Managementul calității unei firme

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4933
Mărime: 76.54KB (arhivat)
Publicat de: Mia Crăciun
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN PITESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI ANUL III

Cuprins

  1. 1.Generalitati
  2. 2.Prezentarea firmei
  3. 3.Manualul calitatii
  4. 4.Imbunatatirea calitatii
  5. 5.Concluzii
  6. 6.Bibliografie

Extras din proiect

1.GENERALITATI

Termenul management provine din latinescul maneo care inseamna a ramane de unde a ajuns la termenul francez maison (casa) si la menaj. Apoi de la substantivul latin manus (mana) s-a format in italiana mannegio (prelucrare manuala). Din franceza sau italiana, aceste cuvinte au capatat, in engleza, forma verbului to manage cu diverse intelesuri dintre care si acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzator substantivele manager si management.

Conturarea managementului ca stiinta, care a inceput in primii ani ai actualului secol, a constat in sedimentarea succesiva a contributiilor unor curente diferite de gandire, ale unor personalitati stiintifice sau ale vietii practice, in jurul carora s-au constituit scoli si miscari care au jalonat procesul respectiv.

Desi conducerea a existat, intr-o forma rudimentara, practic de la inceputul vietii organizate a comunitatii omenesti, aparitia tarzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului si a primelor studii sistematice ale acestuia se explica prin aceea ca doar la un anumit grad al dezvoltarii industriale si tehnologice a societatii este posibila si necesara sistematizarea cunostintelor si inchegarea unor teorii specifice.

Inceputurile inceperii managementului ca stiinta se identifica cu miscarea pentru conducerea stiintifica, aparuta in SUA in primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existentiala a maximizarii rezultatelor activitatii individuale sau colective cu eforturi minime.

Termenul calitate provine din limba latina, de la cuvantul qualis, care poate fi tradus prin expresia fel de a fi. Notiunea de calitate are in constiinta oamenilor o istorie indelungata. Ne referim, evident, la interpretarea filosofica a acesteia. Astfel, o intalnim in antichitate la Aristotel, apoi in filosofia clasica germana la Hegel, in lucrarile lui Dimitrie Cantemir care foloseste expresia feldeinta, probabil o traducere in stil personal a termenului din limba latina si, bineinteles, la filosofii contemporani.

Odata cu progresele inregistrate in industrie, calitatea nu mai este doar un concept filosofic, ci si unul economic. Rolul calitatii in economie a crescut considerabil incepand cu anii ’80, cand datorita reducerii accentuate a resurselor de materii prime, calitatea devine un factor important de economisire.

Impactul calitatii asupra economiei a avut consecinte de alta natura si amploare decat in filosofie. In conceptia actuala calitatea a devenit o preocupare generala a tuturor organizatiilor si se realizeaza prin intermediul managementului.

Conceptul de calitate in economie se bazeaza pe teoria semnificatiei elaborata de Ioachim Von Uexküll. Corespunzator acestei teorii imaginea unui produs este reprezentata de caracteristicile acestuia. Caracteristica reprezinta o insusire a produsului care il diferentiaza de altele si deriva din valoarea sa de intrebuintare, deci din proprietatea produsului de a satisface o nevoie sociala. Caracteristicile calitative exprima tocmai modul in care se realizeaza utilitatea, nivelul de satisfactie pe care o resimte utilizatorul produsului. De aceea in managementul calitatii se urmareste identificarea si masurarea acestora pentru a cunoaste nivelul la care oferta producatorului se incadreaza in cerintele utilizatorilor. Analiza calitatii produselor necesita mai intai o impartire a acestora pe clase de calitate, in interiorul carora produsele au caracteristici tipologice comune. Diferentierea calitativa se face între clase.

Deoarece bunurile si serviciile sunt realizate pentru a satisface diversitatea cerintelor sociale, pentru producatori este importanta cunoasterea acestora; incadrarea in nevoia sociala este prima conditie a existentei calitatii, deoarece un bun care nu raspunde unei nevoi sociale nu are nici calitate. Referindu-se la cerinte, Standardul ISO-9000/2000 le clasifica in: materiale, spirituale, sociale, ecologice (dupa cum o face si stiinta economica) si au un caracter dinamic determinat de evolutia progresului tehnic.

Pentru stabilirea caracteristicilor bunurilor si serviciilor este necesara cunoasterea tuturor celor implicaii in realizarea si utilizarea acestora, care sunt: clientul, furnizorul, si societatea in ansamblul sau. In teoria semnificatiei, acestia sunt cei care isi pot expune punctele de vedere cu privire la produs. Pentru toti calitatea se manifesta in perioada de utilizare a produsului, dar analiza calitatii nu se poate rezuma numai la aceasta perioada, ci trebuie extinsa si la celelalte doua: conceperea si fabricarea, unde caracteristica de apreciere este cantitatea de munca incorporata in produs; realizarea comerciala, caracteristica produsului fiind aici competitivitatea; perioada de utilizare, care concretizeaza efectiv utilitatea produsului, caracterizata prin atingerea parametrilor proiectati si fiabilitate.

Rezulta ca producatorul nu poate face abstractie de competitivitate si munca inglobata in produs, atunci cand analizeaza calitatea si utilitatea, ca beneficiarul acorda atentie in primul rand utilitatii produsului, dar analizeaza si situatia pietei si comportarea in timp a produsului, iar societatea, la randul ei, este interesata de protectia consumatorilor si de existenta unei concurente reale pe piata.

Pornind de la aceste precizari, putem defini calitatea ca fiind imaginea bunului studiat,

alcatuita din caracteristicile calitative tipologice si alte caracteristici mai putin semnificative.

Standardul ISO 9000/2000, in care se prezinta terminologia calitatii, defineste calitatea ca o de a satisface exigentele explicite si pe cele implicite.

Din cele prezentate pana aici rezulta ca prin calitatea produsului nu trebuie sa se inteleaga numai nivelul tehnic al acestuia, care ii asigura functionarea corespunzator cerintelor, ci si aspectele legate de impactul produsului asupra mediului, eficienta si competitivitate corespunzator intereselor producatorului etc.

"Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fara calitate." (Peters si Waterman - "In search of Excellence").

Calitatea, ceea ce inseamna calitatea proceselor si a rezultatelor, este si va fi intotdeauna un factor de competitie important, daca nu cel mai important.

Standardul ISO 8402 defineste calitatea ca reprezentand "ansamblul caracteristicilor unei entitati, care ii confera aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite".

Conform acestei definitii:

• calitatea nu este exprimata printr-o singura caracteristica, ci printr-un ansamblu de

caracteristici;

• calitatea nu este de sine statatoare, ea exista numai in relatia cu nevoile clientilor;

• calitatea este o variabila continua si nu discreta;

• prin calitate trebuie satisfacute nu numai nevoile exprimate, dar si cele implicite.

Preview document

Managementul calității unei firme - Pagina 1
Managementul calității unei firme - Pagina 2
Managementul calității unei firme - Pagina 3
Managementul calității unei firme - Pagina 4
Managementul calității unei firme - Pagina 5
Managementul calității unei firme - Pagina 6
Managementul calității unei firme - Pagina 7
Managementul calității unei firme - Pagina 8
Managementul calității unei firme - Pagina 9
Managementul calității unei firme - Pagina 10
Managementul calității unei firme - Pagina 11
Managementul calității unei firme - Pagina 12
Managementul calității unei firme - Pagina 13
Managementul calității unei firme - Pagina 14
Managementul calității unei firme - Pagina 15
Managementul calității unei firme - Pagina 16
Managementul calității unei firme - Pagina 17
Managementul calității unei firme - Pagina 18
Managementul calității unei firme - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii unei Firme.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul calității la SC Dafora SA

INTRODUCERE Termenul “calitate” provine din latinescul ”qualitas”, care înseamnă ,,fel de a fi”, la originea naţiunii există mai multe puncte de...

Managementul calității la SC Com Divers Auto Ro SA

1. Introducere in Managementul Calitatii Conceptul de calitate Termenulul provine din limba latină de la cuvantul “ qualis”, care poate fi tradus...

Managementul calității - Firma IKEA

Introducere "Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fără calitate." (Peters și Waterman - "In search of Excellence")....

Managementul Calității în Cadrul Băncii Raiffeisen

1. DESCRIEREA INSTITUŢIEI 1.1. Scurt istoric RZB – Austria a fost fondată în 1927 pentru a coordona activităţile şi politicile financiare ale...

Managementul calității totale în domeniul comerțului, turismului și serviciilor. Standarde de calitate în domeniul comerțului, turismului și serviciilor

Defințtii Managementul calitătii este foarte bine definit în standardul ISO 8402- 1995,ca ansamblul activitătilor funcției generale de management...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Managementul Total al Calității

INTRODUCERE Pe măsură ce tehnologiile evoluează, oferta de produse şi servicii pentru societate şi indivizi se diversifică; apar produse noi, cu...

Managementul Serviciilor Sociale de Sănătate

Consideraţii generale privind serviciile sociale de sănătate Trebuie să se cunoască, deci, faptul că serviciile sociale şi de sănătate nu sunt...

Te-ar putea interesa și

Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe

INTRODUCERE Organizaţiile de orice fel (industriale sau comerciale, private sau guvernamentale) furnizează produse sau servicii destinate să...

Particularități ale managementului calității în managementul hotelier

Introducere Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puterenic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat...

Implementarea sistemului de management al calității în cadrul SC Duplex SA

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat să îmbunătăţescă, să cotecteze ceea ce este greşit şi să modifice ceea ce nu se...

Competitivitatea întreprinderilor în contextul integrării - studiu de caz SC Kandia-Excelent SA

Capitolul 1 – Prezentarea societãţii SC Kandia-Excelent SA 1.1. Scurt istoric Una din cele mai importante companii de pe piaţă, listată la...

Evoluția managementului calității la nivel global

1. Scurt istoric al evolutiei managementului calitatii la nivel mondial Timpul a demonstrat ca pentru a realiza calitatea produselor si...

Managementul calității - Firma IKEA

Introducere "Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fără calitate." (Peters și Waterman - "In search of Excellence")....

Analiza satisfacției clienților unei firme

Argument În prezent, consumatorii dispun de o gama din ce în ce mai mare de produse şi servicii pe care le pot achiziţiona. Firmele trebuie să...

Auditul calității

ASIGURAREA CALITĂŢII CONCEPTUL DE CONTROL AL CALITĂŢII CONCEPTUL DE AUDIT AL CALITĂŢII - În managementul calităţii, termenul de audit este...

Ai nevoie de altceva?