicii de divertisment. Alegerea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementul Riscului - Capitolul 7

7.1. CONCEPTUL DE RISC SI TIPURI DE RISCURI În literatura de specialitate riscul este un subiect predilect, ceea ce demonstreaza importanta dar si...

Te-ar putea interesa și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Management strategic la Dacia SA

INTRODUCERE "Managementul eficient creează viitorul, nu îl aşteaptă. Mai bine zis el acţionează, nu reacţionează" J. Keith Lounden Fiecare...

Gestionarea Depozitului Logistic Billa

Capitolul I: Introducere 1.1 Scurt Istoric “În decembrie 1953 pianistul de numai 36 de ani Karl Wlaschek deschidea în Viena primul magazin de...

Sistemul logistic la SC Mittal Steel Roman

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă SISTEMUL LOGISTIC AL S. C. este legat de activitatea pe care aş dori să o urmez in viitor, in...

Stategia de Marketing la SC Delaco Distribution SRL

Stategia de marketing la S.C. DELACO DISTRIBUTION S.R.L 1. Misiunea si obiectivele strategice ale S.C. Delaco Distribution S.R.L: Misiunea...

Auditul public intern - concept, obiective și procedură de efectuare

În România, introducerea auditului intern este de data relativ recenta si se încadreaza în efortul general de modernizare a managementului...

Responsabilitatea Socială în Cadrul Companiei Dacia

CAPITOLUL I DACIA “Dacia, cel mai bun ambasador al economiei româneşti” Dacia, principalul producător de automobile din România, a luat fiinţă...

Profilul organizației - SC Sierra Quadrant Consulting Grup SA

S.C. SIERRA QUADRANT CONSULTING GRUP S.A. este o societate mixta romano-americana, care beneficiaza de un colectiv dinamic, cu o bogata experienta...

Ai nevoie de altceva?