Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6463
Mărime: 68.04KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valentin Nita

Cuprins

  1. INTRODUCERE IN TEORIE 2
  2. CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA 2
  3. RENTABILITATEA ECONOMICA 5
  4. FORME DE EXPRIMARE A RENTABILITATII IN FIRMELE DE COMERT 6
  5. CRESTEREA PROFITULUI SI RATEI RENTABILITATII 9
  6. PRAGUL DE RENTABILITATE 10
  7. RENTABILIATEA SPORESTE INTERESUL PENTRU BURSA 12
  8. CELE MAI PERFORMANTE COMPANII LISTATE LA BURSA 12
  9. SECTORUL FINANCIAR 13
  10. INDUSTRIE 13
  11. ENERGIE 14
  12. FARMACEUTIC 14
  13. CHIMIC 15
  14. INTEGREREA ROMANIEI IN UE ADUCE NOI CONCURENTI 15
  15. Noii concurenţi mai eficienti 15
  16. BIBLIOGRAFIE : 17

Extras din proiect

Conceptul de eficienta economica

Eficienta economica este un concept abordat in diferite lucrari de specialitate cu deosebire dupa anul 1900, desi unele analize indirecte sunt intalnite inca din secolul al XIX-lea. Se pare ca aceasta categorie economica a fost preluata in economie din tehnica, asa cum sugereaya Mihai Draganescu.

Desi conceptul de eficienta este intalnit in praxeologie, majoritatea formelor pe care el le imbraca sunt exprimate ca o modalitate de reflectare a capacitatii actiunilor de a produce efecte economica pozitive.

In sens practic, eficienta economica a avut intodeauna dimensiuni concrete. Astfel, AdamSmith, fondatorul econoimie politice moderne, abordeaza maximizarea rezultatelor, evidentiind in acest fel numai o latura a eficientei economice; Karl Marx fondatorul teoriei valorii in munca, face o analiza detaliata a mecanismului de sporire a eficientei capitalului la nivelul microeconomic, explicand-o prin obtinerea de catre un intreprinzator a unui profit cat mai mare pe unitatea de capital avansat; W. Stenley Jevons, creditat de unii economistica fiind intemeietorul teoriei utilitatii marginale, descrie eficienta economica ca pe o problema a stiintei economice. Cu toate acestea, bazele teoriei eficientei economice au fost puse odata cu formalizarea matematica a laturilor sale. Astfel, Vilfredo Pareto si-a adus o contributie importantala definirea conceptului de eficienta economica maximain conditii de echilibruintr-o economie concurentiala perfecta, intr optimul consumului si optimul productiei . Iata de ce se impune cu necesitate integrarea conceptului de eficienta economica intr-un cadru mai larg, acela al eficientei sociale mai ales in domeniul comertului .

In analiza eficientei sociale a comertului trebuie tinut cont de faptul ca “atat la nivel macro cat si microeconomic, eficienta sociala presupune procedeee si urmeaza eficientei economice”. Generalizand, se poate afirma ca eficienta sociala vizeaza, ca obiectiv central, maximizarea satisfactiei sociale, adica a satisfacerii trebuintelor sociale prin compararea sistemului de indicatori ai calitatii vietii cu sistemul indicatorilor efortului social.

Indiferent de nivelul sau de determinare, eficienta sociala se regaseste atat la nivel microeconomic, in si prin actiunile concomitente ale producatorilor, ale distribuitorilor si consumatorilor, cat si la nivel macroeconomic, prin actiunile concetratein mod simultan ale cererii si ofertei globale.

In general, se poate afirma ca eficienta este o masura de realizare a unui scop, a unui obiectiv propus. Dar, avand in vedere ca orice fenomen si proces economic este privit sub dublu aspect, cantitativ si calitativ s-a constatat ca eficienta economica este un raport intre laturile fenomenuluieconomic supus analizei. Aceasta inseamna de fapt exprimarea eficientei economice facuta prin una dintre formele sale de masurare cantitativa : forma directa (efect/efort) si forma indirecta (efort efect).

Precizari importante referitoare la conceptul de eficienta economica sunt facute si de alti cercetatori care considera, intr-un sens mai larg, eficienta economica o “insusire a unei activitati productive sau neproductive, a resurselor si produselor consumate / utilizate, de a asigura efecte utile intr-o anumita cantitate, structura si calitate prin folosirea rationala a resurselor existente. Folosirea rationala a resurselor se poate asigura pe doua cai si anume prin:

1. alocarea de resurse materiale, umane si de capital, intr-o anumita structura optima si de anumita calitate;

2. managementul si tehnologia utilizate;

Gradul de utilizare rationala, eficienta a resurselor se poate masura, asa cum s-a mentionat mai sus, printr-o corelatie de raport direct intre efecte si cheltuieli, indicand cate efecte utile asigura o unitate de cheltuiala, fie indirectevidentiindcate cheltuieli sunt necesare pentru a obtine o unitate sau un leu efect.

In comert prin eficienta activitatii economice, in mod direct, sub aspect calculatoriu, se intelege raportul dintre efectul economic util al unei activitati de comert si efortul impus pentru realizarea acestui efect sau de pe urma acestui efort sau indirect, ca raport intre efortul economic depus si rezultatele obtinute. Efortul se masoara prin consumul de resurse economice iar rezultatele, global. Prin volumul vanzarilor sau, net, prin volumul profitului alaturi de care mai pot fi luate in considerare si alte efecte calitative ale activitatii economice.

Locul celor 2 termeni , efort/rezultate, in exprimarea eficientei are semnificatia sa. Astfel, se raporteaza efortul la rezultate in situatia in care resursele economice, prin caracterul lor limitat, sunt prioritare in deciziile de management, urmarind a se evidentia consumul acestora pe unitate de rezultat. Dimpotriva , se raporteaza rezultatele la consumul de resurse pentru situatia in care atingerea unui nivel al activitatii economice constituie obiectul deciziei, resursele disponibile urmanda fi angajate in acest scop.

Eficienta economica ete expresia cerintelor unor legi economice obiective, in primul rand, a legii economiei de timp, care dirijeaza rationalitatea si comportamentul agentilor economici.

Interdependenta dintre comert si alte ramuri ale economiei determina o interconditionare dintre eficienta comertului si eficienta acestora. Micsorarea consumului de resurse in sfera comertului determina deplasarea capitalului, disponibilizat relativ in raport cu nevoile circulatiei marfurilor, spre ramurile care produc masa fizica a bunurilor, contribuind la sporirea avutiei nationale, a produsului intern brut. Totodata prin accelerarea vitezei de circulatie a marfurilor, prin reducerea timpului de realizare a acestora, se micsoreaza durata reproductiei economice cu urmari favorabile asupra dezvoltarii economico-sociale de ansamblu.

La randul sau, eficienta comertului cat si marimea resurselor consumate, sunt conditionate de activitatea ramurilor economice cu care comertul intra in relatii. De exemplu, procesele de prelucrare comerciala a marfurilor, formele de distributie a produselor spre consumator, timpul de vanzare a marfurilor, toate acestea sunt conditionate de starea in care produsele sunt livrate de producatori, de logistica comerciala, de rapiditatea cu care sunt realizate tranzactiile comerciale.

Preview document

Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 1
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 2
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 3
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 4
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 5
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 6
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 7
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 8
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 9
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 10
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 11
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 12
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 13
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 14
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 15
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 16
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 17
Eficiența economică în comerț și supraviețuirea româniei în UE - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Eficienta Economica in Comert si Supravietuirea Romaniei in UE.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Politica Monetară

CAPITOLUL I SISTEMUL MONETAR 1.1 Sistemul Monetar în Străinătate Dezvoltarea fenomenului financiar-monetar sub forma activităţilor economice de...

Inflația vs Șomajul

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Inflația

INTRODUCERE Dupa mai bine de opt ani de la prabusirea comunismului în tarile din Europa, tranzitia spre economia de piata continua în toate aceste...

Adaptarea Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor din România la Standardele Uniunii Europene

Cap. 1. Coordonate şi caracteristici ale serviciilor destinate pieţei afacerilor 1.1. Conţinutul serviciilor Sectorul serviciilor este unul...

Noțiuni de Antreprenoriat

CAPITULUL 1 ANTREPRENORIATUL – FACTOR DINAMIZATOR AL ECONOMIEI Antreprenoriatul înseamnă capacitatea de a crea şi conduce o organizaţie. Gândirea...

Sectorul IMM - "Uriasul Ascuns" al Economiilor Occidentale

- INTRODUCERE Fara nici o îndoiala , ultima perioada se caracterizeaza prin cele mai rapide si spectaculoase schimbari din evolutia omenirii. In...

Competență, competiție, piața competițională

1) Scurta descriere a fenomenului - temei de proiect a. Competitia, piata competitionala Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important...

Politici Monetare Antiinflationiste

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Ai nevoie de altceva?