Carieră în administrația publică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5280
Mărime: 68.23KB (arhivat)
Publicat de: Dumitrana Szasz
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere 3
  3. Capitolul 1. Managementul carierei 5
  4. 1.1 Conceptul de cariera 5
  5. 1.2 Principalele obiective ale managementului carierei 5
  6. 1.3 Miturile legate de cariera 6
  7. 1.4 Planificarea carierei 7
  8. Capitolul 2.Dezvoltarea carierei 11
  9. 2.1 Dezvoltarea carierei 11
  10. 2.2 Probleme identificate in cadrul carierei 12
  11. 2.3 Analiza SMART 12
  12. 2.4 Analiza SWOT 13
  13. 2.5 Carierele duale si problemele vietii de familie 15
  14. Concluzii 16
  15. Bibliografie 17
  16. Anexe

Extras din proiect

Introducere

Organizarea si functionarea Primariei Roman

Municipiul Roman, atestat documentar din 30 martie 1392, este unul dintre putinele orase din Moldova care se poate mandri cu existenta a 2 cetati-Cetatea Musatinilor si Cetatea Noua a Romanului construita de Stefan cel Mare la locul de confluenta a raurilor Moldova si Siret.

Municipul Roman este situat, in centrul Moldovei, pe artera principala de circulatie a acesteia, atat feroviar, facand parte din magistrala Bucuresti-Dornesti-Cernauti-Varsovia, cat si a soselei de interes European E85, care leaga Polonia si Ucraina, prin Romania, de Bulgaria, Turcia, Grecia si Orientul Apropiat Vatra orasului este situata in plin Podis Moldovenesc, la confluenta raurilor Moldova si Siret , avand o suprafata de 3008 hectare din care 1378 intravilan. Tinutul Romanului reprezinta o adevarata comoara de relicve istorice care dovedesc importanta acestui centru al Moldovei, la Muzeul de Istorie al Orasului gasindu-se vestigii din diferite timpuri care atesta existenta de milenii a unor asezari in zona inca din Epoca Bronzului.

Uricul din 30 martie 1392 dat in cetatea noastra a lui Roman Voievod, este cel mai vechi certificat de nastere al muncipiului cunoscut pana in prezent.

Vechea vatra urbana , Romanul s-a dezvoltat in jurul cetatii din secolul al XIV-lea, ridicata intre anii 1392-1394 de domnitorul Roman I, avand un nucleu aproximativ circular in zona in care se afla astazi incinta Episcopiei Romanului.

Obiect/domeniu de activitate

Primarul, viceprimarii, secretarul municipiului impreuna cu aparatul propriu al Consiliului Local constituie Primaria Municipiului Roman, institutie publica cu activitate permanenta care duce la indeplinire prevederile Constitutiei si ale legilor tarii, ale Decretelor Presedintelui Romaniei, ale hotararilor Guvernului , ale actelor emise de ministere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, hotararilor Consiliului Judetean, ale Consiliului Local si solutioneaza problemele curente ale colectivitatii. Asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Obiectul de activitate al administratiei publice locale il constituie administrarea patrimoniului local cu respectarea legilor, avand o componenta generala, dar nu si una teritoriala.

In acest sens poate adopta hotarari in toate domeniile de interes local, precum:

- organizarea elaborarii, administrarii si executiei bugetului local;

- infiintarea de activitati economice;

- de aparare a drepturilor omului;

- efectuarea de investitii si executarea de lucrari publice.

O trasatura a institutiilor publice este cea legata de caracteristicile bunurilor produse de catre acestea si modul de valorificare sau, altfel spus, de modul de distribuire a acestora de catre beneficiari. Din acest punct de vedere se poate spune ca institutiile publice produc bunuri publice care se distribuie, de regula in mod gratuit (pretul este zero), urmarindu-se satisfacerea la nivel maxim posibil a cerintelor consumatorilor, sau la preturi accesibile consumatorilor.

Producerea de bunuri publice este obiectul de activitate al Primariei Roman si pentru aceasta primeste finantare bugetara, poate stabili preturi, tarife, deci incaseaza venituri denumite venituri extrabugetare sau venituri proprii, dar care nu conduc la obtinerea de profit. O institutie publica nu poate sa obtina profit, iar daca obtine, acesta trebuie cheltuit in scopuri investitionale in cadrul fiecarui an financiar.

Domeniile in care functioneaza institutiile de stat producatoare de bunuri publice, a caror sfera este delimitata de bugetul public , asa cum rezulta ele din legile bugetare, sunt urmatoarele:

- Actiunile social – culturale;

- Actiuni de invatamant;

- Actiuni in domeniul sanatatii;

- Actiuni in domeniul asistentei sociale;

- Actiuni sportive si de tineret;

- Acordarea de alocatii, ajutoare pentru copii;

- Pensiile, ajutoarele si indemnizatiile acordate prin sistemul asigurarilor sociale;

- Actiuni privind ordinea publica;

- Actiuni economice.

Structura personalului

Structura personalului ce compune aparatul de specialitate al Consiliul Local al Primariei Roman poate fi prezentata si pe fiecare compartiment in parte, tinand cont de statutul de functii. In conformitate cu Legea nr. 161/2003, personalul din cadrul Primariei este structurat pe urmatoarele categorii: personal de conducere, personal din aparatul propriu al Primariei, functionari publici, personal cu contract de munca.

Per total Primaria Roman, dispune de urmatoarele functii: 1 primar, 1 viceprimar, 1 secretar, 1 administator public, 1 auditor si 1 consilier personal al primarului. Compartimentul juridic, stare civila, registrul agricol, asistenta sociala si consultanta agricola dispune de 5 functii, compartimentul financiar, impozite si taxe locale de 3, compartimentul urbanism si amenajarea teritoriului si situatii de urgenta de 2, compartimentul gospodarie comunala si protectia mediului de 5 si o functie in cadrul compartimentului cultura, biblioteca si sport.

In concluzie, Primaria Roman are un numar total de 22 de functii in institutie, dintre care 11 sunt functii publice, 1 functie publica de conducere, 10 functii publice de executie si 9 functii contractuale de executie.

Din analiza structurii de personal se observa prezenta unui numar de personal foarte mic, ceea ce duce la imbunatatirea modului de organizare al activitatii in interiorul institutiei, precum si inter-relatiile de personal ale institutiei. Astfel, se inregistreaza efecte pozitive si in gestionarea fondurilor destinate intretinerii institutiei, precum si a fondurilor de salarii pentru personalul institutiei.

Capitolul 1. Managementul carierei

1.1 Conceptul de cariera

Cariera reprezinta un aspect foarte important si o parte insemnata din viata unui individ care, la randul ei, reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Astfel, indivizii sunt, de obicei, dornici sa-si dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale, inclusiv educatia copiilor, cat si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

Dezvoltarea carierei profesionale nu este o problema de sine-statatoare, ci trebuie privita in contextual vietii si dezvoltarii de ansamblu a unei persoane si nu numai in calitatea sa de angajat.

Conceptul de cariera are mai multe intelesuri:

Cariera =avansare. Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei, ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.

Preview document

Carieră în administrația publică - Pagina 1
Carieră în administrația publică - Pagina 2
Carieră în administrația publică - Pagina 3
Carieră în administrația publică - Pagina 4
Carieră în administrația publică - Pagina 5
Carieră în administrația publică - Pagina 6
Carieră în administrația publică - Pagina 7
Carieră în administrația publică - Pagina 8
Carieră în administrația publică - Pagina 9
Carieră în administrația publică - Pagina 10
Carieră în administrația publică - Pagina 11
Carieră în administrația publică - Pagina 12
Carieră în administrația publică - Pagina 13
Carieră în administrația publică - Pagina 14
Carieră în administrația publică - Pagina 15
Carieră în administrația publică - Pagina 16
Carieră în administrația publică - Pagina 17
Carieră în administrația publică - Pagina 18
Carieră în administrația publică - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Cariera in Administratia Publica.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane în Sectorul Public

NTRODUCERE Schimbarile petrecute la nivelul societatii românesti ar fi trebuit sa elimine sau cel putin sa atenueze tensiunile existente. Criza...

Raport practică - Primăria Sectorului 2

1.Prezentarea generala a stagiului de practica Identificarea institutiei gazda si al departamentului unde a fost efectuat stagiul de practica...

Stabilitatea pe funcție - mijloc de creare a unui corp performant al funcționarilor publici

INTRODUCERE Analiza funcţiei publice reprezintă o temă care este interesantă dintr-o dublă perspectivă: a) Istorică, dat fiind faptul că funcţia...

Evaluarea performanțelor angajaților în administrația publică

I. Evaluarea performanţelor Motto: “Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege, Dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla, Dacă nu-l poţi...

Avantaje și Dezavantaje ale Carierei în Administrația Publică

CAP I: Conceptul de carieră 1.1 Definirea conceptului de carieră Deşi în limbajul curent noţiunea de carieră este larg folosită, conceptul de...

Carieră în funcția publică final

Teoreticianul Gary Johns considera organizatiile a fi drept inventii sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin efort de grup". În...

Cariera în Administrația Publică

CAPITOLUL I. Conceptul de carieră Deși în limbajul curent noțiunea de carieră este larg folosită, conceptul de carieră are numeroase înțelesuri,...

Avantaje și dezavantaje ale carierei în administrația publică

1. Conceptul de cariera Cariera este o succesiune evolutiva de activitati profesionale, de pozitii, de statusuri sociale pe care le atinge o...

Ai nevoie de altceva?