Piața cafelei

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 9007
Mărime: 49.66KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Luca Ene
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Stroia

Extras din proiect

INTRODUCERE

Aroma cafelei... ne “loveste” in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului. Probabil ca pe fiecare strada, in fiecare cladire din apropierea noastra un automat, un filtru sau un ibric cu cafea e gata sa pregateasca licoarea magica despre care se vorbeste atat de mult.

Povestea cafelei este una dintre cele mai romantice. Ea incepe undeva in Africa, mai exact in provincia Kaffa din Etiopia, unde se considera ca au crescut initial arborii de cafea. Miturile descoperirii cafelei, sau mai bine spus a efectelor sale asupra organismului uman, sunt nenumarate.

Cel mai popular este acela despre un crescator de capre din zona Africii, . De asemenea, sclavii proveniti din Sudanul de astazi mancau coaja acestor fructe, pentru a obtine un surplus de energie. Se stie ca arborele de cafea era cultivat in jurul secolului al XV-lea si in Yemen.

Mocha reprezenta in acea perioada cel mai important port de ruta spre Mecca si, mai mult, unul din cele mai agitate orase. Insa arabii aveau o politica foarte stricta in ceea ce privea boabele de cafea. Acestea nu trebuiau instrainate si nimeni nu putea obtine fructul pentru recultivare. Puteai gasi boabe de cafea, insa fara invelisul rosu care le acopera, astfel devenind infertile. Primii care totusi au reusit sa duca inapoi cu ei cateva boabe pentru a le cultiva au fost olandezii, in anul 1616.

Initial autoritatile de la Yemen au incurajat consumul de cafea, acesta fiind preferat in defavoarea mestecatului de frunze, obicei foarte popular in acea perioada. Primele cafenele au fost deschise la “Mecca” si se numeau 'kaveh kanes'. In scurt timp acestea s-au raspandit in toata lumea araba si au avut un mare succes, fiind locuri unde se putea juca sah, barfi, canta si dansa. Interiorul fiecareia dintre aceste cafenele era luxos, decorat in stil propriu.

Mai tarziu, cafenelele arabesti au devenit importante centre politice si din acest motiv au fost interzise. Cafeaua si cafenelele erau oficial interzise, dar reapareau sub alte forme. In cativa ani acestea au fost din nou acceptate, doar ca se impozitau.

Cafeaua ajunge si in Europa in secolul al XVII-lea. Tot atunci alte doua bauturi “de import” fusesera cunoscute de catre batranul continent. Ciocolata calda, care provenea din America si fusese pentru prima data adusa de spanioli, si ceaiul, vandut pentru prima oara in anul 1610, in Europa.Din acest moment toata planeta avea sa cunoasca aroma cafelei. Prima referire la consumul de cafea in America de Nord se face in anul 1668, apoi toate marile orase si importantele centre comerciale devenind piete de desfacere pentru acest produs, care se comercializa in... cafenele. Din anul 1720 cafeaua incepe sa fie cultivata si in America.

Dupa ce a ajuns sa fie cunoscuta peste tot in lume, cafeaua a devenit ceea ce este astazi: nu numai o bautura energizanta sau relaxanta, ci chiar un stil de viata. Multi nu vor sa auda de ea in timp ce altii nu isi pot incepe ziua fara a sorbi dintr-o cana aburinda cu licoare cafenie.

La ora actuala se considera ca, dupa apa, cafeaua este cea mai raspândita bautura planetara, depasind un consum de peste 410 miliarde de cesti anual. Desi industria cafelei cunoaste un grad înalt de automatizare, ofera peste 23 de milioane de locuri de munca stabile.

CAPITOLUL 1 . SPECII SI SORTURI DE CAFEA

Cafeaua este de fapt samanta arborelui de cafea din specia Coffea -familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultiva in scopuri industriale patru, si anume: Coffea Arabica, Coffea Robusta, Coffea Liberica si Coffea Maragogype. Arborele de cafea, tot timpul verde, prezinta frunze alungite, asemanatoare cu cele de laur, dispuse opus doua cate doua, de-a lungul ramurilor, in functie de altitudine si climat, arborele de cafea este in masura sa infloreasca (la fel ca si portocalul) tot timpul anului, infloritul principal se desfasoara pe o perioada de mai multe luni, desi florile sale se ofilesc deja dupa cateva ore. Culoarea florilor este alba, stralucitoare, iar parfumul acestora este asemanator cu cel al florilor de portocal sau de iasomie. Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.

Cele mai cunoscute sorturi de cafea sunt: Brazilia, Columbia, Guatemala, Salvador, Costa-Rica, Porto-Rico, Jamaica, Martinica, Arabica sau Mocca, Cafea de India, Java etc.

1.1 Specii Cafea

Prezentam cateva din caracteristicile de baza privind cultura si recoltele ce se obtin de la aceste patru specii de cafea, considerate de o importanta mai deosebita:

Cafeaua Arabica

Cafeaua Arabica, originară din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale de calitate superioară, de formă alungită şi culoare verzuie-albăstruie.

Denumirea sa poate duce la unele confuzii, insa el nu provine din Arabia, ci asa cum s-a amintit mai sus, din Africa, mai precis Abisinia. Acest arbore de cafea furnizeaza astazi aproximativ 75-80% din productia mondiala de cafea. Se planteaza in general la o altitudine variind intre 600 si 2000 m. Boabele de cafea preparate ale tipului arabica au o forma ovala lunguiata cu crestatura ondulata. In crestatura pot fi recunoscute adesea resturi ale pielitei argintii.

Cafeaua Arabica are nevoie de soluri bogate în minerale şi o temperatură constantă de aproximativ 20°C şi creşte la o altitudine de peste 600 metri. Aceasta are aroma şi gustul mult mai rafinate decât alte specii.

Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului Arabica, provenite din America Centrală şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepţie face Brazilia, întrucât varietăţile de Arabica braziliene au o aromă mai puţin rafinată.

Cafeaua Robusta

Cafeaua Robusta, originară din bazinul Congo, creşte mai rapid şi este mult rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia, regiuni in care specia Arabica se dezvolta slab.

Cafeaua Robusta, spre deosebire de cafeaua Arabica, care este pretenţioasă la condiţiile climatice, se adaptează uşor climatului sever, este rezistentă la boli şi dăunători. Ea asigura apro¬ximativ 20-25% din productia mondiala a cafelei si este cultivata de regula la altitudinea de circa 600 m fata de nivelul marii..

Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu-gălbuie.Calitatea cafelei provenita de la acest arbust este medie, gustul fiind intepator si amar si mai puţin aromată decât Arabica dar este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

Preview document

Piața cafelei - Pagina 1
Piața cafelei - Pagina 2
Piața cafelei - Pagina 3
Piața cafelei - Pagina 4
Piața cafelei - Pagina 5
Piața cafelei - Pagina 6
Piața cafelei - Pagina 7
Piața cafelei - Pagina 8
Piața cafelei - Pagina 9
Piața cafelei - Pagina 10
Piața cafelei - Pagina 11
Piața cafelei - Pagina 12
Piața cafelei - Pagina 13
Piața cafelei - Pagina 14
Piața cafelei - Pagina 15
Piața cafelei - Pagina 16
Piața cafelei - Pagina 17
Piața cafelei - Pagina 18
Piața cafelei - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Piata Cafelei.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Imaginea Mărcii Jacobs pe Piața Cafelei în Rândul Studenților din Iași

Titlul lucrarii: “Imaginea marcii Jacobs pe piata cafelei in randul studentilor din Iasi” Scopul cercetarii: Determinarea locului ocupat de...

Piața cafelei

1. Scurta relatare istorica Legenda spune ca, prin secolul al VI-lea, un pastor din sudul Etiopiei a observat ca atunci când caprele mâncau...

Piața cafelei din România - Jacobs

KRAFT FOODS ROMÂNIA I. Prezentarea companiei KRAFT FOODS ROMÂNIA 1. Istoricul companiei. Am ales a prezenta o companie de prestigiu, care şi-a...

Piața cafelei

Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. Majoritatea lucrurilor care ne...

Cercetări calitative piața cafelei

INTRODUCERE Cercetarea comportamentului de cumpărare constituie o preocupare constantă a specialiştilor de marketing, fapt ce a determinat şi...

Piața și concurența cafelei

Introducere 1.1 economia si concurenta De-a lungul evolutiei sale istorice, stiinta a cautat sa analizeze fenomenele complexe cu ajutorul...

Studiul pieței cafelei

Introducere Conform unui articol TechnoServe , cafeaua se afla pe locul al doilea in topul celor mai raspandit tranzactionate marfuri (dupa...

Analiza Pieței Cafelei

1. Scurt istoric Cafeaua a fost descoperita pentru prima data în Estul Africii, într-o zona în care se afla astazi Etiopia. O legenda populara...

Ai nevoie de altceva?